Helsinki Design Week todisti jälleen, että kaupungissamme luovuus kukkii

Pohjoismaiden suurin muotoilu- ja arkkitehtuurifestivaali Helsinki Design Week nosti syyskuussa pinnalle uusia materiaaleja, kollektiivisia työskentelytapoja, tietokoneteemaisen leikkipuiston – ja paljon kohtaamisia, juhlia ja tulevaisuuden lupauksia. 

HDW käynnistyi vauhdilla Kaapelitehtaalla, kun Design Market valtasi koko Merikaapelihallin.

Hulinaa Merikaapelihallissa.

Laadukkaita muotoilutuotteita, kalusteita, vaatteita ja koruja ihasteltiin lähes 17 000 kävijän voimin. Kahvit tarjoili Way Bakery, perheen pienimpiä viihdytti Tacticin leikkipiste ja Valssaamoon rakentunut Aalto-yliopiston Contemporary Design -pääaineen loppunäyttely ilahdutti kävijöitä tulevaisuuden suunnittelijoiden näkemyksillä.

Design Market on yleisön suosikki.
Perheen pienimmät viihtyivät Tacticin kanssa toteutetulla leikkipisteellä.
Tämän vuoden Collectors’ Marketissa oli tarjolla todellisia harvinaisuuksia.
Print Market -osastolla oli tarjolla painotuotteita ja Aalto-yliopiston opiskelijoiden järjestämä työpaja.

Päätapahtumapaikka Paasivuorenkatu 3 muuttui huomaamattomasta toimistorakennuksesta koko festivaalin sydämeksi, kun Marimekon ja Apartamenton kanssa yhteistyössä tuotettu Bar Unikko avattiin yleisölle.

Paasivuorenkatu 3:ssa riitti väkeä jokaiselle illalle.

Inspiroiva muotoilu- ja arkkitehtuuriteemainen keskusteluohjelma, livemusiikki ja Let Me Winen huolella valitsemat viinit varmistivat, että pankkisalinakin toiminut tila oli täynnä keskiviikosta lauantaihin.

Terassilla oli tiivis tunnelma.
Helsinki Design Nightissa kuultiin Jori Hulkkosen improvisaatiosetti.

Francklyn kanssa sisustetussa studiotilassa toteutettiin Helsinki Design Weeklyn haastattelusarja ja viimeisen illan Helsinki Design Night varmisti, että näitä juhlia muistellaan kaupungissa vielä pitkään.

Weekly Studioon oli kuratoitu kiinnostavaa luettavaa Nide-kirjakaupasta ja Aatos Editionsilta.

Päätapahtumapaikan kävijätavoitteet jopa ylitettiin. HDW ja Helsingin kaupunki palkitsivat jälleen parasta helsinkiläissuunnittelua ja tämän vuoden painotus oli muotoiluosaamista hyödyntävässä yritystoiminnassa. Palkinto myönnettiin paikalliselle, yhdeksässä maassa toimivalle konsulttiyritys Reaktorille.

Helsinki Design Award -voittaja 2024: Reaktor. Kuvassa Pekka Horo, Panu Korhonen ja Minttu Paukkunen

Muotoilufestivaaleilla esiteltyjä lanseerauksia edeltää kehitysvaihe. Tämä luova prosessi esitetään usein mystisenä, ja ihan syystä. Pinnan alla -vuositeema toi pinnalle nämä julkistuksia edeltävät vaiheet ja sukelsi syvälle suunnitteluprosessiin.

Muotoilualojen luovan toiminnan perusta on merkityksellisissä kohtaamisissa, keskusteluissa ja keskinäisen luottamuksessa rakentamisessa. Tämän vuoden festivaali onnistui jälleen tuomaan ihmisiä yhteen.

HDW:n kohtaamisia järjestettiin mm. suurlähetystöjen residensseissä.

Paitsi Paasivuorenkadun sisällöt, myös muu ohjelmisto suunniteltiin tätä tarkoitusta varten; myös Design Diplomacy -keskustelut suurlähetystöjen residensseissä, Open Studios -avointen ovien illat ja Showrooms Habitare x Helsinki Design Week -kokonaisuus kannusti keskusteluun niin suunnittelualojen ammattilaisia kuin kaikkia kaupunkilaisia.

Showrooms Habitare x Helsinki Design Week kutsui kaupungin kiinnostavimmille showroomeille. Kuva Blau Interiorin tilaisuudesta.

Kaupungille levittäytyneet kymmenet Kumppanuus- ja Satelliittitapahtumat todistivat muotoilualan monipuolisuuden. Viikon aikana kaupunkilaiset ja suunnittelualojen ammattilaiset pääsivät tutustumaan mm. Aalto-yliopiston opiskelijoiden näyttelyihin Otaniemen kampuksella, muotinäytökseen Suomenlinnassa, valaistusnäyttelyyn Teurastamolla sekä Ruoholahden salaiseen viinatunneliin. 

Open Studios avasi ovet työhuoneille.

Nyt on katse jos ensi vuodessa, kun Helsinki Design Week juhlii 20. syntymäpäiväänsä. Kuka tietää millaisiin juhlallisuuksiin monet tänä ja aiempina vuosina festivaalin kohtaamisista saadut ideat ja jaetut ajatukset johtavat.

Helsinki Design Week 5.–14.9.2025.