(Peruttu) Helsinki Design Week 2021 Glasshouse Helsingissä

NäyttelyKeskusteluKaupunkisuunnitteluMuotoiluajatteluDigitaalinen suunnitteluUudet materiaalitSisustus
Milloin pe 10.09.2021 - su 19.09.2021
Aika Maanantai - Perjantai klo 11-19.
Lauantai klo 11-18.
Sunnuntai klo 11-17
Missä Aleksanterinkatu 13, 00100, Helsinki
Esteetön Kyllä
Kieli Suomi / Englanti

Etelä-Suomen aluehallintovirasto teki koronapandemiasta johtuvan päätöksen, jonka myötä kokoontumisrajoitukset kiristyvät ja asiakastilojen käyttöä rajoitetaan. Päätöksen myötä sisätiloissa ja rajatuissa ulkotiloissa voidaan järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu sisätiloissa enintään 25 henkilöä ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa enintään 50 henkilöä. Tämä tekee päätapahtuman näyttelyineen järjestämisen mahdottomaksi ja se on peruttu. 

Helsinki Design Weekin päätapahtumapaikka on Glasshouse Helsinki. Päänäyttelyitä on kolme; U-Joints: Knots & Knits, Tulevaisuuden toimisto sekä Mikä on viisasta? Lisäksi järjestetään Kumppanuus- ja Satelliittitapahtumia ympäri kaupunkia ja verkossa.

U-Joints: Knots & Knits 10.–19.9.

Knots & Knits (“solmut ja neulokset”) on Andrea Caputon ja Anniina Koivun U-JOINTS -tutkimusprojektin ja näyttelysarjan neljäs osa. Ensimmäinen nähtiin Milanon Salone del Mobilessa vuonna 2018. U-JOINTS (“u-liitokset”) tutkii tarkasti liitoksia muotoilussa ja arkkitehtuurissa. Liitoksia harvoin huomioidaan: ne ovat usein näkymättömiä ja tyylikkäästi esineeseen piilotettuja. U-JOINTS paljastaa nämä piilotetut detaljit kutsuen kävijät tutustumaan esineiden ja rakenteiden kauneuteen ja laatuun yksityiskohtia myöten. 

Helsinki Design Weekillä Knots & Knits purkaa tekstiilien, kankaiden ja köysien historiaa. Olipa kyse takilasta, raskaiden esineiden nostamisesta, eväiden tai lahjojen paketoimisesta, nuorallatanssijan valssilangan kiinnittämisestä , solmuja löytyy kaikkialta. Solmua pidetäänkin vanhimpana keinona yhdistää asioita toisiinsa. 

Tulevaisuuden toimisto 16.–19.9.

Minkälainen on Tulevaisuuden toimisto? Pandemiavuosi vauhditti työn tekemisen muutosta ja kehitystä, johon oltiin vääjäämättä siirtymässä. Perinteinen, toimistokeskeinen työkulttuuri muuttuu monipaikkaisuudeksi työnteon hajautuessa erilaisiin tiloihin; koteihin, kahviloihin, kirjastoihin ja työhuoneisiin. Miten toimistot vastaavat haasteeseen? 

Mitkä tehtävät luonnistuvat etänä ja mitkä edellyttävät työskentelyä yhteisissä tiloissa? Miten saadaan työntekijät viihtymään yhteisissä tiloissa? Tulevaisuuden toimisto esittelee monipuolisesti kalustevalmistajien, suunnittelijoiden ja tutkijoiden näkemyksiä siitä, miten ja missä me tulevaisuudessa työskentelemme. Luvassa on mm. Vitran, Artekin, Vepsäläisen, Iskun, Frameryn, Roltraden ja Interfacen uutuustuotteita tilasuunnitteluun, akustiikka- ja äänentoistoratkaisuja sekä paljon ohjelmallisia tapahtumia, uusia ideoita ja näkemyksellisiä puheenvuoroja myös verkon yli maailmalta. 

Mikä on viisasta? 16.–19.9.

Helsinki Design Weekin vuositeema “Mikä on viisasta?” on avoin kutsu keskusteluun: viisauden määritelmä on laaja ja monialainen. Tavoitteena on haastaa yksipuolinen ja -ulotteinen suunnittelu: perinteinen, mutkaton määritelmä muotoilusta puhuu asioiden parantamisesta. Mitä jos kiihtyvään tahtiin muuttuva, epävarma maailma kaipaisikin pohdintaa siitä, mikä on parempaa? Ja ennen kaikkea: parempaa kenelle? Festivaaliohjelmistossa teemaa tutkitaan päätapahtumapaikka Glasshouse Helsingin neljännessä kerroksessa. Luvassa on suomalaissuunnittelijoiden uusimpia tuotteita ja tuoreimpia ideoita esittelevä näyttely, päivittäistä keskusteluohjelmaa sekä pop up -kahvilabaari kohtaamisia varten. 

Valitse vastuullisemmin: Helsinki Design Week on mukana Helsingin kaupungin Valitse vastuullisemmin –palvelussa. Palvelu auttaa kaupunkilaisia ja Helsingissä vierailevia valitsemaan kestävämmin toimivia ravintoloita, käyntikohteita, kivijalkakauppoja, majoitusyrityksiä ja tapahtumia. Palvelun kivijalkana toimivaa kriteeristöä on uudistettu vuoden 2020 aikana, ja se huomioi jatkossa entistä paremmin sosiaalisen ja kulttuurisen kestävyyden. 

Yhteistyö HelsinkiMission kanssa: 5% päätapahtumapaikan lipputuloista lahjoitetaan HelsinkiMissiolle yksinäisyyttä torjuvan työn tukemiseen. 

HelsinkiMissio on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton järjestö, joka tarjoaa tutkitusti toimivia keinoja yksinäisyyden vähentämiseen sekä laajaa toimintaa, johon voi tulla mukaan silloin kun haluaa auttaa.

Helsinki Design Week on Pohjoismaiden suurin muotoilufestivaali. Helsinki Design Week järjestetään 9.–19.9.2021 kaupungilla ja verkossa.