Kaleidoscope Online Festival on Creativity -tapahtumasarja

Online-tapahtumaTeollinen muotoilu ja tuotemuotoiluMuotoiluajattelu
Milloin pe 10.09.2021 - ti 14.09.2021
Aika Avoinna klo 18-18.30.
Missä Korkeavuorenkatu 23, 00130, Helsinki
Esteetön Kyllä
Kieli Englanti
Lisätietoja Website Instagram Facebook

Tämän vuoden Helsinki Design Weekin teemana on viisaus, ja meidän mielestämme leikki ja luovuus ovat suurinta viisautta! Leikin avulla voidaan ratkaista ongelmia, luovuutta löytyy kaikista meistä, eikä sitä voi automatisoida. Osana Design Weekin ohjelmistoa järjestämme tämänhetkisen Iittala – Kaleidoscope -päänäyttelymme innostamana viisiosaisen, englanninkielisen online-tapahtumien sarjan. Kaleidoscope-tapahtumat tarjoilevat moninaisia näkökulmia paitsi leikkiin ja luovuuteen myös suomalaisen lasimuotoiluun ja näyttelyymme Iittala – Kaleidoscope: Luonnosta kulttuuriin.

Kaleidoscope-festivaali koostuu viidestä peräkkäisestä online-tapahtumasta, jotka järjestetään Designmuseon Instagram-tilillä 10.9. –14.9. Viisi erilaista live-lähetystä tarjoilee kukin omanlaisensa näkökulman luovuuteen. Tapahtumissa päästään muun muassa tutustumaan Iittala -näyttelyymme lasten silmin, keskustelemaan luovuuden edellytyksistä muotoilijan kanssa ja kuulemaan MoMA:n pääkuraattorin (Senior Curator) Paola Antonellin ajatuksia siitä, miten muotoilun keinoin voidaan ratkaista tulevaisuuden ongelmia ja millaiselta suomalainen muotoilu näyttää Atlantin toiselta puolelta katsoen. Kaleidoscope-tapahtumissa pääset myös matkassamme tutustumaan Iittalan tehtaaseen ja lasin tekemiseen sekä luovuutta ruokkivaan työpajaan.

Designmuseon kesänäyttely Iittala – Kaleidoskooppi on avoinna syyskuun 19. päivään asti.

Harri Koskinen: Lasimuotoilijan luovuus
Perjantaina 10.9. kello 18, englanniksi / Instagram live sekä Designmuseon että Iittalan tileillä

Harri Koskinen

Festivaalin avausosassa pääsemme kurkistamaan Iittalan lasitehtaan kulisseihin! Onko tämän päivän lasitehtaalla tilaa luovuudelle ja kokeiluille? Muotoilija Harri Koskinen kohtaa pitkän linjan lasinpuhaltajan Iittalan lasitehtaalla. Suunnittelija ja lasinpuhaltaja keskustelevat ainutlaatuisesta yhteistyöstä tehtaan lasihytissä, jossa lasi taipuu osaavissa käsissä suunnittelijan vision mukaiseen muotoon. Millaiset asiat inspiroivat erilaisia ammattilaisia ja mitä uutta yhteistyöstä voi parhaimmillaan syntyä?

Tehdaskierroksella pääsemme myös tutustumaan lasinvalmistuksen perinteisiin menetelmiin ja näkemään lasin valmistamisen ihmeen lähietäisyydeltä.

Paola Antonelli: Muotoilun keinoin ratkaistaan tulevaisuuden ongelmia
Lauantaina 11.9. kello 18, englanniksi
Iittalan Instagram Livessä / Keskustelun tallenne julkaistaan Designmuseon InstagramTV:ssä kello 19 

Paola Antonelli / Kuva: Marton Perlaki

Sarjan toisessa osassa vieraaksi saapuu New Yorkin modernin taiteen museo MoMA:n pääkuraattori Paola Antonelli. Hän kertoo ajatuksiaan siitä, miten muotoilun keinoin voidaan ratkaista tulevaisuuden ongelmia ja miltä suomalainen muotoilu näyttää Atlantin toiselta puolelta katsoen. Antonelli on myös ollut mukana luomassa ja tekemässä Design Emergency -keskustelusarjaa, jossa pohditaan muotoilun roolia paremman tulevaisuuden rakentajana. Antonellia haastattelee Designmuseon johtaja Jukka Savolainen.

 

Työpaja: Lähiympäristö luovuuden lähteenä
Sunnuntai 12.9. kello 18, englanniksi / Instagram Live sekä Designmuseon että Iittalan tileillä

Mitä luonto merkitsee sinulle? Lähiluonto-opas Katri Verta johdattaa katsojat 20 minuutin mittaiselle lähiluontokierrokselle. Kierroksella inspiroidutaan ja nautitaan omasta lähiympäristöstä sekä opetellaan rentoutumaan arjen hulinan keskellä. Osana tätä työpajaa Verta on tuottanut myös 20 minuutin audio-opastuksen työpajan toteuttamiseen itsenäisesti. Löydät äänitteen myöhemmin tältä sivulta.

Katri Verta on lähimetsään uppoutumisen ohjaaja, Vedic Art -opettaja sekä joogaopettaja. Verta uskoo, että metsän rauhoittavaa vaikutusta ei tarvitse lähteä etsimään kotia kauempaa. Myös lähimetsässä pysähtyessä hengitys huomaamatta syvenee ja läsnäolo lisääntyy. Lähimetsä palauttaa kohti tasapainoa.

Kierros Iittala-näyttelyssä lapsen silmin
Maanantaina 13.9. kello 18 / Instagram Live sekä Designmuseon että Iittalan tileillä

Lapsiryhmä saapuu tutkimaan Iittala – Kaleidoscope -näyttelyä. Miltä näyttely ja sen esineet näyttävät lasten silmin? Mitkä asiat ovat olennaisia ja millaisiin asioihin he kiinnittävät huomiota?

Alfredo Häberli: Leikin avulla yli suunnittelijan blokista
Tiistaina 14.9. kello 18 / Instagram Live sekä Designmuseon että Iittalan tileillä

Alfredo Häberli / Kuva: Iittala

Kaleidoscope-festivaalin päätösosassa tavataan tunnettu kansainvälinen muotoilija Alfredo Häberli. Hänen kanssaan Instagram Livessä keskustellaan luovuuden edellytyksistä ja esteistä. Kuulemme muun muassa, millaiset asiat ovat inspiroineet häntä suunnittelijana ja miten päästä yli suunnittelublokista. Häberli on suomessa tunnettu erityisesti Iittalalle suunnittelemastaan Essence-lasisarjasta, joka on voittanut useita arvostettuja muotoilualan palkintoja, kuten iF ja Les Découvertes -palkinnot. Häberliä haastattelee Päivi Niemi, the Creative Lead at the Iittala and Arabia Design Centre.