PechaKucha Night: tutustu illan puhujiin

PechaKucha Night pidetään keskiviikkona 11.5. Nyt on aika tutustua illan puhujiin, joiden aiheet vaihtelevat nyhtökaurasta stand up -komiikkaan.

PechaKucha Night pidetään keskiviikkona 11.5. Nyt on aika tutustua illan puhujiin, joiden aiheet vaihtelevat nyhtökaurasta stand up -komiikkaan.

PechaKucha Night on aivan nurkan takana!

Helsinki Design Week järjestää supersuositun, lennokkaita puheenvuoroja tarjoilevan PechaKucha Nightin yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa keskiviikkona 11.5.

Nopeatempoinen konsepti tuulettaa pölyttyneet käsitykset kuivasta puhetilaisuudesta, kun lavalle saapuu poikkitieteellinen kattaus luovan alan ja tiedemaailman tekijöitä jakamaan ajatuksiaan, oivalluksiaan ja visioitaan vapaasti valitsemistaan aiheista.

PechaKucha pitää kokea ainakin kerran elämässä, joten hanki liput Tiketistä.

Tässä ovat illan puhujat:

Maija Itkonen

Maija Itkonen on muotoilija ja toimitusjohtaja, jota kuuluu kiittäminen tämän hetken puhuituimmasta ruoka-aineesta, nyhtökaurasta.

Yhdessä Reetta Kivelän kanssa perustett Gold&Green Foods kehittää kaurasta hyvänmakuista ja terveellistä vaihtoehtoa lihalle.

”Tavoitteemme on ollut luoda täydellinen kasviproteiini. Pohjoismainen ruoka on iso trendi, jota suomalaiset eivät vielä hyödynnä riittävästi”, hän sanoo.

Aiemmin hän on kehittänyt langattomien laitteiden latausteknologian PowerKissin, joka myytiin Yhdysvaltalaiselle Powermatille 2013. Maija työskenteli Powermatin brändijohtajana, kunnes perusti Gold&Green Foodsin.

Itkonen on opiskellut teollista muotoilua Taideteollisessa korkeakoulussa ja muotoilujohtamista Helsingin kauppakorkeakoulun IDBM-ohjelmassa. Maija on myös muusikko: hän opiskeli musiikkia Sibelius-Akatemiassa ja Göteborgin yliopistossa sekä työskenteli Helsingin Kaupunginteatterissa.

© SAKARI MAJANTIE

Henri Alén

Henri Alén on ranskalaisen keittiön tuntija ja Muru ja Pastis -ravintoloiden omistaja. Hän on tuttu lukuisista suosituista tv-ohjelmista. Maailman maut tunteva huippukokki sai herätyksen perehtyä omiin juuriinsa: suomalaisiin ruokaperinteisiin ja raaka-aineisiin.

Pian syntyi pähkähullu idea perustaa suomalaisiin perinneruokiiin nojautuva fine dining -ravintola keskelle lamassa tarpovaa Suomea! Helsingin Etelärantaan huhtikuussa avautunut Finnjävel on ennennäkemätön ja uniikki ravintolakonsepti, joka on herättänyt paljon huomiota.

Henkka haluaa kertoa Finnjävelin tarinan ja vision. Miten lähteä toteuttamaan suuruudenhullulta vaikuttavaa projektia – ja mitä todelliselta finnjäveliltä vaaditaan?

© VEERA KUJALA

Mikko Koskinen

Mikko Koskinen on yksi Kyrö Distilleryn perustajista ja vastaa suomen nopeiten kasvavasta kuluttajabrändistä ja sen markkinoinnista.

Tie nykyiseen pestiin on kulkenut konetekniikan diplomi-insinöörin koulutuksen, start-up yrittäjyyden ja stand-up komiikan kautta. Pecha Kuchassa Koskinen kertoo mitä Stand-up komiikka on opettanut brändinrakentamisesta.

© VEIKKO KÄHKÖNEN

Erkko Aarti

Erkko Aarti on nuori helsinkiläinen arkkitehti, joka suunnittelee parhaillaan tulevaisuuden koulua.

Yhdessä Arto Ollilan ja Mikki Ristolan kanssa perustettu Aarti Ollila Ristola Arkkitehdit Oy voitti viime vuonna järjestetyn arkkitehtuurikilpailun Helsingin Jätkäsaareen sijoittuvasta peruskoulusta, jota suunnitellaan uuden opetussuunnitelman mukaiseksi avoimeksi ja yhteisölliseksi oppimisympäristöksi.

Toimiston muita töitä ovat muun muassa 1850-luvulla rakennetun hirsirakennuksen saneeraus R-Collection-vaatemerkille ja Lontoon King´s Crossiin valmistunut Viewpoint-paviljonki. Toimisto on palkittu useissa kotimaisissa ja kansainvälisisissä suunnittelukilpailuissa.

Suunnittelutyön ohella Aarti opettaa arkkitehtuuria Aalto-yliopiston rakennussuunnittelun kurssilla.

Arto Sivonen

Mainosmaailman konkari sai muutama vuosi sitten touhusta tarpeekseen. Usko siihen miten luovuuden voima voi muuttaa aidosti maailmaa paremmaksi ajoi uusille urille. Nykyisin Arto Sivonenpyörittää yhteiskunnalliseen markkinointiin erikoistunutta suunnittelutoimisto Måndagia.

Kroonisena innostujana Arto on sekaantunut moneen asiaan ja ilmiöön. “Parhaat asiat tapahtuvat juuri nyt. Uskon suoraan toimintaan, hetkessä reagoimiseen ja ammatillisten raja-aitojen yli hyppimiseen.” Siispä illan PechaKuchakin saattaa olla jotain mitä tapahtui samana aamuna.

”Myötätunto on maailman kovin laji”, sanoo positiivisen psykologian ja positiivisen organisaatiotieteen tutkija Miia Paakkanen.

Molemmat tieteenalat pyrkivät edistämään yksilöiden ja organisaatioiden kukoistusta eli kestävää hyvinvointia ja menestystä. Miia syttyy erityisesti kysymyksestä: ”Do you see possibilities for greatness in people and teams?” Tämän kysymyksen ytimessä vaikuttaa myötätunto. Siksi Miia tutkii myötätuntoa ja sen vaikutuksia. Viime vuoden hän valmensi intensiivisesti myötätuntoa ja tunnetaitoja muun muassa Nordealla, LähiTapiolalla ja Mtv3:lla tutkiakseen myötätunnon vaikutuksia työntekijän ja organisaation kukoistukseen.

Pelot myötätunnosta heikkojen lajina tai tehottomana silittelynä ovat huuhaata. Menestynein johtaja ja parhaiten toimivat tiimit toimivat myötätuntoisesti. He ruokkivat hyvää, näkevät ja kohtaavat ongelmat oikein ja asettavat rajat terveesti. Turhien eristäytyneisyyttä synnyttävien tapojen väistyessä ihmiset tulevat yhteen.

Siksi myötätunto on koko ihmislajin väistämättömin super power kautta historian ja tulevaisuuden. Miian mielestä arkinen ystävällisyys on coolein juttu, mitä ihminen voi kylvää.

© YLE

Salla Saarinen

”Vain koskettamalla ihmisten tunteita saat heidät toimitaan.” Tämä on Pecha Kucha tilaisuuden puhujan, Radical Soulin omistajan Salla Saarisen motto. Hän uskoo tunteen ja tarinan voimaan. Usko vahvistui, kun Sallan 11-vuotias poika Valtteri kertoi kokemuksistaan Ylen aamu-tv:ssa ja antoi kasvot arjen rasismille.

Tarvittiin Valtteri, jotta suomalaiset vihdoin havahtuivat rasismin todellisuuteen. Salla kertoo omassa puheenvuorossaan Valtterin tarinan: Millä tavalla 11-vuotias tummaihoinen suomalainen poika kohtaa ja käsittelee rasismia? Mistä syntyi valtakunnan Valtteri?

Mikael Fogelholm

Mikael Fogelholm on Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori, joka esityksessään kommentoi kysymystä ”Onko ihminen vastuussa omasta terveydestään?”. Mikael suhtautuu intohimoisesti moneen asiaan, tieteen popularisointi ja tiedeviestintä on näistä yksi.

Toinen intohimon kohde on kestävyysurheilu, erityisesti polkujuoksu, suunnistus, maastopyöräily sekä maantiepyöräily.

Kolmas maininnan arvoinen on musiikki, monipuolisesti kuuntelijana ja myös itse pianolla soittaen. Suosikkeja löytyy Pink Floydista Astor Piazzollaan ja Giacomo Pucciniin.

Katri Saarikivi

Katri Saarikivi on tutkija ja tiiminvetäjä Helsingin yliopiston Kognitiivisen aivotutkimuksen yksikössä. Katri tutkii työssään tarkkaavaisuuteen, empatiaan ja hyvään vuorovaikutukseen liittyviä aivomekanismeja. Erityisenä kiinnostuksen kohteena on se, millä tavalla nämä mekanismit toimivat netin yli tapahtuvassa vuorovaikutuksessa.

Miksikö?

No, koska kollektiivinen älykkyys on ihmislajin paras ongelmanratkaisumenetelmä. Ratkaisemme yhdessä viheliäisimmät ongelmat, saavutamme yhdessä hienoimmat asiat. Digitaalinen maailma on ensinäkelmältä työkalu, joka tarjoaa tähän ennennäkemättömän laajoja mahdollisuuksia. Harmillisesti tässä työkalussa on kuitenkin vakavia puutteita. Se ei esimerkiksi riittävästi tue tärkeintä kollektiivista älykkyyttä tukevaa ilmiötä: empatiaa.

Voisiko paremmalla empatiaan ja hyvään vuorovaikutukseen liittyvien aivomekanismien ymmärryksellä rakentaa empaattisempaa Internetiä?

Omien tutkimuskysymysten lisäksi Katrin intohimona on herättää ihmisten uteliaisuutta tutkimustietoa kohtaan. Jos esimerkiksi työyhteisöissä hyödynnettäisiin enemmän sitä tietoa ihmisestä, jota tutkijat ovat vuosikausia rakentaneet, tehtäisiin asioita aivan eri tavalla, paremmin. Siksi omassa esityksessään Katri aikoo puhua aiheeseen liittyvistä tutkimuslöydöksistä.

Matti Petteri Pöntiö

Matti Petteri Pöntiö tulee Helsingin yliopiston yrittäjyysyhteisön Helsinki Think Companyn toimitusjohtaja. Hän suhtautuu intohimoisesti yliopistolaisten akateemisen osaamisen käytäntöön viemiseen. Tiedeyhteisöstä kumpuavalla toiminnalla voidaan luoda maailmaa muuttavia ratkaisuja viheliäisiin ongelmiin, yksi ratkaisu kerrallaan.

Harrastuneisuudeltaan Matti Petteri on harras video- ja lautapelien kuluttaja, joka innostuu lyhyistä puheista ja konkreettisesta toiminnasta. Hän haluaa rohkaista jokaista muokkaamaan omalla osaamisellaan maailmasta paremmin muotoiltua paikkaa olla kanssaihmisten kanssa.

Matti Petterin puhe on sekoitus osallistavaa yhteisön rakentamista ja henkilökohtaista inspiraatiota inspiroivien ihmisten keskellä.

PechaKucha Night
Ke 11.5.
19:30-22, showtime kello 20:20
Liput 10/20 €, lipun hinta sisältää virvokkeen
Helsingin Yliopiston päärakennus, juhlasali
www.facebook.com/events/1526039711038740