Missä menet, ergonomia?
Ergonomia oli yksi suunnittelijoiden tärkeimmistä ohjenuorista vielä kolmekymmentä vuotta sitten. Nyt ergonomian opetus on vähentynyt ja ihmiset alistuneet näpyttämään laitteitaan epäluonnollisissa asennoissa. Ergonomian puolesta puhuvat työntutkija ja konsultti Elina Parviainen ja suunnittelija Kaarle Holmberg.
Kun skrollaat puhelintasi, missä asennossa olet? Mikä on ergonomisin tapa pitää älypuhelinta kädessä? Niin, etteivät sormet jännity, hartia nouse kohti korvaa, ja pääkin pysyy pystyssä? Tarvitaanko siihen apuväline, kuten pop-socket?
Miten istumme ja mitä se tekee meille? Kuvassa norjalainen teollinen muotoilija Peter Opsvik istuu Garden-tuolissaan. Kun hän suunnitteli tuolin vuonna 1985, hän halusi uhmata kehotusta ”istu kunnolla”.
Sana Ergonomia tulee tietenkin kreikasta, ergo (työ) ja nomos (luonnonlait). Ergonomia on tuotteiden, tekniikan ja toiminnan sovittamista ihmiselle. Ohjelmassa puhumme siitä, miten ympäristö, tuotteet, tekniikat ja toiminta mukautuvat ihmiseen ja miksi nykyään ihmisen pitää joustaa ja mukautua laitteiden mukaan.
Vieraana on Kaarle Holmberg, kokenut huonekalujen suunnittelija ja alansa opettaja, joka on muun muassa kirjoittanut kalustemuotoilun oppikirjoja – jossa ergonomiaa käsitellään tarkkaan. Toinen keskustelija on Elina Parviainen, Pohjoismaisen Ergonomiayhdistyksen puheenjohtaja, konsultti ja työntutkija, joka on erityisesti perehtynyt työhön, sen ergonomiaan ja tutkimukseen.
Kuuntele jakso radion sivuilta tai Spotifysta.
Helsinki Design Weekly torstaisin Radio Helsingillä klo 12 ja uusintana lauantaisin klo 9. Kuuntele haastattelu taajuudelta 89,7 MHz tai podcastina Radio Helsingin -sivuilta, podcast appeista ja Spotifysta. Ohjelman mahdollistavat Designmuseo ja Kämp Garden.