Tältä 100 vuotta vanhat teatterikankaat näyttivät Showroomissa
Kansallisteatterin fondit loivat teatraalisen tunnelman ensi kertaa järjestettyyn Showroomiin. Ensi vuonna Showroom juhlii 100-vuotiasta Suomea osana Mobile Home 2017 -projektia.
Kansallisteatterin fondit loivat teatraalisen tunnelman ensi kertaa järjestettyyn Showroomiin. Ensi vuonna Showroom juhlii 100-vuotiasta Suomea osana Mobile Home 2017 -projektia.
Jännittävä, unenomainen ja yllättävä.
Esimerkiksi näillä sanoilla kävijät kuvailivat ensimmäistä kertaa järjestettyä Showroomia.
Muotoilun, tilasuunnittelun ja valaistuksen ammattilaistapahtuma järjestettiin Helsinki Design Weekin ja Habitaren yhteistyössä Messukeskuksessa.
Näyttelyarkkitehtuurilla oli tapahtumassa merkittävä rooli.
Korkeaan tilaan saavuttiin hämärää käytävää pitkin. Tummassa tilassa tunnelma oli rauhoittava ja näytteilleasettajat nousivat esiin kirkkaasti valaistuina.
“Ajatus oli, että osastot kuin leijuvat tyhjyydessä, ja se toteutui hyvin. Olimme todella tyytyväisiä”, kertoo ALA Arkkitehtien Samuli Woolston.
Suurin nähtävyys olivat Kansallisteatterin alkuperäiset jopa 100 vuotta vanhat näytelmien taustakankaat, jotka nähtiin ensi kertaa teatterin ulkopuolella. Ne muilutettiin nosturilla ulos teatterista ikkunan kautta.
“Monelle ei tullut mieleenkään, että ne edes voisivat olla niin vanhoja, vaan luulivat niitä ensin kopioiksi. Mutta kyllä iän huomasi repaleista”, Woolston kuvailee.
Vanhat kankaat toivat kiehtovaa kontrastia.
“Messut esittelevät uusinta uutta, joten aidot vanhat esineet toivat mukaan hauskaa syvyyttä. Oli upeaa, että teatteri antoi ne lainaan.”
Mukana oli kymmeniä yrityksiä, jotka edustavat projektisisustamisen ja sisustusarkkitehtuurin ammattilaisille suunnattuja tuotteita, palveluita ja ratkaisuja.
Näyttelyarkkitehtuurista vastasi ALA Arkkitehtien sisustusarkkitehti Heikki Ruoho. Nyt toimistoa työllistävät muun muassa Keskuskirjaston irtokalusteiden suunnittelu ja Aalto-yliopiston Dipoli-rakennuksen sisustus yhdessä Workspacen kanssa.
Lavaohjelmassa oli kuuteen eri teemakokonaisuuteen liittyviä puheenvuoroja ja dialogeja. Ääneen pääsivät niin kaupunkisuunnittelijat, kokit, taiteilijat, designerit, käsityöläiset, ekonomistit kuin virkamiehetkin. Lavaohjelman kuratoi Atelje Sotamaan Tuuli Sotamaa.
Tältä Showroomissa näytti:
Ensi vuonna yhä kansainvälisemmin
Showroom järjestetään seuraavan kerran syyskuussa 2017 osana Habitarea. Päivämäärät ovat 13.-15.9.2017.
Showroom on mukana juhlistamassa 100-vuotiasta Suomea Mobile Home 2017 -projektissa.
Suomen Pariisin, Benelux-maiden, Berliinin ja Lontoon instituutit tuottavat itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuonna Mobile Home 2017-yhteisprojektin.
Kulttuuri-instituuttien historian suurimman yhteishankkeen teemana on kodin ja asumisen eri merkitykset ja muodot. Teemoja tulkitaan elämyksellisyyden, arkkitehtuurin, tieteen, taiteen ja yhteiskunnallisuuden kautta. Projekti esittelee Euroopan eri kaupungeissa Suomen satavuotisen tarinan synnyttämiä käsityksiä ja tulkintoja asumisesta, asunnottomuudesta ja suomalaisesta kodista.
Showroom on mukana yhteistyössä Lontoon osuuden kanssa, joka luo mahdollisuuksia kestävälle ja innovatiiviselle puurakentamiselle tietotaidon, yliopistoyhteistyön ja teknologian avulla.
Projekti toteutetaan ammattilaisten ja arkkitehtiopiskelijoiden yhteistyönä ja on keskeinen osa Westminster Universityn arkkitehtuurin laitoksen opintoja. Projektista vastaavat arvostettu brittiläinen arkkitehti, professori Harry Charrington ja arkkitehti Sami Rintala.
Heidän johdollaan opiskelijat kehittävät ympäristöystävällisiä ja vähäpäästöisiä rakentamisen materiaaleja sekä malleja. Projektin prosesseja ja lopputuloksia esitellään ensi vuonna Lontoossa Westminster Universityssä ja Habitaren Showroomissa.
Showroom järjestetään seuraavan kerran 13.-15.9.2017 Habitaressa.