Kirjoja kaikille
Helsingin keskustan uudet kirjakaupat tarjoavat hyvää palvelua, itsenäisiä julkaisuja, kahvia ja satutunteja.
Helsingin keskustan uudet kirjakaupat tarjoavat hyvää palvelua, itsenäisiä julkaisuja, kahvia ja satutunteja.
Printin ystäviä hemmotellaan. Kaksi uutta ja itsenäistä kirjakauppaa sijaitsee alle puolen kilometrin säteellä, Kosminen Eerikinkadulla ja Nide Frederikinkadulla.
Hyvinvarusteltu ja palveleva kirjakauppa Nide avasi ovensa viime joulukuussa. Sen valikoimasta löytyy muun muassa taide- ja designkirjoja, tuoretta kaunokirjallisuutta, paperitarvikkeita sekä laajeneva valikoima design-, muoti- sekä muita aikakauslehtiä.
Kaupan ovat perustaneet muun muassa Liken, Korjaamon ja Kiasman kirjakaupoissa työskennellyt Joose Siira sekä Ateneumin ja Kiasman kauppoja vetänyt Terhi Jääskeläinen.
Kosminen puolestaan on pikkuruinen itsenäisiä julkaisuja myyvä kirjakauppa ja valokuvakirja-arkisto. Kulttuuritilan takana ovat Khaos-kustantamo, nuorista valokuvaajista koostuva Kosminen-kollektiivi sekä Photobooks from Finland -arkisto. Kosminen toimii kaupan lisäksi kollektiivin työhuoneena ja ostoaikeiden lisäksi sisään sopii tulla vain lukeakseen arkiston kirjoja.
Nide-kirjakaupan perustaja Joose Siira ja Kosmisen kirjavalikoimasta vastaava Iina Esko kertovat miksi perustivat kirjakaupan ja mitä nyt kannattaa lukea.
Miksi sinulla on oma kirjakauppa?
Joose Siira: Se lähti pakosta. Olimme pyöritelleet ajatusta jo vuosia, ja nyt Akateemisen kirjakaupan ja museoiden kirjakauppojen muututtua tuli myös ulkoinen pakko.
Iina Esko: Fyysisten objektien myyminen fyysisessä tilassa on perusteltua. Taustalla on myös idealistinen ajatus kulttuurin edistämisestä.
Mikä on lempikirjakauppasi?
Siira: City Lights San Franciscossa on suosikkini. Olen iso beat-kirjallisuuden rakastaja ja kauppa on sen yksi nollapisteistä. Usein sellaiset klassikkopaikat muuttuvat historiallisiksi monumenteiksi, mutta se on edelleen ihan toimiva kauppa. Toinen on Tukholman Papercut, pidän sen lehtivalikoimasta.
Esko: Do You Read Me?! Berliinissä. Kirjakaupasta löytyy niin pienjulkaisijoiden teoksia kuin kulttuuria sekä yhteiskuntaa käsitteleviä kirjoja ja lehtiä. Toinen on Lugemik Tallinnassa. Siellä on tinkimätöntä laatua. Lugemik on myös kustantanut suomalaistenkin teoksia.
Miksi printtiä kannattaa ostaa?
Siira: Kirjan lukeminen ja sen mukanaan kuljettaminen on mukavaa. Paperikirja on näppärä, ei E-kirjan kanssa voi mennä kylpyyn!
Esko: Siitä tulee onnelliseksi.
Mitä kieliä hyllyistänne löytyy?
Siira: Suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Ruotsin- ja englanninkielinen valikoima paranee kevään mittaan. Englanniksi myymme suomalaisia kirjoja sekä ajankohtaisia englanninkielisiä opuksia.
Esko: Pyrin siihen, että valikoimassa on mahdollisimman paljon englanninkielisiä tai sellaisia julkaisuja, joissa on vain kuvia. En halua, että kielen takia kukaan jää ulkopuolelle.
Minkälaisia tapahtumia järjestätte?
Siira: Meillä on ollut esimerkiksi Raw View -valokuvalehden julkaisujuhlat ja lastenkirjan tehneen Sanna Manderin työpajoja. Keväällä Napa-galleria avaa meillä pop-up-pisteen. Meille saa ehdottaa kaikenlaista!
Esko: Kosminen-kollektiivi järjestää kutsuperiaatteella näyttelyitä. Maaliskuussa täällä on Rare Imports -ilta, jossa on esillä muun muassa aasialaisia julkaisuja. Suunnitelmissa on myös stick and poke -tatuointitapahtuma.
Julkaisualan kannattavuudesta murehditaan, kerro terveiset huolestuneille!
Siira: So far so good. Jos tehdään huolella tätä omaa linjaa, niin meillä ei pitäisi olla mitään hätää. Kuten Papercutin vetäjä sanoi haastattelussa: ”jos tykkäätte kaupasta niin käykää siellä.”
Esko: On selvää, että emme tee tätä tienataksemme. Nykyisin puhutaan niin paljon rahasta aivan kuin ihmisillä ei olisi ideaaleja, mutta ihmiset haluavat tehdä hyviä asioita. Me haluamme tukea pienjulkaisu-kulttuuria.
Suosittele jotain luettavaa.
Siira: Jonas Hassen Khemirin Kaikki se mitä en muista kannattaa kaikkien lukea. Takashi Hiraiden Kissavieras on myös oikein hyvä.
Esko: Tekken Antologia! Se on 1990-syntyneen nuoren Juho Hännisen projekti. Hän jäi työttömäksi ja mietti mitä tekisi. Sitten hän kirjoitti ja tuotti omaa zineä kolme vuotta. Tukholmassa toimivan pienkustantamon 3-vuotisjuhlajulkaisu Moon Space One on hieno. Siinä on mukana kahdeksan taiteilijaa, ja se on yhdistelmä helppoutta ja tinkimättömyyttä.