Podcast: Vieraana vuoden nuori suunnittelija Ervin Latimer
21.9.2020
Helsinki Design Weekly
Vuoden nuori suunnittelija 2020 vaatesuunnittelija Ervin Latimer lataa töihinsä merkityksiä. Kämp Gardenin galleriassa on esillä hänen palkintomallistonsa. Se koostuu vaatteista, jotka eivät ole naisten tai miesten muotia vaan asettuvat skaalalle, jota käyttäjä voi itse säätää. Ohjelmassa puhutaan myös Latimerin rakkaudesta hapsuihin.
Vuoden nuori suunnittelija 2020 vaatesuunnittelija Ervin Latimer lataa töihinsä merkityksiä. Kämp Gardenin galleriassa on esillä hänen palkintomallistonsa, joka koostuu vaatteista, jotka eivät ole naisten tai miesten muotia vaan asettuvat skaalalle, jota jokainen voi itse säätää.
Kuuntele jakso täältä.
Latimer on myös ensimmäinen suunnittelija Vallilan 2ndCycle -vaatteille. Latimerin mallisto käsittää 92-vuotiaan Howard Smithin suunnittelemien Vallilan kankaiden ylijäämistä valmistetun numeroidun sarjan työtakkeja ja housuja sekä kasseja.
Aalto-yliopistosta taiteen maisteriksi valmistuva Latimer on ehtinyt tehdä jo näyttävää kansainvälistä uraa suunnittelijana luksusvaatemerkki Alyxilla Italiassa ja viimeisimpänä pääsuunnittelijana Heliot Emil -vaatemerkillä Tanskassa. Hän työskentelee myös toimituspäällikkönä Ruskeat Tytöt Mediassa ja on ollut aktiivisesti mukana keskustelussa maskuliinisuudesta, ruskeudesta ja queer -kulttuurista muodin kontekstissa.
Vallila 2nd cycle projektissa Ervin Latimer tutustui Smithin tuotantoon ja suunnitteli työtakin ja housut sekä kaksi laukkua tämän ehkä ikonisimmista kukkakankaista.
”Howard Smithin työn esiin tuominen tuntui erityisen tärkeältä juuri tässä maailman tilanteessa. On tärkeää ymmärtää että meillä on ollut Howard Smithin kaltaisia uskomattoman lahjakkaita mustia taiteilijoita ja suunnittelijoita jo 1960-luvulta lähtien ja että he ovat osa suomalaista muotoiluhistoriaa”, Latimer toteaa
Smith oli Suomen ensimmäisiä afrikkalais-amerikkalaisia taiteilijoita ja hänet tunnetaan ehkä parhaiten Vallilalle suunnitelluista näyttävistä ja värikkäistä kukkaprinteistään 1960- ja 1970-luvuilla. Howard Smith saapui Suomeen 1962 ja asettui Fiskarsiin osaksi muotoiluyhteisöä. Vuosien aikana Smith suunnitteli Vallilalle yli kaksi sataa printtiä. Laaja tuotanto sisälsi myös veistoksia, maalauksia ja kudottuja teoksia. Moni niistä löysi kodin Vallilan pääkonttorista. Smith päätyi myös suunnittelemaan Vallilan logon.
”Howard Smith työskenteli monenlaisten eri materiaalien ja tekniikoiden parissa mutta läpi linjan on havaittavissa sama punainen lanka hänen työssään. Hän ei koskaan unohtanut juuriaan, mikä tuo töihin persoonallisuutta ja originaalisuutta. On suuri kunnia työskennellä Howard Smithin tuotannon parissa ja olla mukana kertomassa tarinaa, joka hänellä on kerrottavanaan”, toteaa Ervin Latimer
Helsinki Design Weekly torstaisin Radio Helsingillä klo 12 ja uusintana lauantaisin klo 9. Kuuntele haastattelu taajuudelta 89,7 MHz tai podcastinaRadio Helsingin -sivuilta, podcast appeista jaSpotifysta. Ohjelman mahdollistavatDesignmuseo jaKämp Garden.