Artekin uusi myymälä aukeaa Keskuskadulla

Artekin uusi myymälä avaa lauantaina ovensa Keskuskadulla Helsingin sydämessä.

Artekin uusi myymälä avaa lauantaina ovensa Keskuskadulla Helsingin sydämessä.

Artekin uusi päämyymälä suorastaan kylpee valossa. Ikkunat ovat korkeat ja neliöitä on kahdessa kerroksessa noin 700. Lauantaina avautuva lippulaiva sijaitsee Helsingin keskustassa Keskuskadulla.

”Muutto kivijalkaliikkeeseen keskustassa on vahva sitoumus. Emme muuta usein, 80 vuoden aikana niin on tehty neljästi, joten tämä on meille erityislaatuista”, sanoo Artekin toimitusjohtaja Marianne Goebl.

Vuonna 1935 perustettu yritys on toiminut aiemmin kolmessa eri osoitteessa: Fabianinkadulla, Keskuskadulla ja Eteläesplanadilla.

Muutto pois entisistä tiloista 25 vuoden jälkeen herätti kaupunkilaisissa suuriakin tunteita. Monia huolestutti, että kivijalkaliikkeen aika on ohi ja myymälä siirtyy keskustan ulkopuolelle. Huoli oli turha. Liiketila Akateemisen kirjakaupan vieressä ja Stockmannia vastapäätä on entistä keskeisemmällä paikalla.

Maajohtaja Anja Matilainen kertoo, että aluksi tieto muutosta oli shokki.

”Mutta sitten tuli helpotus, että voimme etsiä jotain aivan uutta ja hieman hullutella”, hän sanoo.

Hän toivoo, että paikasta tulee helsinkiläisille olohuone, jonne he tulevat vaikka treffeille. Myymälän yläkerrassa on tarjolla teetä ja kirjakioski, johon on kuratoitu lehtiä ja kirjoja muotoilun saralta.

© ROOSA MURTO

Viherkasveja ja paloja historiasta

Uusi myymälä tuo mukanaan paljon uutta. Tiloissa järjestetään erilaisia tilaisuuksia, näyttelyitä ja työpajoja ja tarjolla on apua kodin sisustussuunnitteluun.

Kolmijalkaisen klassikkojakkaran saa muokata mieleisekseen valitsemalla siihen itse jalat ja istuinosan. Tiloissa myös järjestetään teeseremonioita ja vihernurkasta voi ostaa huonekasveja.

Kotimaisten ja kansainvälisten designbrändien myynnissä on sesonkituotteita. Tilan suunnittelusta vastasivat ruotsalainen Koncept ja Artekin oma visuaalinen tiimi.

”Uusi liike on Artekin oloinen, mutta tätä päivää”, Matilainen summaa.

Historiaa ei ole kuitenkaan kokonaan häivytetty. Siitä muistuttavat julkisivun samat, puhdistetut valokyltit kuin Eteläesplanadilla.

”Kun lähdimme täältä yksi ilta ja valot loistivat hämärässä, alkoi ihan itkettää. Kyltit sopivat tähän taloon jopa entistä paikkaa paremmin.”

Artek Helsinki -myymälä avautuu lauantaina 19. maaliskuuta. Keskuskatu 1 B, Helsinki.