Superauton muotoilija voitti Ornamo-palkinnon 2016

Automuotoilija Pasi Pennanen on tehnyt pitkän uran päästöttömän autoteknologian parissa. Kehitystyö ja innovatiivinen muotoilu palkittiin Ornamon muotoilupalkinnolla.

Automuotoilija Pasi Pennanen on tehnyt pitkän uran päästöttömän autoteknologian parissa. Kehitystyö ja innovatiivinen muotoilu palkittiin Ornamo ry:n muotoilupalkinnolla.

Kirkkaan sähkönsininen urheiluauto kiiltelee auringonpaisteessa. Ärhäkännäköinen Toroidion 1MW Concept ei ole mikä tahansa auto, vaan maailman ensimmäinen superauto, joka on sataprosenttisesti päästötön.  Superautolla tarkoitetaan suorituskykyisiä ja harvinaisia urheiluautoja.

Pasi Pennasen muotoiluinnovaatiota on verrattu uudeksi Nokiaksi – tuotteeksi, joka muuttaa olemassa olevia markkinoita ja koko kulutuskulttuuria pysyvästi.

Pennanen vastaanotti keskiviikkona 20.4. muotoilualan vuoden 2016 Ornamo-palkinnon, jota Ornamo ry on jakanut 35 vuoden ajan. Muut finalistit olivat tekstiilisuunnittelija Pirjo Kääriäinen ja yhdessä tekstiilisuunnittelijat Saana Sipilä ja Olli Sallinen. Voittajan valitsi kolmen finalistin joukosta professori Simo Heikkilä.

Pennanen pyrkii tekemään mahdollisimman sulavaa ja tasapainoista ja esteettisesti kestävää muotoilua.

“Tuotteesta pitäisi saada sen näköinen, että siinä mieluummin silmä lepää kuin, että se riitelisi sen kaiken muun kanssa. En tykkää tehdä muotia, joka vanhenee silmissä. Haluan luoda sellaista, josta on vaikea sanoa, onko se suunniteltu eilen vai huomenna”, Pennanen kuvailee.

Eläinten anatomia on yksi inspiraation lähde. “Se on sitä klassista jaguaarigenetiikkaa. Luuston luomista sille kissaeläimelle. Se on minulle luonteva tapa tehdä asioita”, Pennanen toteaa.

Poika ja hydrodynamiikka

Pennanen varttui autourheilustaan tunnetussa Jyväskylässä.  Harjurinteellä ralliautot tulivat tutuksi. Ne olivat arkista autokantaa kesäaikaan Keski-Suomessa. Ihan tavalliseksi Pennasen lapsuutta ja nuoruutta ei voi sanoa. Yläasteella hän kiinnostui aerodynamiikasta, mekaniikasta ja komposiittimateriaaleista. Hän piirteli ja rakenteli malleja kaikista mahdollisista materiaaleista ja tiikkasi kesäisin veneiden kansia.

Lahden muotoiluinstituutin muotoiluopintojen jälkeen hän erikoistui automuotoiluun Vehicle Design -osastolla The Royal College of Artissa Isossa-Britanniassa. Sieltä hän päätyi töihin Jaguarille, minkä jälkeen olivat vuorossa Italiassa Zagato ja Japanissa Honda. Onpa Pennanen suunnitellut myös Sisulle ajoneuvoja sekä muutaman veneenkin.

Pennasta voisi luonnehtia viileän rauhalliseksi. Edes Toroidionin ensimmäisen testiajon aikana Pennanen ei lähtenyt revittelemään, vaan keskittyi tarkkailemaan, että säädöt toimivat ja että lämpötilat pysyvät aisoissa.

Pennanen kertoo olevansa kiinnostunut kaikesta, mikä liittyy materiaaleihin ja viimeistelyyn. Hän tutkii uusimmat aurinkolasien kehykset ja nahkatuotteista laukut, salkut ja lompakot ja niiden tikkaukset.

Millimetripeliä

Pennasen muotoilussa funktionaalisuus on viritetty äärimmilleen. Kaikki on teknisesti perusteltua, form follows function -ajattelua.

“Koska Toroidionilla on tarkoitus ajaa vielä joskus kilpaa, käytännössä LMGT-säännöt sanelevat renkaiden sijainnit ja Michelinin mitoitus puolestaan määrittelee rengaskoot eteen ja taakse”, Pennanen kertoo.

Yksi varhaisimpia asioita, mistä korisuunnittelu lähtee liikkeelle, on ajovalomuotoilu. Eturenkaan sijainti ja sen kääntyminen luo rajoituksia sille, mikä renkaan etupuolelle pitää saada mahtumaan.

“Se on millimetripeliä. Vaikka tekninen prototyyppi on tehty mahdollisimman väljäksi, niin kyllä meillä välillä on ollut ahdasta. Meidän piti saada kaikki tekniset komponentit, kuten suoravetomoottorit ja akkutunnelit sopimaan tuonne, auton maksimimitoituksen ollessa rajallinen, Emme tehneet kompromisseja ollenkaan, joten koko tuo projekti tehtiin pitkälle syy-seuraussuhteessa.”

Toroidionissa on innovatiivinen sähköinen voimalinja. Moottorin vääntömomentti on niin suuri, että se voidaan suoraan kytkeä vetoakselilla renkaalle. Siitä puuttuvat alennusvaihteet, minkä vuoksi vaihdelaatikoita ei tarvita, mikä tekee autosta kevyen ja energiatehokkaan. Sähkömoottoria ruokitaan suoraan akulta.

“Päivittäin pari tuntia työmatkojaan ajava pärjää sillä, että lataa akun öisin. Pidemmillä reissuilla voi matkalla poiketa hakemaan tuoreen akun ja jatkaa saman tien.”

Autossa on uudenlainen sähkömoottori, tai itse asiassa neljä moottoria: yksi kullekin renkaalle. Komponentit ovat kevyitä, ja hevosvoimaa on 1 341. Kiihtyvyys nollasta kahteen sataan tapahtuu 4,9 sekunnissa.

Toroidion 1MW Concept was launched in 2015 together with Albert II the Prince of Monaco. His wish is to halve the carbon dioxide emissions of Monaco by 2030.
Toroidion 1MW:n lanseeraustilaisuudessa oli myös Monacon ruhtinas Albert II. Ruhtinaan toive on puolittaa Monacon hiilidioksidipäästöt vuoteen 2030 mennessä.

Seuraava vaihe

Toroidionin tekninen prototyyppi on valmistettu alusta loppuun Suomessa. Seuraava vaihe sähköautoprojektissa on rakentaa kaikki täsmälleen uudestaan. Sitten on vuorossa tuotteistus, jossa selvitetään, mitä rajoitteita tulee vastaan kun komponentteja aletaan valmistaa suuria määriä.

Toroidionin voisi veikata olevan kova haastaja sähköautojen markkinajohtaja Teslalle. Mutta kilpailua Toroidionin ja Teslan välillä ei kuulemma ole. Ei ainakaan vielä.

“Toroidion on uuden innovatiivisen, sähköisen ja päästöttömän voimalinjan kehittänyt yhtiö, joka myy keksintöään myös muille. Kaikki autovalmistajat ovat meille potentiaalisia asiakkaita.”

Toroidion on suorastaan pieni ihme. Ehkä tästä löytyy ratkaisu, joka alentaa liikenteen päästöjä. Voisiko samaa teknologiaa soveltaa tavallisiin henkilöautoihin tai jopa busseihin?

“Toivon mukaan mahdollisimman pian. Teemme kovasti töitä sen eteen.”