HDW Lasten Ikkunat: Jouni Kaipia ja Lena Frölander-Ulf

Avoin tilaNäyttelyLasten tapahtumaKaupunkisuunnitteluGraafinen suunnitteluMuotoilukasvatus
Milloin to 09.09.2021 - su 19.09.2021
Aika Installaatio on nähtävissä 24/7.
Missä Keskuskatu 3, 00100, Helsinki
Esteetön Kyllä
Kieli Suomi / Englanti

”Sanotaan, että viisivuotiaan tietoisuudessa mielikuvitusmaailma ja aistein havaittava todellisuus ovat yhtä ja samaa. Hetkittäin myös kuvittaja ja arkkitehti saattavat yltää viisivuotiaan tasolle. Silloin kuvat ja pienoismallit työpöydällä alkavat elää omaa elämäänsä; mittakaava hämärtyy ja varjot lepattavat salaperäisesti. Kuvista tulee todellisia, ja todelliset esineet muuttuvat joksikin muuksi. Pöydälle kasvaa olioita, maisemia, kaupunkeja… Yön eläimet lähtevät liikkeelle. Kulman takaa kajastaa kutsuva valo, jostain kuuluu viheltelyä ja rytmikästä kopinaa – tanssitaanko siellä?
Astu rohkeasti mukaan!”

Mikä on viisasta?

Jouni: Viisasta on kai osata myöntää että design ja vapaa taide ovat eri olioita. Taide kun on itseisarvo, design ehkä ei. Siinä missä taiteen tekemiselle ei pidä asettaa juuri mitään ennakkovaatimuksia, designilta on lupa vaatia kaikenlaista. Jos ei muuta niin ainakin kauneutta ja iloa. Leikki on sallittua niin taiteessa kuin designissa – ja leikkiminen niiden välimaastossa voi joskus olla erityisen antoisaa…

Lena: Viihtyisyys on viisautta. Suunnittelu on viisasta silloin, kun käytännöllisyys kohtaa silmänilon ja tuo hymyn kasvoille. Raitiovaunut, puistotiet, kahvilat, harjakatot, epäsäännöllisesti asetellut parvekkeet ja pienetkin puistot tekevät kaupungista viihtyisän. Parasta kaupunkielämässä ovat pienet elämykset! Kenenkään ei pitäisi asua valtavissa tasakattoisissa laatikoissa keskellä peltoa, joista ajetaan omilla autoilla jättimarketteihin. Lähiöidenkin suunnitteluihin pitäisi suhtautua kuin pikkukaupunkeihin. Niitä pitäisi suunnitella elämää, eikä vain nukkumista varten.

Jouni Kaipia (s. 1956) on helsinkiläinen arkkitehti ja valokuvataiteilija, joka puuhaa monenlaisen visuaalisen ilmaisun parissa. Hän kulkee maailmalla tarkastellen ja tallentaen näkemäänsä, pohdiskellen kuinka tätä palloa oikein pitäisi asua. Omaa arkkitehtitoimistoa hän on pitänyt vuodesta 1987. Sen ohessa hän on opettanut arkkitehtikouluissa useissa eri maissa.

Lena Frölander-Ulf (s. 1976) on palkittu helsinkiläinen lasten kirjailija ja kuvittaja, tunnettu tummista raapekartonkikirjoistaan. Lastenromaanistaan Nelson Tigertass (Nelson Tiikeritassu, suomentanut Jaana Nikula) hän sai Arvid Lydeckenin palkinnon vuonna 2020. Kirja oli myös ehdolla Finlandia Junior ja Runeberg Junior -palkinnoille, sekä Nils Holgersson plaketten:ille. Lena Frölander-Ulfin kuvakirjat ovat olleet ehdolla monelle arvostetulle palkinnolle ja Minä, Muru ja metsä -kirjan originaalit ovat osa Göteborgin Kaupunginmuseon kokoelmia. Vuonna 2019 hänelle myönnettiin raapekartonkikuvituksistaan Ilon Wiklands stipendium. Helsinki Design Week näyteikkunassa on mukana uusin, trilogian viimeinen osa: Muru ja minä metropolissa.

 

Toteutettu yhteistyössä Helsingin kaupungin Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan sekä Box by Postin kanssa.

HDW Lasten Ikkunat -installaatioita on useampia! Löydä muut täältä.