Luca Picardi valittiin muotoiluresidenssiin Helsinkiin syyskuuksi 2016

Helsingissä syyskuussa pidettävään muotoiluresidenssiin valikoitui voittajaksi viestintämuotoilija Luca Picardi. Hänen yhteiskunnallisissa töissään punoutuvat yhteen niin viestintä, graafinen suunnittelu kuin antropologia. 

Helsingissä syyskuussa pidettävään muotoiluresidenssiin valikoitui voittajaksi viestintämuotoilija Luca Picardi. Hänen yhteiskunnallisissa töissään punoutuvat yhteen niin viestintä, graafinen suunnittelu kuin antropologia.

Tammikuussa British Council, HIAP, Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu sekä Helsinki Design Week etsivät haun kautta residenssimuotoilijaa Helsinkiin. Yhteistyöorganisaation edustajista koottu jury valitsi voittajaksi  Lontoossa asuvan ja työskentelevän viestintämuotoilija Luca Picardin. Hän vierailee Helsingissä toukokuussa Aalto-festivaalin aikana ja työskentelee residenssissä Kaapelitehtaalla samanaikaisesti Helsinki Design Weekin kanssa.

Residenssi on suunnattu britannialaisille muotoilualan ammattilaisille, joilla on kiinnostusta kriittiseen tutkimukseen ja muotoiluinnovaatioiden syntyyn. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa hakija saattoi olla myös muotoilukuraattori tai -journalisti. Muotoiluresidenssi käynnistyi vuonna 2012, kun Helsinki oli maailman designpääkaupunki.

Hanke toteutetaan yhteistyössä British Councilin kanssa, joka edistää britannialaisten kansainvälistä verkostoitumista muun muassa taiteen, tieteen ja koulutuksen saralla. Mukana yhteistyössä ovat Helsinki Design Weekin lisäksi Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu sekä HIAP, joka ylläpitää Suomen suurinta kansainvälistä taiteilijaresidenssiohjelmaa.

Helsinki Design Weekly tutustui Lucaan ja kysyi hänen odotuksistaan Helsinkiä ja vierailua kohtaan.

Hei Luca! Kertoisitko hieman itsestäsi ja taustastasi?

Olen Lontoossa asuva viestintämuotoilija. Tein kandidaatintutkinnon antropologiasta, ja olen aina halunnut hyödyntää projekteissani etnografisen tutkimuksen tekniikoita eri tieteenaloilta, aina valokuvauksesta graafiseen suunnitteluun ja urbanismiin. Toivon, että se näkyy töideni menetelmissä ja muodoissa.

Sinulla on mielenkiintoinen tausta, joka yhdistää viestinnän, graafisen suunnittelun ja antropologian. Miten se näkyy projekteissasi?

Aloitan aina projektin tutkimalla sen yhteiskunnallisia ja kulttuurisia merkityksiä, jonka jälkeen suunnittelu ja viestintä toivottavasti seuraavat luonnollisena jatkumona. Se, että sijoitan itseni kuuntelijan ja tarkkailijan asemaan tarkoittaa, että löytämäni vastaus on väistämättä osa kontekstia. Minua kiehtoo, kuinka projektit kehittyvät ja sopeutuvat, ja minusta tuntuu, että juuri osana prosessia kolme eri kenttääni todella yhdistyvät.

Aiot viettää Helsingissä kaksi viikkoa toukokuussa ja koko syyskuun. Oletko ollut aiemmin Helsingissä? Mitä tiedät kaupungista ja millaisia odotuksia sinulla on?

En ole koskaan ollut Helsingissä, joten odotan innolla, että saan tutustua siihen ensimmäistä kertaa. Kaupunki on aina viehättänyt minua muotoilukenttänsä ja raikkaan pohjoismaisen estetiikkansa takia. Olen innokas näkemään, kuinka muotoilua hyödynnetään yhteisöjen sitouttamiseen organisaatioissa, kuten Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitrassa, ja kuinka se on vuorovaikutuksessa esimerkiksi politiikan kanssa.

Voitko jo paljastaa jotain, mitä aiot tutkia residenssisi aikana?

Suomi näyttää olevan täynnä uusia, kunnianhimoisia ja innovatiivisia avauksia. Varmasti “Mobility on Demand” –ohjelman kasvu, joka vähentää autojen omistamista, on asia, mistä haluan tietää lisää. Mahdolliset ympäristöön ja yhteiskuntaan liittyvät tulokset herättävät joukon avoimia kysymyksiä, jotka voisivat luoda kiehtovia muutoksia kaupunkiin. Kuinka uudet rajapinnat ihmisten, liikenteen ja kaavoituksen välillä vaikuttavat kansalaisuuteen? Miten päätöksenteon prosesseja mielletään tai muutetaan? Mitä se tekee keskustan ja läheisten alueiden suhteelle? Nämä kysymykset voivat olla hyvä lähtökohta ymmärtää ja tutkia Helsinkiä sen suunnittelun, ihmisten ja ideoiden kautta.

“Shifting Spaces” pyrkii kertomaan kaksi erillistä tarinaa Lontoon King’s Crossin asemasta. Toinen on Somers Town -asuinalueen suullinen tarina ja toinen tutkii uutta kehitystä regenerointivyöhykkeellä. @ LUCA PICARDI