Muotoilu painottuu vuorovaikutukseen

Jos termi interaction design tai vuorovaikutussuunnittelu ei soita kelloja, kannattaa lukea tämä artikkeli viivana. Myös silloin, jos vain haluaa tietää, mikä vapauttaa ihmiset älypuhelimien näpyttelemisestä.

Jos termi interaction design tai vuorovaikutussuunnittelu ei soita kelloja, kannattaa lukea tämä artikkeli viivana. Myös silloin, jos vain haluaa tietää, mikä vapauttaa ihmiset älypuhelimien näpyttelemisestä.

Helmikuun lopussa Helsinkiin Finlandia-talolle kokoontui 1200 nörttiä, etnologia, muotoilijaa, graafikkoa, start up -yrittäjää ja robotiikan asiantuntijaa. Kyseessä oli vuorovaikutussuunnittelujärjestö IxDAn Interaction16-konferenssi.

Alojen kirjo kertoo aiheesta paljon, sillä vuorovaikutussuunnittelu on digitaalisten palveluiden muotoilemista käyttäjiä, siis ihmisiä, varten. Jotta työ sujuisi, täytyy ymmärtää teknologian lainalaisuuksien ja mahdollisuuksien lisäksi juuri meitä ihmisiä ja sitä, miten me käyttäydymme.

Muotoilun painopiste on muuttunut. Se kallistuu teollisesta muotoilusta kohti palvelu- ja vuorovaikutussuunnittelua. Tämän päivän designammattilaisia tarvitaan suunnittelemaan muun muassa digitaaliset palvelut, robotit ja esineiden internet.

Monialainen tiimi koordinoi Britannian viralliset nettisivustot ja helpotti kansalaisten digitaalista asiointia. Projekti voitti Interaction Awardsien Future Voice -palkinnon.​

 

Haasteet ovat tuttuja. Vuorovaikutussuunnittelussa tulee ottaa huomioon käytettävyys, intuitiivisuus ja estetiikka. Sekä etiikka. Teema, joka nousi esiin lukuisissa puheenvuoroissa Finlandia-talolla.

”Suunnitellessa tekee paljon poliittisia päätöksiä. Etiikka on noussut keskustelussa pinnalle viime vuosien aikana, kun itse ajavat autot, robotit ja kaikki teknologia kehittyvät”, selittää Interaction16 -tapahtuman yksi järjestäjistä, Nordkappin luova johtaja Sami Niemelä.

Mies, nainen vai muu, mikä?

Kun tuolia suunniteltaessa tulee ottaa huomioon materiaali ja ergonomia, käyttöliittymiä tai digitaalisia palveluita tehdessä täytyy miettiä esimerkiksi, mitä vaihtoehtoja valikoissa tarjotaan.

Esimerkiksi Facebookissa sukupuoli-identiteetin ja seksuaalisen suuntautumisen vaihtoehtoja on 71. Niitä määriteltäessä Facebook teki yhteistyötä erilaisiin vähemmistöihin kuuluvien käyttäjien kanssa.

Helpoin tapa ottaa sukupuoli huomioon olisi tarjota vaihtoehdot mies, nainen ja muu, tai olla kysymättä sukupuolta lainkaan.

Teknologia tarjoaa mahdollisuuksia saada ihmiset liikkeelle, oli kyseessä karttapalvelu sitten näkeville tai sokeille.​

 

Uudet palvelut synnyttävät myös liudan hankalia kysymyksiä. Sallitaanko seksirobotin sovelluksen sisäiset ostot? Onko oikein, että nautinto jatkuu tietyssä pisteessä vain lisämaksua vastaan? Voiko lapsille suunnatusta opetusohjelmasta olla erikseen premium- ja mainosrahoitteinen versio? Kuka on vastuussa itseohjautuvan auton kolarista, käyttäjä vai autonvalmistaja?

Pehmeä tulevaisuus

Scifillä on ollut iso rooli vuorovaikutussuunnittelussa. Tänä vuonna monet yritykset ovat lanseeraamassa Her-elokuvasta tuttuja korvanappeja, jotka kuulevat ääniohjauksen kuiskauksesta ja vapauttavat kätemme älypuhelimen näpyttelemisestä. Tieteisfiktio on tyypillisesti dystooppista, ja tavalliselle ihmiselle tuleekin teknologian äärellä herkästi mieleen synkät tulevaisuuskuvat.

Interaction16-seminaarissa visiot olivat pehmeämpiä.

”Muotoilijan perusluonteeseen kuuluu optimismi. Tehtävänämme on tehdä tulevaisuudesta positiivinen”, sanoo Niemelä.

Jos suunnittelijat saavat päättää, on uusi muotoilu ihmiselle juuri sopivaa.

Suurta läpimurtoa povataan langattomista kuulokkeista. Kilpailijoita on useita, Sonyn ja Apple lisäksi lukuisat pienemmät firmat pyrkivät markkinoille.​