Kolumni: Tarpeeksi hyvä ei ole tarpeeksi hyvä

Turvalliseen on helppo tyytyä, mutta se ei riitä. Pelkonsa selättänyt luennoitsija ja yrittäjä Tuija Seipell kirjoittaa kolumnissaan, miten peloista pääsee yli.

Turvalliseen on helppo tyytyä, mutta se ei riitä. Pelkonsa selättänyt luennoitsija ja yrittäjä Tuija Seipell kirjoittaa kolumnissaan, miten peloista pääsee yli.

Rakastan vuoden 2016 Helsinki Design Weekin teemaa: Paremmin. Olen jo pitkään otsikoinut esityksiäni nimellä Tarpeeksi hyvä ei ole tarpeeksi hyvä ja uskon, että se on nykyään tärkeämpää kuin koskaan ennen.

Uskon myös että pyrkimys parempaan on juuri nyt erityisen tärkeää Suomen kaltaiselle pienelle ja verraittain etäiselle maalle.

Suomi ei voi, eikä sen pidä, kilpailla hinta- tai mukavuuspelissä. On mahdollista, että joissakin erikoistapauksissa, kuten mobiiliratkaisuissa tai muissa missä sijainnilla ei ole merkitystä, suomalaisetkin toimijat voivat tarjota halvimman tai helpoimmin saavutettavan ratkaisun.

Mutta oikeasti Suomen vahvuuksia ovat laatu ja erikoisuus.

Erikoisuus ainutlaatuisella suomalaisella tavalla. Uniikki tavalla, mikä voidaan luoda vain Suomessa. Ja aina parempi kuin vain OK. Ei riitä, että on samanlainen kuin kaikki muutkin, tai että tekee vain sen, mihin markkinat ovat tottuneet.

OK ei kelpaa

Työskennellessäni sekä pienten että suurten organisaatioiden kanssa eri puolella maailmaa olen todella ymmärtänyt, kuinka paljon pelko kontrolloi päätoksentekoa ja estää tavoittelemasta juuri niitä parempia ratkaisuja. Hyväksymme kelvollisen, koska se on helpompaa ja turvallisempaa.

Mutta tiedän myös, että niin kauan kun pelko kontrolloi meitä, me vain selviydymme. Teemme pieniä muutoksia, mutta emme innovoi emmekä merkittävästi paranna mitään.

Kokemukseni on myös osoittanut, että jos ystävystyt pelkojesi kanssa, ne opettavat sinulle läksynsä ja johdattavat innovoimaan ja luomaan jotain täysin uutta. Jotain paljon parempaa.

En tarkoita, että meidän pitäisi keskittyä ainoastaan pelkoihin, mutta koska pelkomme yleensä vaativat huomiomme joka tapauksessa, on paras antaa niille huomiota ja hyötyä niiden opetuksista.

Pelosta mahdollisuuksiin

Olin todella pelokas lapsi. Pelkäsin hirviöitä ja haamuja, pimeää ja yksinoloa, koiria ja väkijoukkoja. Koulussa löysin suurimman pelkoni: yleisön edessä esiintymisen. Jostakin syystä jouduin mukaan jokaikiseen näytelmään ja laulu-, tanssi- ja runonlausuntakilpailuun. Pelkäsin ja vihasin esiintymistä enemmän kuin mitään muuta.

Monet näistä peloista jatkuivat vuosikymmeniä, joista pahimpana yleisön edessä puhuminen. Vuosien kuluessa minua pyydettiin usein puhumaan suurillekin yleisöille, mutta kieltäydyin aina.

Muutama vuosi sitten kuitenkin tajusin, että jos jatkan näin, en saa koskaan selville pystyisinkö siihen vai en. Pelkäsin, että joudun myöntämään itselleni, etten koskaan edes yrittänyt tosissani. Että annoin pelon estää sen.

Kun sitten lopulta kohtasin myös julkisen puhumisen pelkoni, huomasin, että esiintyminen ei ollutkaan ainoastaan siedettävää – minä suorastaan rakastan sitä! Se, mikä oli tuntunut täysin mahdottomalta vuosikymmenet , on nyt elämässäni jokapäiväistä.

Mitä muutokseen vaadittiin? Uteliaisuuteni ajoi minut ottamaan selvää mitä oikein pelkäsin ja miksi. Ja sen jälkeen tein asian eteen todella paljon kovaa tyotä. Tutkin, meditoin, kertasin ja harjoittelin olemaan pelkäämätta sitä. Ja lopulta vain tein sen. Nykyisin käsittelen samalla reseptillä kaikki pelkoni.

Olen myös tajunnut, että uteliaisuutenikin saattaa olla pelkoa valeasussa. Pelkään eniten sitä, etten otakaan selvää. Että hyväksyn keskinkertaisuutta siksi, että en uskalla yrittää parempaa.

Voisi siis sanoa, että olen edelleen pelon takaa-ajama, mutta tiedän, että tämä on erilaista pelkoa. Tämä on innostavaa, tämä on löytöretkeilyä, joka ruokkii uteliaisuuttani. Ja johtaa dramaattisesti parempiin tuloksiin.

Mita tästä voi oppia bisnestä ajatellen? Ystävysty kauhuskenaarioidesi kanssa, työskentele sitkeästi niiden vesittämiseksi, ja tee pelosta huolimatta! Sitä kutsutaan riskinotoksi. Bisneksen kulmakiveksi.

Ja kuten sankarini Walt Disney sanoi: “On jotenkin hauskaa tehdä mahdottomia!”

”Paremmin” on Helsinki Design Weekin teema vuonna 2016. Eri kirjoittajat tarkastelevat teemaa kolumneissa pitkin vuotta.