Weekly Mix #4: Tiia Vanhatapio

Tiia Vanhatapio on suunnittelija ja luova johtaja, joka työskentelee parhaillaan Bulls Pressillä ja R-Collectionilla. Tukholmassa asuva, dj-keikkojakin soittava Vanhatapio kertoi Weeklylle suhteestaan musiikkiin. 

Tiia Vanhatapio on suunnittelija ja luova johtaja, joka työskentelee parhaillaan Bulls Pressillä ja R-Collectionilla. Tukholmassa asuva, dj-keikkojakin soittava Vanhatapio kertoi Weeklylle suhteestaan musiikkiin. Kuuntele Tiian Spotify-valinnat jutun lopusta.

“Musiikki on osa perimääni. Minulla on varhainen muisto siitä, kun lapsena ajoimme Rovaniemelle mökille ja kuuntelimme äidin ja isän C-kasetteja.  Siitä lähtien olen fanittanut David Bowieta.

Löysin isäni 7-tuumaiset jazzlevyt jo ala-asteella ja kuuntelin sujuvasti Art Tatumia, Dizzyä ja brittiläistä 60-lukua.

Rakastuin lapsena myös oopperaan ja draamaan: tv:stä tuli paljon Kiri Te Kanawan oopperoita. Kuningas eli Elvis on myös kulkenut mukana ihan lapsesta asti.

Musiikkimakuni on vaihdellut paljon. Olen alakulttuurien kasvatti. Visuaalisuus musiikissa on aina ollut tärkeää: new wave, new romantics ja niin sanottu mustahuulimusiikki eli tietty goottigenre olivat 80-luvulla kova juttu. Olin duunissa tampereella myös Epe’s -levyliikkeessä ja kotiini tuli melody maker, nmw sekä myöhemmin metal hammer.

Musiikkimaussani on iso paikka heville ja juurimusiikille.  Mutta kuten Weekly Mix –listasta käy ilmi, minulla on parhaillaan menossa jonkinlainen esihippivaihe: kuuntelen paljon 70-luvun alun folkrokkia ja ihania ranskalaisia 60-luvun tyttöbändejä.

Olen vinyylimaanikko, kerään 7-tuumaisia ja LP-levyjä. Shazam on myös aktiivikäytössä, jos kuulen jostain biisin jota en vielä tiedä. Radio Helsinki on suosikkiradiokanavani ja se on aina päällä täällä Tukhoman toimistolla.

Suunnittelun ohella olen tehnyt pitkään myös muusikon ja dj:n hommia. Olin Rave On –rockabillybändin laulaja vuosina 1992-1999.

Meillä on ystäväni Johanna Sumuvuoren kanssa indiemusiikkiin, rokkiin ja new waveen erikoistunut dj-duo Club Bangles. Ihana Linda Linko teki meidän ilmeen ja voitti sillä Vuoden Huipuissa.

Nyt olemme soittaneet poikaystäväni Tom Hakavan kanssa Calvin Girls –dj-duolla muun muassa Siltasessa ja Flowssa. Tyylinämme on hammondgrooves, mod jazz, surf, soul ja r’n’b.

Tom on tukholmalainen muusikko/insinööri ja tuottaja. Elämme musiikille, ja  suunnitelmissa on jokin musiikkiprojekti yhdessä.

Vielä ei ole ollut sen aika, sillä tällä hetkellä keskityn päätöihini Bulls Pressillä designkonseptien parissa ja R-Collectionin luovana kuraattorina.

R-Collectionia viedään parhaillaan kansainvälisille markkinoille. Avaus tapahtuu Kööpenhaminan muotiviikolla. R-Collectionilla on paikka uuden skandinaavisen tyylin ja rennon meiningin lähettiläänä tulevaisuudessa.

Jos R-Collection olisi musiikkigenre, se olisi singer-songwriter –indiepoppia. Outoa, tuoretta ja samalla vanhaa.”

Weekly Mix -sarjassa ajankohtainen suunnittelija tarjoaa kurkistuksen äänimaisemaansa Helsinki Design Weeklylle tehdyn soittolistan muodossa.