Wirkkala Bryk -ideakilpailu valitsi viisi voittajaa

Kansainvälisen Wirkkala Bryk -ideakilpailun voittajat on nyt valittu. Ykkössija jaettiin viidelle ehdotukselle, joista kaukaisin tuli Yhdysvalloista.​

Kansainvälisen Wirkkala Bryk -ideakilpailun voittajat on nyt valittu. Ykkössija jaettiin viidelle ehdotukselle, joista kaukaisin tuli Yhdysvalloista.​

Muotoilija Tapio Wirkkalan ja keramiikkataiteilija Rut Brykin 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi järjestetty ideakilpailun voittajat on nyt valittu.

EMMAn, TWRB-säätiön ja Suomen arkkitehtiliiton järjestämä kansainvälinen ideakilpailu sai 91 ehdotusta Suomesta ja muualta Euroopasta sekä Aasiasta ja Pohjois-Amerikasta. Kilpailu järjestettiin anonyyminä ja kaikille avoimena.

Kilpailun tarkoitus on tuoda pysyvästi esille laaja Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön kokoelma sekä synnyttää uusi designkeskus Espoon modernin taiteen museoon EMMA:an.

Tuomaristo valitsi viisi erilaista ratkaisua jaetulle ykkössijalle. 20 000 euron kokonaissummasta jaettiin voittajille 4 000 euron suuruiset palkinnot.

Voittajaehdotukset ovat:

Trails

Johanna Brummer ja Heini-Emilia Saari, Suomi

Ehdotus perustuu seinät peittävään ruudukkomaiseen näyttelyarkkitehtuuriin sekä keskellä tilaa sijaitseviin massiivisiin puisiin pöytiin. Keskitila on muokattavissa erilaisiin käyttötarkoituksiin työpajoista seminaareihin. Yleisö voi valita tuotteen digitaalisesti, jonka perusteella tietokoneohjeistetut valaistut hyllyt näyttävät valitun esineen tai materiaalin ja muodostaa näin kävijäkohtaisen polun näyttelyyn.

Sancho Ponza

Philip Tidwell, Yhdysvallat

Ehdotus yhdistää fyysisen arkiston ja digitaalisen kokemuksen robotiikan välityksellä. Yleisö voi valita haluamansa arkistoesineen tietokoneohjelman avulla, joka ohjaa arkisto-objekteja ojentelevaa robottia. Kävijöiden toiveet muodostavat vaihtuvan valikoiman, mikä esitellään pyörivällä näyttelytiskillä.

Map

Chiara Montgomerie ja María Jose Orihuela, Iso-Britannia

Ehdotus on fyysisen arkiston ja digitaalisen alustan symbioosi. Digitaalinen alusta tarjoaa käyttäjän valintoihin perustuen ennalta kuratoidun reitin. Näin digitaalinen taso täydentää fyysistä arkistokokemusta.

The Give Collection

Simon Örnberg, Suomi

The Give Collection –ehdotuksen tavoite on luoda digitaalinen metatiedot sisältävä malli TWRB-säätiön arkiston jokaisesta artikkelista. Virtuaalikokoelma linkittyy olemassa oleviin sosiaalisen median kanaviin ja hyödyntää niitä niin tiedon kuin henkilökohtaisten kokemuksien jakamiseen.

Elävä arkisto

Emmanuel Laux ja Sebastian Weindauer, Saksa

Ehdotus perustuu mekaanisiin, siirreltäviin hyllystöihin, joita liikuteltaessa näyttelyn ja tilan luonne muuttuu eri käyttötarkoituksiin. Suunnitelman näyttely muodostuu säilytysrakenteista eikä eroa näyttelyn ja arkiston välillä ole. Ehdotus pyrkii ottamaan haltuun maksimaalisen tilan.

© ELLA TOMMILA/EMMA

Yli 5 000 esinettä

TWRB-säätiön kokoelma käsittää yli 5000 esinettä, mallia, piirustusta, luonnosta, prototyyppiä sekä valokuvaa. Mukana on Tapio Wirkkalan ja Rut Brykin työskentelyyn ja uraan liittyvän materiaalin lisäksi paljon henkilökohtaista esineistöä, kirjeitä ja kuvia pariskunnan matkoilta ja elämän varrelta.

Palkituista ehdotuksista yksikään ei ole sellaisenaan toteutettava valmis suunnitelma, mutta keskenään erilaiset ratkaisumallit luovat hyvän pohjan jatkokeskustelulle ja -kehitykselle.

EMMA ja TWRB-säätiö jatkavat yhteistyössä eri asiantuntijoiden kanssa tulevan designkeskuksen ja säätiön arkiston toiminnallisten yksityiskohtien kehittämistä. Voittaneiden töiden tekijät kutsutaan Suomeen Rut Brykin 100-vuotispäivänä 18.10.2016 järjestettävään seminaariin keskustelemaan ja kehittämään ideoita.

EMMAn uusi designkeskus ja TWRB-säätiön arkistoon perustuva näyttely avataan vuoden 2017 aikana.