Iittala haluaa vallata Aasiaa Issey Miyake -yhteistyön avulla

Yritys lanseerasi Tukholman designviikolla laajan kodin esineiden kokoelman, jota on suunniteltu ja valmisteltu neljän vuoden ajan.

Iittala lanseerasi Tukholman designviikolla laajan kodin esineiden kokoelman, jota on suunniteltu ja valmisteltu neljän vuoden ajan.

”Löydä Kaj Franckin designklassikot uudestaan”, julisti Iittala äskettäin Helsingin Sanomien etusivun mainoksessaan. Kuvassa olivat jälleen kerran Franckin Kartiot ja Teemat sekä nyt uudelleen tuotantoon otetut Scandia-aterimet vuodelta 1952.

Sosiaalisessa mediassa mainos herätti keskustelua siitä, eikö Iittala kehitä mitään uutta vaan ratsastaa jälleen Kaj Franckin tutuilla astioilla.

Tällä viikolla Iittala räväytti Tukholman designviikolla. Se lanseerasi sisustustuotteiden Iittala X Issey Miyake -kokoelman näyttävästi kansainväliselle lehdistölle Wetterlingin galleriassa Tukholman keskustassa. Samaan aikaan kokoelma esiteltiin New Yorkin Modernin taiteen museon MoMA:n kaupassa, jossa se on myynnissä puolen vuoden ajan yksityisoikeudella Yhdysvalloissa. Tokiossa kokoelma esitellään muutaman viikon päästä, ja se lanseerataan myös Milanossa huonekalumessujen aikana huhtikuussa.

Laajassa kokoelmassa on 30 tuotetta, joiden materiaaleina ovat tekstiili, lasi ja keramiikka. IIttalalle yhteistyö tuo ensimmäistä kertaa laajemmin valikoimaan tekstiilejä, jotka on tehty Issey Miyaken käyttämillä ja sen vaatteista tunnetuilla taitos- ja pliseeraustekniikoilla.

Näin näkyvä brändiyhteistyö on sekä Iittalalle että vuonna 1970 perustetulle Issey Miyaken muotitalolle ensimmäinen. Kokoelmaa suunniteltiin neljän vuoden ajan. IIttalassa sitä on ollut suunnittelemassa in house -designtiimi ja Issey Miyaken studiolta viitisen henkilöä.

© IITTALA

Yhteistyö sai alkunsa, kun Harri Koskinen valittiin IIttalan muotoilujohtajaksi vuoden 2011 lopulla. Hän on aiemmin suunnitellut Issey Miyakelle muun muassa kelloja ja parfyymipulloja. Koskinen otti yhteyttä Issey Miyaken studioon.

Kokoelman avulla Iittala pyrkii valtaamaan lisää markkinoita etenkin Aasiasta. Yritys on avannut viime vuosina paljon uusia liikkeitä Japanissa sekä Taiwanissa, Etelä-Koreassa ja Hongkongissa. Japanissa Iittalalla on jo vajaat parikymmentä myymälää.

”Aasiassa pitää pystyä olemaan relevantti ja tehdä jotain, joka on täysin uutta. Tiedämme, että Aasiassa toimiminen vie aikansa. Japanissa suomalainen design tunnetaan, mutta Korea ja Taiwan ovat erilaisia. Niissä maissa pitää aloittaa sen kertomisesta mitä skandinaavinen design on. Aasia on pitkän tähtäimen hanke, kyllä Eurooppa on vielä meidän kotikenttämme”, Iittalan asumisen liiketoiminnan johtaja Päivi Paltola sanoo.

Iittala korostaa uuden kokoelman kohdalla suomalaisen ja japanilaisen muotoilun yhtäläisyyttä, joka tuodaan usein esille. Molempien maiden muotoilun on materiaalien käytöltään ekonomista, muodoltaan minimalistista ja perinteitä kunnioittavaa.

© IITTALA

Uudessa kokoelmassa on paljon japanilaisvaikutteisia esineitä. Siihen kuuluu muun muassa kankaasta valmistettu pöytäkukkanen, jonka päälle voi laittaa esimerkiksi avaimet. Matalat ja pienet lautaset vaikuttavat estetiikaltaan hyvin japanilaisilta. Lasinen maljakko on tehty yhdelle kukalle, mikä tuo mieleen japanilaisen ikebanan. Keraaminen kynttilätuikku puolestaan on pohjoismaista perua, Japanissa elävä tuli on ollut kotien pöydissä harvinaista.

IIttalan tuotteet on perinteisesti liitetty Suomessa arkeen, ja niitä on saanut isoista ruokamarketeista Iittalan omien myymälöiden lisäksi. Iittalan ja Issey Miyaken kokoelmaa ei marketeissa tulla näkemään. Esineiden hinta on myös korkeampi kuin Iittalan muilla tuotteilla.

© IITTALA

Kotimarkkinat ovat Iittalalle kuitenkin hyvin tärkeät.

”Iittalan pitää olla siinä asemassa mikä sille kuuluu, emmekä saa unohtaa omaa filosofiaamme siitä, että design kuuluu arkeen. Mutta kaiken ei tarvitse olla kaikkialla. On erilaisia tarpeita ja kohderyhmiä ja voimme tehdä esimerkiksi limited edition -sarjoja”, Paltola sanoo.

Iittala jatkaa yhteistyötä Issey Miyaken kanssa tulevaisuudessakin. Yritys aikoo uudistua voimakkaasti kansainvälisill markkinoilla. Vuosi sitten sen luovaksi johtajaksi tuli kanadalaissyntyinen Jeremiah Tesolin, joka on aiemmin työskennellyt muun muassa Nokiassa ja Marimekossa. Hän kutsuu Issey Miyake -yhteistyötä ensimmäiseksi askeleeksi kansainvälistymisessä.

© IITTALA

Kansainvälistymiseen kuuluu myös Iittalan myymälöiden uudistus. Yksi pilottihanke on Tukholman NK-tavaratalon Iittala-myymälä, jonka on suunnitellut Britanniassa syntynyt ja Hongkongissa toimiva teollinen muotoilija Michael Young. Hän suunnittelee myös tässä kuussa avattavan uuden myymälän Taiwanissa.

Iittalassa pohditaan myös skandinaavisen muotoilun uudelleenmäärittelemistä. Aihe on ajankohtainen, ja myös muotoilija Ilkka Suppanen on puhunut aiheesta.

Paltolan mukaan Iittalassa tutkitaan niitä tapoja, miten ihmiset ovat ja toimivat nykyisin kotona. Sarja on saanut nimekseen Pause for Harmony, mikä viittaa rauhoittumiseen ja irtautumiseen arjen kiireestä.