HDW Lasten designviikko

Milloin to 01.09.2022 - su 11.09.2022
Aika HDW Lasten Ikkunat 1.–11.9.
Lasten PechaKucha 6.9. klo 12–14
R&A x LDW: Lumikuningatar 10.9. klo 14
Missä Aleksanterinkatu 13
Esteetön Kyllä

Seuraavaksi lauantaina: R&A x LDW: Lumikuningatar!

10.9.
Klo 14–16
Bio Rex, Mannerheimintie 22–24
Lipunmyynti alkaa 18.8.
Esteettömyystiedot Bio Rexiin löydät täältä.

Lapsiperheet kutsutaan pukuleikkinäytökseen elokuvateatteri Bio Rexiin, vuonna 1936 valmistuneeseen arkkitehtuurin helmeen. Hans Christian Andersenin samannimiseen satuun perustuva Lumikuningatar on lumoava fantasiaelokuva periksiantamattomuudesta, ystävyydestä  ja hyvän ja pahan taistelusta. Rohkea Kerttu lähtee vaaralliselle matkalle etsimään kadonnutta ystäväänsä Kaita, jonka hyytävän kaunis Lumikuningatar on lumonnut saadakseen tämän avulla ikuisen vallan jääkylmässä maailmassa. Elokuvassa mystiset, satumaiset hahmot seikkailevat pohjoisen häikäisevissä maisemissa. Inspiroidu elokuvan maailmasta ja tule pukeutuneena fantasiahahmoksi tai lempi-elokuvahahmoksesi! Tarjolla on myös upeita Lumikuningatar-teemaisia lapsille soveltuvia siirtotatuointeja niille, jotka haluavat koristautua paikan päällä.

Osta lippuja pukuleikkinäytökseen täältä.

Jääkuningatar on osa Rakkautta&Anarkiaa -festivaalin ja Helsinki Design Weekin yhteistyötä.

HDW Lasten Ikkunat -installaatio Aleksanterinkatu 13:n katutason ikkunoissa on myös ihailtavissa festivaalin loppuun 11.9. asti. Työpajoissa rakennetun kaupunki-installaation näkee hyvin myös lasin takaa.

Jokainen on tervetullut lasten TULEVAISUUDEN AVOIN KAUPUNKI -työpajaan!

Paikka: Aleksanterinkatu 13, 1. kerros
Esteetön sisäänkäynti Mikonkadulta

OHJELMA

Lauantaina 3.9.2022 klo 10–16

Lauantaina 3.9.2022 installaatiota rakentuu nuorten kanssa. Rakentamista voi seurata ikkunan takaa klo 10–16. Ennakkoilmoittautuneille.

Työpaja on täynnä.

Sunnuntaina 4.9.2022 klo 10–16

Sunnuntaina 4.9.2022 avoin non-stop työpaja lapsille klo 10–16.

1.–11.9.2022 työpajatuloksia ikkunassa

1.–11.9.2022 Lasten ja nuorten kanssa rakentunut installaation tutustuttavissa näyteikkunassa.

Mistä on kysymys?

Lasten designviikon päätapahtumassa muotoillaan tulevaisuuden kaupunkia, kun lapset ja nuoret pääsevät ääneen: millainen on aidosti lapsille ja nuorille avoin ydinkeskusta?

Vuonna 2021 aloitettu ikkunainstallaatioiden sarja jatkuu, kun lapset ja nuoret valtaavat Aleksanterinkadun ja Mikonkadun kulmarakennuksen pohjakerroksen ikkunat. 

Miltä sinun unelmiesi kaupunki näyttää? Millainen on aidosti avoin tulevaisuuden kaupunki? Tule kertomaan mielipiteesi ja jättämään oma kädenjälkesi keskelle kaupunkia! Ikkunainstallaatiossa järjestetään kaksi työpajaa.

Lauantaina 3.9.2022 installaatiota rakennetaan yhdessä nuorten kanssa. Työskentelyssä ovat mukana muotoilija Hanna Kaarina Heikkilä ja graafinen suunnittelija ja kuvittaja Sanni Wessman. Työpaja järjestetään ennakkoilmoittautuneille. Rakentamista voi seurata ikkunan takaa klo 10–16. 

Sunnuntaina 4.9.2022 klo 10–16 tilassa on kaikille kaupungin lapsille avoin työpaja. Työpaja toimii non stop-periaatteella, eli mukaan voi hypätä milloin vain! Työpajaan mahtuu kerralla mukaan 40 osallistujaa, ja lapsi osallistuu työpajaan aikuisen kanssa. Työpajaan osallistuminen vie arviolta 20 min. Työpajaohjaajat ohjaavat ryhmää suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Osallistuminen ei edellytä ennakkotaitoja ja on osallistujille maksutonta.  

Tervetuloa mukaan kaikki isommat ja pienemmät suunnittelijat! Installaatio jää nähtäväksi koko HDW Lasten designviikon ajaksi 11.9. asti.

Mukana ovat muotoilualan kiinnostavimmat tekijät sekä Designmuseon ja Ornamon muotoilukasvatusohjelma Designakatemia. Lasten ikkunat yhteistyössä: Helsingin kaupungin Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala, Urban Tech Helsinki sekä Designmuseon ja Ornamon muotoilukasvatusohjelma Designakatemia.

Lasten PechaKucha!
6.9. klo 12–13 Helsingin keskustakirjasto Oodi, Maijansali Töölönlahdenkatu 4, 00100 Helsinki

Yksi Helsinki Design Weekin suosituimmista päätapahtumista on japanilaisten arkkitehtien kehittämä PechaKucha Night. PechaKucha on esitysten sarja, jossa jokainen esiintyjä valitsee esitettäväksi kaksikymmentä kuvaa. Niistä jokainen on yleisön nähtävillä kaksikymmentä sekuntia eli jokainen esitys kestää kuusi minuuttia ja neljäkymmentä sekuntia. Säännöistä ei luisteta, mutta sisältö on sitäkin vapaampi. Tämä yksinkertainen tapa jakaa ajatuksia ja inspiraatiota on tehnyt PechaKuchasta yhden maailman suosituimmista tapahtumista ympäri maailmaa. 

Vuoden 2022 HDW tarjoaa lapsille oman version tästä supersuositusta tapahtumasta. Oodissa lavalle astuvat koululaiset. Heiltä kuulemme puheenvuoroja siitä mikä inspiroi ja innostaa juuri nyt.

Helsinki Design Week on osa Helsingin kaupungin Kulttuuripolkua ja yhteistyössä Suomen muotoilukasvatusseura Suomun kanssa HDW on kehittänyt suomen-, ruotsin ja englanninkielisen PechaKucha -ohjeistuksen rehtoreille ja opettajille. Lasten PechaKuchaan voi siis osallistua myös etänä. Täältä löytyvät opettajille, rehtoreille ja vanhemmille suunnitellut aineistot. 

Isompia ryhmiä pyydetään ilmoittautumaan mukaan Lasten PechaKuchaan täällä.