Todist-H

NäyttelyArkkitehtuuri
Milloin to 09.09.2021 - su 19.09.2021
Aika 10.00-19.00
Missä Vapaakaupunki, REDI shopping center, toisessa kerroksessa/2nd floor, 00580, Helsinki
Esteetön Kyllä
Kieli Suomi / Englanti

Todist-H, arkkitehtuurillinen installaatio – PlusCollective ry. Vapaakaupunki 2.9-26.9.

PlusCollective tuo tässä installaatiossa yhteen kolme erittäin tärkeää projektia, joita yhdistää tavoite lisätä tietoisuutta lähisuhde- ja sukupuolittuneesta väkivallasta.

Ensimmäinen projekti on inTra collectiven Todist-H, jonka mukaan koko installaatio on nimetty. Todist-H edustaa taloa paikkana, jossa väkivaltaa usein esiintyy. Installaatio pyrkii kokoamaan todisteita, ajatuksia ja ehdotuksia tuodakseen tabuna pidettyä aihetta esille. Väkivallan uhrit usein tietävät, että on olemassa tapoja päästä tällaisista tilanteista pois, mutta väkivallan alettua heidän on enää vaikeaa pyytää apua. Todist-H haluaa antaa kaikille työkaluja lähisuhdeväkivallan havaitsemiseen, jotta he voivat auttaa uhreja pois väkivaltaisista tilanteista ja antaa tila niille äänille, joiden ei pidä pysyä hiljaa.

Installaatiosta punaisilla naruilla roikkuvat tekstit ovat taideterapeuttien Aija Salovaaran ja Jenni Hurmerinnan lokakuussa 2020 järjestämän Rajat työpajan tuotos. Rajat työpaja toteutettiin osana PlusCollective ry:n  We Want We Do kampanjaa syksyllä 2020. Työpajan aikana osallistujat pystyivät pohtimaan ajatuksiaan, tunteitaan ja muistojaan turvallisessa ja hellässä ympäristössä. Anonyymit tekstit ovat esillä installaation sisällä.

Todist-H talon seiniltä löytyy Alessandro Rampazzon Love Notes – Rakkauskirjeitä, valokuvareportaasi. Se kertoo Nitasta, suomalaisesta naisesta ja äidistä, joka koettuaan perheväkivaltaa yli neljä vuotta, päättää erota ja saada oman ja lapsensa elämän takaisin. Mitä tapahtuu niin fyysisesti kuin henkisestikin, väkivallan kokemisen jälkeen? Valokuvareportaasi on saanut Kuvajournalistien Kunniamaininnan vuonna 2020.

PlusCollective ry

PlusCollectiven ovat luoneet eri kansallisuuksia edustavat ihmiset ja se koostuu ksityishenkilöistä, järjestöistä ja yhdistyksistä Suomessa. Sen tavoitteena on edistää kollektiivisia toimia ihmisoikeuksien puolesta, kyseenalaistaen erityisesti sukupuolittuneen väkivallan ja syrjinnän kaikissa sen ilmenemismuodoissa.