Suomalainen miesten muoti juuri nyt
Miesten vaatemarkkinoilla alaa valtaavat persoonalliset merkit, jotka satsaavat tosissaan designiin. Esittelemme heistä kolme: juuri lanseerattu Beck & Zambra sekä konkarit Makia ja Saint Vacant.
Miesten vaatemarkkinoilla alaa valtaavat persoonalliset merkit, jotkasatsaavat tosissaan designiin. Esittelemme heistä kolme: juurilanseerattu Beck & Zambra sekä konkarit Makia & Saint Vacant.
Jens Beckin pikkusormessa oleva sukusormus ja rannekello mätsäävät toisiinsa täydellisesti. Nuorimies virittelee värisävyjä esteetikon varmuudella. Beck on tuttu kasvo Makian mainoskuvastosta. Nyt hän on tarttunut uuteen aluevaltaukseen ja lanseeraannut yhdessä Thomas Zambran kanssa miestenvaatebrändi Beck & Zambran. Ensimmäiset tuotteet julkaistiin viime viikolla.
Zambra on opiskellut kauppatieteitä The London School of Economicsissa, Beck puolestaan on työskennellyt vuosia vaatturiliike Saumassa sekä räätäliliikkeessä Tukholmassa. Plakkarissa on myös vaatturin koulutus. Molemmilla nuorukaisella on osin englantilaiset sukujuuret.
Oma vaatemerkki on ollut pitkään heidän haaveenaan. Nyt liikkeelle lähdetään vapaa-ajantyylisillä kauluspaidoilla.
Alkuun luvassa on ainakin Beckin suosikkimateriaali: pesty puuvilla. Värisävyt ovat off white -paletista, kuten luunvalkoista. ”Kuin ottaisi valokuvan rannasta – niitä sävyjä”, Beck kuvailee.
Beck & Zambran tuotteet hivelevät silmää ja ihoa. Materiaalit on valittu mukavuudenhalusta. Kyseessä on isommasta trendistä. ”Olkalinja levenee. Miesten puvut palaavat taas normaalimmiksi todella kapeiden pukujen jälkeen. Housuissa vyötärö nousee, ja leikkaus on kauttaaltaan leveämpi ja rennompi”, Beck kertoo.
Beck uskoo ajan olevan sopiva uudelle yritykselle. ”Olemme hyvässä kaaressa eko- ja luomutrendin myötä. Klassisuutta, laatua ja kestävyyttä arvostetaan.”
Beckillä ja Zambralla on varsin klassiset ja herrasmiesmäiset harrastuksetkin: tennis ja golf.
Millaisia vaatteita Beck & Zambran sitten aikoo valmistaa? ”Aluksi vapaa-aikaan painottuva mallisto, sellaista rentoa resort-tyyliä. Lähdemme liikkeelle muutamalla artikkelilla ja annamme yrityksen kasvaa orgaanisesti.”
Beck & Zambran tyylillinen lähde on etelän maiden ylellinen ja huoleton pukeutumiskulttuuri. ”Ranskan Riviera, Capri… ja sellaiset elokuvat kuin Plein Soleil, Lahjakas herra Ripley, La dolce vita”, Beck kertoo. ”Katsomalla oman isoisäni isän kesäkuvia, voin löytää inspiraatiota.”
”Niissä on hyviä kostyymeja, mutta emme pyri tekemään mennyttä eleganssia vaikka se on kaunista katsoa. Muistamme, että on vuosi 2017”, hän sanoo.
Tosin paitoja ja solmioita Saumassa myydessään, Beck on pannut merkille, että 20-vuotiaat ostavat usein klassisempia tuotteita kuin 40-vuotiaat.
”Eri ikäryhmillä kiinnostus pukeutumiseen tulee eri kulmista. Emme nishaa asiakaskuntaa liian kapeaksi. Erilaisilla stailauksilla pyrimme näyttämään, miten monilla tavoilla saman vaatteen voi pukea eri tilanteisiin.”
Oman tyylinsä periaatteita hän kuvailee näin: ”On kohteliasta muita kohtaan pukeutua hyvin. Että, näyttää että arvostaa sitä tilannetta.”
Katumuodin klassikko
Vaatesuunnittelija Jesse Hyvärillä on ollut tiivistahtinen kevät Makialla.
”Toukokuun alussa järjestettiin uuden flagship-myymälän avajaiset. Ensi syksyn mallisto on työn alla. Ja firman konttori muutti juuri Punavuoresta Katajanokalle, joten muuttolaatikoitakin pitäisi purkaa”, Jesse Hyväri listaa.
Hyväri vastaa myös malliston koordinoinnista. Ja sitten vielä toimittajakin tuppautuu studiolle. Siitä huolimatta kiire ja hektisyys eivät näy Hyvärin olemuksessa. Suunnittelija näyttää yhtä aikaa siistiltä ja rennolta. Harmaa kauluspaita on omaa mallistoa.
Hyvärin tausta on lumilautailussa, mutta nopeasti vaatehommat alkoivat kiinnostaa. Kiinnostus vei Hyvärin lopuilta vaatturikouluun. Ensimmäiset vaatteet hän suunnitteli ja valmisti itselleen.
”Katutyyliin sopivat käyttövaatteet ovat olleet alusta asti kiinnostukseni kohde, eivät niinkään suuret taideluomukset.”
Lumilautailupiireissä oli se hyvä puoli, että siellä oppi markkinointia ja pääsi näkemään vaatesuunnittelua, jos sattui olemaan sopiva sponsori. Entisestä ammatista oli muutakin hyötyä: valmis kontaktiverkosto.
Vuonna 2001 perustettua Makiaa pyöritettiin aluksi tuotantokokeiluna muiden hommien ohella. Makia sai lentävän lähdön, kun yhtiökumppani ja silloinen lautailun ammattilainen Joni Malmi kantoi vaatteita televisioiduissa tapahtumissa ja alan julkaisuissa. Brändi sai heti kansainvälistä näkyvyyttä.
Markkinoilla oli tilaa Makian kaltaiselle merkille. Vuodesta 2007 alkaen bisnestä on tehty määrätietoisemmin.
”Halusimme tehdä hillitympää ja aikuismaisempaa, joka poikkeaisi siitä sen hetken katumuodista.”
Alku oli ehkä liiankin räjähtävä. Nyt yritys hakee hallittua kasvua. Makian vaatemallistoista vastaavat Hyvärin lisäksi Elina Lappalainen ja Aleksi Helisten. Materiaalit ovat enimmäkseen Turkista.
Nyt Hyvärille jää ehkä vapaa-aikaakin. Se menee useimmiten lautaillessa. ”Ja kesällä saaristossa retkeilyhommissa”, hän kertoo.
Simppeliä ja kestävää
Yksinkertaistaminen ja pelkistäminen näkyvät. Monia merkin tuotteita on saatavilla sesongista toiseen, joskin niitä päivitetään uusilla materiaaleilla ja väreillä
Makialla on myös kenkämallisto, joka on yksi nopeimmin kasvavista tuotekategorioista. Jalkineita Makialle on suunnitellut vuosien varrella muun muassa Janne Lax. Häneen tutustumme myöhemmin tässä jutussa.
”Aika aikaisessa vaiheessa tuli se ajatus, että tuotteita löytyisi päästä varpaisiin, koko setti. Ja että omalla karismalla ja persoonalla kukin voi saada sen omannäköiseksi.”
Monelle se sopiikin. Markkinointiyhteistyötä on tehty niin Kimi Räikkösen, Esa Tikkasen kuin Jasper Pääkkösenkin kanssa.
Hyvärin lempimateriaali on villa. ”Ehkä se johtuu siitä vaatturikoulutaustasta. Villasta pystyy tekemään vaikka mitä t-paidoista pukuihin, ja siitä saa vettä kestävää tietyillä sidoksilla ja laaduilla.”
”Ollaan pikkuhiljaa pääsemässä kehittämään itsekin materiaaleja. On inspiroivaa vaikuttaa ihan kuitutasolla, millaisia sekoituksia tehdään. Ettei olla ole vain olemassa olevan tarjonnan varassa.”
Materiaalien lisäksi suunnittelussa keskitytään perusyksityiskohtiin, kuten saumojen ja taskujen rakenteisiin.
“Koko ajan voi kyseenalaistaa, tarvitseeko tuon sauman olla tuossa tai tuoko se siihen jotain muuta kuin lisää hintaa. Se on pientä minimalismiajattelua”, Hyväri sanoo.
Muutenkin kaikki on perusteltua. ”Jos meillä on joku sesonkiväri, niin se on silti klassisempi väri. Ei niin, että pitää väkisin tuoda joku, jotta se olisi erilainen.”
Periaatteessa Makian idea on pysynyt koko ajan samana: helposti lähestyttävä, aikaa ja kulutusta kestävää. Millaisia ovat tulevan sesongin trendit?
”En ole ikinä hirveän innokas trendien kommentoija. Enemmän kiehtovat ajattomuus, minimalismi ja klassinen tyyli.”
Materiaali muuttaa kaiken
Ei, jalkinemuotoilija Janne Lax ei ole laskenut omien kenkäpariensa määrää. Mutta niitä on paljon.
”Minulla on sneaker-tausta. Käytän kutakin jalkineparia harvoin, joten ne säilyvät hyvin.”
Tosin vähempikin voisi riittää.
Oikeasti mies tarvitsee lenkkareiden lisäksi vain viidet jalkineet”, hän sanoo.
Saint Vacantin kivijalkaputiikissa Helsingin Kruununhaassa vallitsee rentous. Liike näyttää sisustuksensa puolesta enemmän olohuoneelta tai backstagelta kuin kaupalta. Lattioilla lojuu kitaroita. Hyvällä tuurilla liikkeessä voi kuulla myös musisointia.
Mittatilausjalkineliikkeessä ja Isossa-Britanniassa jalkinemuotoilua opiskellut Lax on luotsannut omaa Saint Vacant -jalkinebrändiään kaksitoista vuotta. Tuotekonsepti on hiljattain uusittu. Vuosien saatossa yrityksen repertuaariin oli kertynyt kymmeniä kenkämalleja ja asiakkaatkin muuttuneet alkuajoista.
Jatkossa kenkämallit tulevat pysymään muuttumattomina, mutta materiaaleissa ja väreissä tullaan näkemään variaatioita.
”Hätäinen kuluttaminen on epäsuosiossa. Nyt hankitaan vähemmän, mutta parempaa ja hyvin tehtyä. Core-asiakkaamme haluaa tuotteilta jotain ekstraa, persoonallisuutta”, hän kertoo.
”Pukeutumiseen satsataan enemmän kuin ennen, mutta ainahan miehillä on ollut jotain harrastuksia, johon lyödään all in.”
Kenkien päällismateriaalit ovat peräsin Italiasta, pohjanahkat Portugalista, missä ne myös valmistetaan.
Vaikka uuden malliston lähtökohtana on, että jalkineita voi käyttää ympäri vuoden, monikäyttöisin malliston tuotteista on Casual-kenkä. Siinä kengän kieli eli iltti on eniten näkyvissä.
”Siinä on paikka, jossa voi vähän säveltää värien kanssa. Se ei huuda, mutta tuottaa iloa ja tekee siitä massasta erottuvan.”
Yksityiskohdat esiin
Saint Vacant -tuotteissa on paljon materiaali- ja lestiteknisiä yksityiskohtia, jotka tulevat ylellisten mittatilauskenkien maailmasta. Esimerkiksi siten, että puolikengän suuaukko uurretaan ulkopuolelta matalalle.
”Usein ne ovat saman korkuisia. Siksi uusi kenkä kalvaa ihon kehräsluun alta monesti rikki.”
Näissä kengissä on kokonahkainen pinkopohja ja sen alla korkkitäyte, joka muovautuu jalan mukaan.
Tämä onkin merkittävää, kun puhutaan miesten brändeistä: vaatteiden ja jalkineiden pitää paitsi näyttää hyvältä, myös tuntua mukavilta.
Laxin mielestä Suomi on silti hyvä paikka aloittaa muotoilijan ura.
”Suomalaiset ovat insinöörikansaa. Pelkällä kuorrutuksella ei mennä pitkälle. Tuotteen pitää olla toimiva ja mukava käytössä.”