Weekly Pics #8: Iina Vuorivirta

My Weekly Pics -palstalla kurkistetaan muotoilualan ammattilaisen arkeen tai juhlaan. Tällä viikolla matkaamme Etelä-Ruotsin Älmhultiin IKEAN:n toimistolle, jossa muotoilija Iina Vuorivirta työskentelee.

My Weekly Pics -palstalla kurkistetaan muotoilualan ammattilaisen arkeen tai juhlaan. Tällä viikolla matkaamme Etelä-Ruotsin Älmhultiin IKEAN:n toimistolle, jossa muotoilija Iina Vuorivirta työskentelee.

”Rakas työpaikkani! Karun kaunis betoninen toimistorakennus jossa muotoiluosasto sijatsee on nimeltään Gulsippa, keltavuokko. Viereinen vanhempi osa tietysti Blåsippa, sinivuokko.”

”Olen aina ollut aamuvirkku ja täälläkin tulen toimistolle aina ensimmäisten joukossa, siinä kello kuuden maissa. Päivä on ihana aloittaa hitaasti täydessä hiljaisuudessa muutamalla kahvikupillisella ja sähköpostin läpikäymisellä. Työpisteeni ei ole siitä siisteimmästä päästä. Sisuaskit, joita hamstraan aina Suomen vierailuilla, seikkailevat skissipinojen, protojen, kahvikuppien, kynien ja muiden työkalujen seassa. Pikasiivouksen teen aina perjantai-iltapäivisin ennen viikonloppuun siirtymistä, mutta maanantaisin heti ensimmäisten tuntien jälkeen, luova kaaos on ottanut pöydän valtaansa.”

”Hurmaavan pomon kuva seinälläni valvoo tätä kaikkea.”

 

”Muutamaa tuntia myöhemmin toimistorakennuksen keskellä sijaitseva avoin tila täyttyy aamukahvittelijoiden puheensorinasta, kun yhteinen aamiainen katetaan esille. Kokonaisuudessaan IKEA of Swedenin eli tuttavallisemmin IoS:n päärakennuksessa työskentelee noin tuhat henkeä.”

 

”HEMNES-huonekalumalliston jämäpaloista rakennettu suuri puuportaikko on tilan sydän ja tyynyjen seassa istuskellessa on mielenkiintoista bongailla kollegoita ja ihastella vilinää.”

”Tämän aamun ensimmäinen aamukahvipalaveri alkoi tulevien mallistojen värikartan läpikäymisellä.”

”Koko Gulsippanin toinen kerros on pyhitetty work-in-progress alueeksi, joissa kaikki muutamien vuosien päästä markkinoille tulevat mallistot hiljalleen rakentuvat ja hakevat muotoaan. On hurjan inspiroivaa ja opettavaista nähdä prosessin eteneminen ideaskisseistä 0-sarjoihin kaikkien sellaistenkin tuotteiden kohdalla, joiden teossa ei itse konkreettisesti ole mukana. Pohjakerroksessa, aivan oman työpisteeni vieressä sijaitsevat valtavat pajatilat ovat ehdottomasti lempipaikkani koko rakennuksessa. Kymmenet pajamestarit ovat sieltä lupsakaimmasta päästä ja aina vähintään yhtä innokkaina vastaanottamassa uusia ongelmia ratkottaviksi. Iltaisin varsinaisen työpäivän päätteeksi menen aina itse työstämään leikkisiä kokeiluja ja konkretisoimaan pienimpiäkin ideoita pajalle. Ovet ovat onneksi auki 24/7, joten viikonloppujakin tulee usein vietettyä pilke silmäkulmassa puuhastetellessa.”

© IINA VUORIVIRTA

”Työpäivät kuluvat isoksi osaksi tietokoneen ääressä mallinnus-, kuvankäsittely- ja piirto-ohjelmien parissa, mutta paljon aikaa saa kulumaan hahmomalleja hioessa. Viimeistelen parhaillaan take-away lasia PS2017 mallistoon.”

”Pikapalaverit ja spontaanit workshopit kollegoiden kanssa pitävät aktiivisena ja yhteishenkeä tehokkaasti yllä.”

”Suurin osa työpisteistä hiljenee kello kuuden maissa, mutta sen jälkeen rullataan pingispöydät esiin ja käydään pelin lomassa läpi päivän asioita ja juodaan vielä vähintään yhdet kupit kahvia hengenheimolaisten kanssa. Ylityöläisiä tai vain heitä, jotka eivät vain oikein malta mennä vielä kotiin.”

 

 

Iinan voi tavata Helsinki Design Weekin ja Tallink Siljan yhteisellä Sisustus- ja designristeilyllä 11.-13.2. Lue lisää risteilystä täältä.