TRUST-kolumni: Muotoiluoppimisessa kasvatetaan luottamusta omaan ajattelukykyyn

Pyysimme viiden eri alan asiantuntijaa kirjoittamaan kolumnin Helsinki Design Weekin tämän vuoden teemasta ’TRUST’. Lue alta muotoiluoppimisen asiantuntijan Mari Savion mietintöjä aiheeseen liittyen. 

Muotoilukasvatuksessa ollaan suomalaisen osaamisen kantajuurilla; siinä kaksi maamme suurta ylpeydenaihetta; oppiminen ja muotoilu tekevät töitä yhdessä. Muotoilun työtavat otetaan oppimisen välineiksi. Mutta miksi kummassa muotoilu ja oppiminen pitäisi sotkea samaan soppaan?

Kun suunnittelija aloittaa uuden projektin, hän alkaa vimmatusti keräämään ajatuksia, tietoa ja ideoita aiheesta, keskustelee, tutkii ja hyörii asian ympärillä niin kauan, että hahmottaa ratkaistavan haasteen kaikista ilmansuunnista. Tästä se alkaa. Suunnitelu. Ja ihan samalla tavalla alkaa luova oppiminen. Suunnitteluprosessi kulkee kiemurrellen ja kaarrellen kohti valmista ratkaisua. Matkan varrella käytetään monia eri työtapoja idean kehittämiseen ja testaamiseen. Prossessi on täynnä tavoitteellista luovuutta, luottamukseen perustuvaa yhdessä tekemistä ja keksimisen iloa. Siinä löydetään ja kehitettään ajatuksesta jotain omaa, uutta ja kuitenkin tarpeellista ja toimivaa. Näiden suunnittelun ja kehittämisen metodien ja prosessien tuomista oppimisen välineiksi kutsutaan muotoiluoppimiseksi, tai muotoilukasvatukseksi.

Vaikka muotoilukasvastus on pitkä ja kummallinen termi, on sen sisällä oppimista nopeuttavia ja helpottavia työvalineitä. Muotoiluoppiminen rakentaa luottamusta omaan ajatteluun ja antaa oppijalle suunnittelijan työkalupakin ja kartan uudenlaiseen luovaan tekemällä keksimiseen.

 

Mari Savio on suunnittelija, muotoiluoppimisen asiantuntija ja oppimateriaalien kehittäjä. Hän on Suomen muotoilukasvatusseura- Suomun perustaja, joka edistää muotoiluoppimista mm. kouluissa ja oppilaitoksissa sekä Suomessa että pohjoismaissa. Hän opettaa muotoiluoppimista Aalto yliopistossa. Hän on julkaissut useita kirjoja (SURRUR-tee oma marimekkosi, Juju, Maja / Wsoy) ja suunnittellut mm. oppimispelejä, konsepteja ja tuotteita. Mari Savio on toiminut läänintaitelijana ja tuottanut kulttuuri-, taide- ja oppimistapahtumia, seminaareja ja koulutustilaisuuksia.