Helsinki Design Weekin päätapahtumapaikalle rakentuu Milanossa hurmannut Bar Unikko

Pohjoismaiden suurin muotoilu- ja arkkitehtuurifestivaali Helsinki Design Week järjestetään syyskuussa 19. kertaa. Tämän vuoden päätapahtumapaikka on Paasivuorenkatu 3 Hakaniemessä. Siellä pitkään suljettuna olleen pankkisalin ensimmäiseen kerrokseen rakennetaan Marimekon kanssa Bar Unikko.

Milanon designviikolla keväällä ihastuttanut, yhteistyössä kansainvälisen sisustusjulkaisu Apartamenton kanssa luotu konseptuaalinen Bar Unikko in Residence at Helsinki Design Week avautuu yleisölle keskiviikkona 11.9. ja on auki lauantaihin 14.9. asti. Vuonna 1981 rakennettu Paasivuorenkatu 3 toimii myös näyttämönä muotoilu- ja arkkitehtuuriaiheiselle keskustelulle, erilaisille illanvietoille sekä festivaalin Pinnan alla -vuositeemasta inspiroituneille installaatioille. 

Paasivuorenkadun historialliset tilat tullaan sisustamaan pohjoismaalaisilla sisustuselementeillä, tekstiileillä ja huonekaluilla, tehden tilasta täydellisen kohtaamispaikan. HDW:n ohjelmakumppanina on Marimekon lisäksi värikkäistä viineistään tunnettu Let Me Wine.

Muotisuunnittelijoita, graafikoita, arkkitehtejä, muotoilijoita – ja PechaKucha Night

Bar Unikon yhteyteen rakennettavalla lavalla keskustellaan designista joka päivä. Keskiviikon teema on muoti ja uusi materiaalisuus. Paikalla on Pohjoismaisia huippusuunnittelijoita: ruotsalaisen Main Nué -merkin perustaja Maja Freiman, islantilainen Sól Hansdóttir, stylisti Claudia Cifu sekä väitöskirjatutkija, muotoilija Noora Yau. Moderaattorina toimii suunnittelija Anna Semi. Keskiviikon keynote-puheenvuoron pitää tanskalaisen ALPHA-organisaation johtaja Ane Lynge-Jorlén.

Torstain teemana on arkkitehtuuri ja yhdessä uuden Arkkitehtuuri- ja Designmuseon kanssa lavalle tuodaan mm. David van der Leer, Liza Chong, Linda Liukas, Johannes Suikkanen, Teemu Suviala, Ervin Latimer ja Kieran Long. Torstain iltapäivän keynote kuullaan New Yorkin modernin taiteen museon (MoMA) arkkitehtuurin ja designin pääkuraattori Paola Antonellilta. Päivä päättyy suosittuun Arkkitehdin taloon, jossa arkkitehdit Timo Karasalo, Esa Laaksonen, Anu Puustinen, Miia-Liina Tommila ja Henrik Ilvesmäki kertovat niistä asuinrakennuksista, jotka olisivat halunneet itse suunnitella.

Perjantaina lavalle nousevat Marimekon Design Director, Home & Print Design Minna Kemell-Kutvonen, Habitaren Creative Lead Päivi Helander ja kuvittaja Ulla Donner, yhdessä HDW:n ohjelmajohtaja Anni Korkmanin kanssa. Luvassa on keskustelua luovan prosessin mystisyydestä. Perjantaina kuullaan myös Helsinki Design Awards -voittajia sekä muita helsinkiläisiä luovia tekijöitä. Illan päättää nopeatempoinen, yllättävistä puheenvuoroista tunnettu PechaKucha Night. PechaKuchaamassa ovat suunnittelija Antero Jokinen, arkkitehti-taiteilija Liisa Ryynänen, kuvataiteilija Dora Dalila Cheffi, luova johtaja Pietari Pyykönen, Noinseitsemän -kollektiivin suunnittelijat Emma Tahvanainen, Siiri Rajalin, Roosa-Emilia Ronkainen ja Samu Pitkänen sekä graafikko, podcastaaja Kasper Strömman.

Lauantaina lavalla julkistetaan Helsingin uusi design- ja arkkitehtuurikartta, pelataan design-teemaista pubivisaa Marimekon kanssa ja lopuksi tanssitaan Helsinki Design Night -bileissä. Tämä vuonna 2023 lanseerattu klubi-ilta toteutetaan yhteistyössä 417 Worldin kanssa. 

Monipuolinen ohjelmisto levittäytyy ympäri kaupunkia

Paasivuorenkadun lisäksi HDW:tä vietetään kymmenissä lokaatioissa ympäri kaupunkia. Kaapelitehtaan ensimmäinen kerros on tuttuun tapaan täynnä huippumuotoilua 7.–8., kun hallin valtaa Design Market. Merikaapelihalliin rakentuu myös vintageen ja keräilyharvinaisuuksiin keskittynyt Collectors’ Market.

Perjantai-iltapäivinä 6.9. ja 13.9. ovat työhuoneiden ovet auki, kun Open Studios herättää korttelit henkiin ja kutsuu kaikki kaupunkilaiset tutustumaan luovien tekijöiden arkeen. 

https://helsinkidesignweek.com/design-week/ohjelma-2/Design Diplomacy -tapahtumissa (11.–13.9.) suurlähettiläät toivottavat HDW:n vieraat tervetulleiksi koteihinsa, kun kaksi toisilleen ennestään tuntematonta muotoilijaa pelaavat keskustelukorttipeliä yleisön edessä. Aalto-yliopiston uudessa Marsio-rakennuksessa järjestetään opiskelijoiden ja tutkijoiden Designs for a Cooler Planet -näyttelykokonaisuus (6.–15.9.) ja sisustuksesta innostuneet ja ammattilaiset voivat suunnata Habitareen, Messukeskukseen (11.–15.9.).

Lisäksi ohjelmassa on lukuisia Kumppanuus- ja Satelliittitapahtumia. Koko ohjelmiston löydät täältä.