Käsityöläiset valmistivat astiat ja esineet uuteen Finnjävel-ravintolaan

Suomalaisista perinteistä ammentava ravintola Finnjävel aukeaa Etelärantaan. Paikkaa varten suunniteltiin 146 uniikkia esinettä.

Suomalaisista perinteistä ammentava ravintola Finnjävel aukeaa Etelärantaan. Paikkaa varten suunniteltiin 146 uniikkia esinettä.

Muotoilu ovat keskeisessä roolissa uudessa fine dining -ravintola Finnjävelissä, joka on juuri avannut ovensa Helsingin Etelärannassa.

Poikkeuksellisen ravintolasta tekee se, että jokainen yksityiskohta on suunniteltu varta vasten paikkaa varten.

Ateljé Sotamaan Kivi ja Tuuli Sotamaa suunnittelivat ravintolan kokonaisuutena, johon kuuluvat niin sisustus, huonekalut kuin kaikki esineet. Yhteensä he suunnittelivat 146 uniikkia esinettä, kuten astioita, aterimia ja valaisimia.

”Tämä on ainutlaatuinen kokonaistaideteos”, Tuuli Sotamaa sanoo.

Toteutukseen he etsivät avuksi 20 huipputekijää keraamikoista hopeaseppään ympäri Suomen.

”Haluamme työllistää kotimaisia valmistajia ja tehdä heidän kanssaan yhteistyötä. Jos ravintola tekee niin ruoan suhteen, miksi me emme tekisi samaa muotoilussa?”, Sotamaa sanoo.

Esineiden valmistuksessa on käytetty apuna myös 3D-tulostusta. Esimerkiksi pihvipuukkojen teko alkoi raudasta ja puusta, sitten messinkiosat 3D-tulostettiin Hollannissa ja lähetettiin hopeasepälle Kainuuseen. Pöytään ne saapuvat tupen sisässä.

Ravintolaa varten on myös luotu oma äänimaisema, joka takana on säveltäjä Tuomas Kantelinen.

©ROOSA MURTO

Suomalaisia perinteitä

Finnjävel on ensimmäinen suomalaiseen ruokaperinteeseen perustuva fine dining -ravintola.  Sen takana ovat huippukokit Henri Alén ja Tommi Tuominen. Idea syntyi vuosi sitten.

”Mietin, miksi emme hyödynnä kaikkia niitä taitoja, joilla Suomen karuissa oloissa on aina selvitty”, Henri Alén sanoo.

Taitoja oppiakseen hän marssi antikvartiaattiin ja osti kaikki vanhat kotimaiset ruokakirjat, alkaen Lallin ja Pitäjän pidoista. Tärkeimmäksi kohosi Kotiruokaa-kirja vuodelta 1930.

Sitten hän kiersi Tuomisen kanssa ympäri Suomea. Kierroksella tututksi tulivat perinteiset menetelmät, kuten hapattaminen, kuivaaminen ja säilöminen sekä paikalliset erikoisuudet. Ruokalistalta löytyykin muun muassa tössyä, tuuvinkia ja tytinää.

Ravintolalla on myös oma pieni meijeri, jossa syntyy annoksiin muun muassa jukurttia ja viiliä.

Menu perustuu perinteisille suomalaisille menetelmille ja raaka-aineille. ©ROOSA MURTO
©FINNJÄVEL

Pientä piruilua

Finnjävel on vanha ruotsinkielinen haukkumasana suomalaisille ja sopii Alénin mielestä ravintolan nimeksi, koska siinä on piruilevaa asennetta.

Myös ravintolan logossa on pienet pirunsarvet.

”Suomi on apaattisessa tilassa ja ihmiset taistelevat toisiaan, mikä sysäsi kaiken aluilleen. Halusimme käyttää talkoohenkeä ja tehdä jotakin uutta”, Alén sanoo.

Jämähtämisen välttämiseksi perustajat ovat päättäneet, että ravintola on auki vain kaksi vuotta. Sitten se lopettaa tai muuttaa muotoaan.

©FINNJÄVEL
©ROOSA MURTO

Finnjävel
Eteläranta 16, Helsinki
Avoinna 7.4. alkaen

finnjavel.fi