Rajalta kotiin –arkkitehtuurikilpailun voitto kolmelle kilpailutyölle

Arkkitehtuurimuseo järjesti Rajalta kotiin -kilpailun, jossa etsittiin ratkaisuja turvapaikanhakijoiden asumiseen. Ensimmäinen sija jaettiin saksalaisten, italialaisten ja suomalaisten kesken. 

Arkkitehtuurimuseo järjesti Rajalta kotiin -kilpailun, jossa etsittiin ratkaisuja turvapaikanhakijoiden asumiseen. Ensimmäinen sija jaettiin saksalaisten, italialaisten ja suomalaisten kesken. ​

Rajalta kotiin -kilpailussa jaettiin kolme ensimmäistä sijaa ja neljä kunniamainintaa. Arkkitehtuurimuseo järjesti Rajalta kotiin -kilpailun yhteistyössä Suomen arkkitehtiliitto SAFAn kanssa 19.10.–30.11.2015.

Kilpailulla etsittiin ratkaisuja turvapaikanhakijoiden asumiseen ennen oleskelulupapäätöksen saamista ja pysyvämmän asumisen löytymistä.

Ensimmäisen sijan jakavat ehdotukset nimimerkeillä 181081 (Saksa), 808389 Society lab (Italia) ja We house refugees (Suomi).

Tulokset julkaistiin Arkkitehtuurimuseossa 11.1.2016 pidetyssä tilaisuudessa. Kilpailuohjelma peräänkuulutti konkreettisia ratkaisuja, jotka tukevat pitkän ajan asumisen tavoitteita, ja joilla on positiivinen sosiaalinen vaikutus. Anonyymi kilpailu oli kaikille avoin.

Määräaikaan mennessä kilpailuun jätettiin yhteensä 93 kilpailusäännöt täyttävää ehdotusta muun muassa Suomesta, Ruotsista, Saksasta, Serbiasta, Valko-Venäjältä ja Yhdysvalloista. Tuomaristo nosti seitsemän parasta kilpailuehdotusta yläluokkaan.

Näissä ehdotuksissa esitetyt ratkaisut tarttuivat tuomariston mukaan onnistuneesti kilpailun ydinkysymykseen ja erottuvat laadullisesti muista. Voittajatyöt ovat tuomariston mukaan sisäiseltä logiikaltaan kirkkaita ja yhteiskunnallisilta vaikutuksiltaan merkittäviä.

Tuomariston mukaan ehdotusten taso oli korkea ja kirjo monipuolinen. Useat ehdotuksista voidaan nähdä myös yleisemmin asuntopulan, rakentamisen laatuongelmien ja aluerakentamisen haasteiden ratkaisuyrityksinä. Asumiseen liittyviä moninaisia haasteita voidaan pyrkiä ratkaisemaan myös yhtäaikaisesti.

Arkkitehtuurimuseo esittelee kilpailun voittaneet työt Suomen paviljongin kesällä 2016 avautuvassa näyttelyssä Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa yhteistyössä Arkkitehtuurin tiedotuskeskuksen kanssa.

Ennen Venetsiaa kilpailun satoa esitellään Arkkitehtuurin päivän seminaarissa 3.2. Astoria-salissa. Maksuttomaan seminaariin voi varata paikan täältä.