Sulavaa muotoilua

Kun hotellin materiaalina on jää ja lumi, se pitää rakentaa vuosittain uudelleen. Kiirunan ja Rovaniemen hotellien tekijät kertovat, miten ja miksi rakentavat lumihotellin.

Kun hotellin materiaalina on jää ja lumi, se pitää rakentaa vuosittain uudelleen. Kiirunan ja Rovaniemen hotellien tekijät kertovat, miten ja miksi rakentavat lumihotellin.

”Se ei tule koskaan näyttämään samalta.” Ruotsalaisen Jukkasjärven jäähotellin luova johtaja, muotoilija Jens Thoms Ivarsson huokuu intoa. Tänä vuonna Ruotsin Lapissa Kiirunassa on pystyssä 27. versio jäähotellista.

Ivarsson ja hotellin perustaja Arne Bergh ovat tulleet Rovaniemen Arctic Design Weekille kertomaan hotellinsa tarinan paikallisille yrittäjille. He kertovat myös, kuinka tulevaisuudessa osan hotellista jäädyttää aurinko, mutta siitä lisää tuonnempana.

Maailman ensimmäinen jäähotelli sai alkunsa, kun kuvanveistäjä Bergh päätti vuonna 1989 alkaa tarjota yöpymismahdollisuutta lumimajoitteessa. Kiirunalaiset pitivät häntä hulluna. Ja pitävät varmasti toisinaan edelleen – esimerkiksi silloin, kun jäähotellin yhteydessä toiminut teatteri esitti Shakespearea saameksi -30:n asteen pakkasessa.

Bergh kuitenkin näki mahdollisuuden ja oli umpirakastunut materiaaliin. Luova hulluus ja innostus ovat kantaneet, nyt jäähotellin lisäksi ruotsalaiset tarjoavat ympärivuotista jääsuunnittelua ja jäätuotteita.

Miljoona jäälasia

Jukkasjärvi sijaitsee 510 kilometriä pitkän Tornionjoen varrella. Sen juomakelpoinen vesi virtaa Ruotsista Suomen rajalle, ja rajaa pitkin Perämereen. Keväisin hotellilla on sadonkorjuun aika. Joesta nostetaan jäätä varastoon. Luonnonjää on kirkasta, kestävää ja puhdasta.

Hotellin lisäksi jäätä viedään Ruotsin Lapista maailmalle. Siitä on tehty liuta jääbaareja, lumi- ja jääleikkipuistoja, catwalk Chanelin muotinäytökseen ja messuosasto, jossa kokonainen auto oli jääkimpaleen sisällä.
”Toistaiseksi kukaan ei ole keksinyt niin hullua ideaa, ettemme olisi voineet toteuttaa sitä”, kertoo Bergh.

Yksittäisten projektien lisäksi Jukkasjärven pakastimesta löytyy myös valmiita jäätuotteita. Osa syntyy hotellin tarpeista. Kun pahvimukien käyttö luksus-jäähotellissa tuntui banaalilta, otettiin käyttöön jäästä valmistettu lasi. ”Se on menestynein tuotteemme, niitä myydään miljoona vuodessa”, Bergh kertoo.

Jukkasjärven jäähotellissa juomaan ei laiteta jäitä, vaan juoma tarjoillaan jäässä. © MARTIN SMEDSÉN

Taiteilijoita ympäri maailman

Jukkasjärven jäähotelli toimii päivisin galleriana ja jokainen huone on itsenäinen taideteos. Tämän vuoden hotelliin kiteytyy muotoilija Ivarssonin ja taiteilija Berghin lisäksi 42 muun muotoilijan, katutaiteilijan, muotisuunnittelijan ja muun luovan ajattelijan ideoita.

Suunnittelukilpailun voittajat matkustavat Kiirunaan rakentamaan itse teoksensa yhdessä hotellin jäänrakennusammattilaisten kanssa. Tänä vuonna tekijöitä oli 13 maasta.
”Kaikki, jotka ovat kerran olleet mukana, haluavat tulla uudestaan. Yhteisö on niin hieno, kuin perhe”, sanoo Bergh.

Ivarsson korostaa yhteisön lisäksi materiaalin poikkeuksellisuutta. Jää on ekologinen kertakäyttömateriaali.

”Kun suunnittelijan tuote valmistetaan kivestä, on jatkuva epäilys siitä, onko tuote varmasti tarpeeksi hyvä. On vapauttavaa voida kokeilla asioita. Me leikimme ammattimaisesti”, sanoo Ivarsson.

Tänä vuonna hotellissa nukutaan muun muassa metrossa Lontoon Northern Linen päätepysäkillä, jääorigamissa, peilitalossa ja kattojen yllä.

Jukkasjärven jäähotelli on lajinsa ensimmäinen, muttei suinkaan ainoa. Arctic Design Weekin iltatapahtuma järjestettiin rovaniemeläisellä Arctic Snow Hotellilla, joka on nuoren yrittäjäpari Heidi ja Ville Haavikon projekti.

Arctic Snow Hotel sai alkunsa lumirakennuskurssilla, jossa Ville Haavikko näki kuvia Jukkasjärveltä. Haavikoiden hotelli on toiminut vuodesta 2008, ja erikoistuu taiteen sijaan kokonaisvaltaisen talvikokemuksen tuottamiseen. On kota, jossa maistaa loimulohta, lumisaunoja, poroja, safareita, revontulivahti ja lasi-igluja.

Tänä vuonna taiteilijoita Jukkasjärven jäähotellin huoneita oli rakentamassa taiteilijoita 13:ta eri maasta. © PAULINA HOLMGREN

Ville Haavikko on suunnitellut itse myös lasi-iglut. Lumikumpareet kätkevät sisäänsä Arctic Snow Hotellin.

Rakennuslupa ja käyttöönottotarkistus

Ville Haavikko on insinööri ja lumirakentaja, ja oikea ihminen kertomaan, miten vedestä rakennetaan hotelli. Syksyllä Haavikko nukkuu sanojensa mukaan sormi ulkona ja odottaa, että Lehtojärven jää on juuri sopivaa, ei liian ohutta eikä turhan paksua.

”Teemme jäähän ison uima-altaan ja nostamme sieltä muutaman tuhat palaa. Suurimmat palat ovat jopa 500 kiloa”, Haavikko kertoo.

Sään armoilla ollaan jatkuvasti. Kun lämpötila tippuu pakkaselle, alkaa lumen luominen. Lumitykillä tehdään ”hillitön vuori lunta”, 25 000 kuutiota. Lumi kasataan muottien päälle, jotka sitten liu’utetaan pois. Jäljelle jää lumikaaria.

”Kaari on mahdollisimman vahva, sen muoto jäljittelee ketjukäyrää. Siis sitä kaarta, jonka kaulaketjun alareuna tekee, jos sitä roikuttaa.”

Suomessa lumirakentamiselle on omat ohjeistuksensa ja lumihotelli tarvitsee rakennusluvan sekä vastaavan työnjohtajan. Valmiille rakennukselle tehdään käyttöönottotarkistus.

Kun Arctic Snow Hotelliin astuu sisään, hiljaisuus tuntuu korvissa. Lumimassa imee kaikki äänet. Hotellikäytävät ovat tarkoituksella korkeita, ettei ahtaus alkaisi ahdistaa. ”Seinät myös painuvat säästä riippuen millin viivan sentin päivässä”, Ville selittää.

Kun kevätaurinko alkaa sulattaa hotellia maalikuun lopussa, hotelli sulkee ovensa. ”Rakenne kyllä kestäisi, mutta vesivahinko lopettaa kauden”, Haavikko kertoo. Kun valtava lumimassa alkaa sulaa, tulee huoneiden lattioille lätäköt.
”Toukokuussa alkaa kattoon muodostua reikiä ja kaari alkaa avautua. Rakenne on sellainen, ettei se koskaan romahda.”

Aivan kuten Arne Bergh, myös Haavikko rakastaa hotellin sulamista.

”Joka päivä kun hotellia rakennetaan, opin jotain uutta. Siten ideoita jää aina seuraavalle vuodelle. Tavallisen hotellin pyörittämiseen en ryhtyisi, se olisi tylsää. Maailma muuttuu koko ajan, ja me näin voimme mukautua mukana.”

Rovaniemen lumisaunassa löylyä saa heittää puolensekunnin välein.

Auringon viilentämä jääkaappi

Jäähotellin kausi on yhtä pitkä kuin talvi. Jukkasjärvellä aiotaan luoda talvi kesän keskelle. Suunnitteilla on nurmikattoinen rakennus, jonka sisältä löytyy aurinkoenergialla toimiva jääkaappi ja jäähotellihuoneita. Talvella hotellin katto katoaa lumimaisemaan, ja rakennus on osa isompaa jäähotellia. Rakennuksen edellytyksenä oli uusiutuvan energian hyödyntäminen.

”Emme voineet toteuttaa tätä aikaisemmin, sillä vasta nyt aurinkopaneelit ovat kehittyneet tarpeeksi”, Bergh kertoo.

Jäähotelli on tullut joesta ja muuttuu taas keväällä joeksi. Paitsi muutama huone, jotka jatkossa aurinko pakastaa.

Hotellin kausi päättyy, kun hotellihuoneiden lattialle alkaa muodostua sulamisvedestä lätäköt.© MARTIN SMEDSÉN