Weekly Mix #7: Katti Meu

Kesän ensimmäisen soittolistan laati taiteilija Katti Meu, joka on paitsi musiikintekijä, myös ilmiö, jonka taustalla on laaja joukko muotoilualan ihmisiä. 

Kesän ensimmäisen soittolistan laati taiteilija Katti Meu, joka on paitsi musiikintekijä, myös ilmiö, jonka taustalla on laaja joukko muotoilualan ihmisiä. 

Katti Meuta on vaikea pistää laatikkoon.

Helppo tiivistelmä on, että hän on kajaanilaislähtöinen koreografi, tanssitaiteilija ja muusikko, joka on valmistunut Teatterikorkeakoulusta tanssitaiteen maisteriksi. Hän on kuitenkin myös ilmiö, vallankumous ja kokonaistaideteos, jonka töissä sekoittuvat niin genret, identiteetit, statukset kuin totutut kaavatkin.​

Toimittaja Mimmi Pentikäinen haastatteli mystisen Katti Meun ja otti selvää, kuka on musiikin takana, joka on sekoitus akustisia soittimia, uutta konemusiikkia ja suomenkielistä tarinankerrontaa. Katti Meu myös laati Helsinki Design Weeklylle soittolistan kesäkuun leppoisiin päiviin.

Kuka tai mikä on Katti Meu?

Katti Meu on alter ego, taiteilijanimi, artisti ja projekti. Olen Katja-Maria Taavitsainen, kajaanilaislähtöinen koreografi, tanssitaiteilija ja muusikko. Sanoitan itse oman musiikkini, ja sävellän sen yhdessä veljeni Aapeli Hakalan kanssa.

Katti Meu on myös yhteistyö ja ylistys sille yhteisölle, joka on ilmiön takana. Se on perhe, haave ja vallankumous. Kaikki samassa paketissa.

Tukenani minulla on aivan mieletön joukko ammattitaitoisia ihmisiä kuten graafikoita, valokuvaajia, stylistejä ja ohjaajia. He ovat jostain kumman syystä ovat antaneet aikansa ja osaamisensa mitään takaisin vaatimatta. He uskovat siihen, että tässä ollaan yhdessä jonkin oleellisen äärellä.

Näitä ihmisiä yhdistää rakkaus hyvään musiikkiin ja esteettisiin asioihin, sekä ymmärrys että sydämellä eläminen on riskinottoa. On mieletön lahja saada työskennellä tällaisen tiimin kanssa.

Mitä visuaalisuus ja estetiikka musiikkimaailmassa merkitsee sinulle?

Koska taustani on vahvasti tanssitaiteen traditiossa, on visuaalisuus hyvin isossa osassa taiteen tekemistäni myös musiikissa. Ajattelen Katti Meuta kokonaistaideteoksen kautta, jossa jokaisella osalla myös visuaalisuudella on oma paikkansa. Tykkään analysoida eri estetiikkoja ja myös haastaa estetiikan ja sisällön suhdetta kaikessa työssäni.

Kun julkaisen singlen, julkaisen samalla teoksen teemaan sijoittuvan tai sitä kommentoivan videon, sekä yhteistyössä aina eri valokuvaajan kanssa tehdyn kuvakollaasin. Ne kaikki ovat tärkeä osa julkaistua teosta.

Minussa ei ole vain laulua tai liikettä, vaan ne kaikki ovat sidoksissa toisiinsa.

© VIOLA VIRTAMO

Mikä on ensimmäinen musiikkimuistosi?

Musiikkileikkikoulussa joskus 3-vuotiaana jouduin valitsemaan kaikkein viimeisimpänä soittimen ja laatikossa oli jäljellä vain rytmimuna. Aloin itkeä. Olisin halunnut triangelin tai jonkun suurieleisen noitarummun.

Millaista musiikkia kuuntelet?

Kuuntelen musaa laidasta laitaan riippuen fiiliksestä ja siitä minne jalat ovat matkalla. Nyt on ollut kovassa soitossa suomirapin aatelia Eevil Stöö, vanhat Ceebrolisticsit, Ruger Hauer ja Khid.

Lähimpien kanssa laulamme yhdessä Kumbia Queerssia tai Kaija Koota.

© MATTI SIPILÄINEN

Mitä musiikki on sinulle?

Aika lailla kaikkea.

Saattaa kuulostaa kliseiseltä, mutta kaikki mitä teen, liittyy siihen. Elämän vaikeimpina hetkinä se on ollut ainoa, jonka avulla on päässyt ylös sängystä. Vatsassa kuullun sydämensykkeen jälkeen kaikki on rytmiä ja musiikkia. Tanssiessa myös liike ja keho on sitä. Huomaan kaiken alkavan siitä ja myös päättyvän siihen.

Mikä musiikkikappale on sinulle se kaikkien tärkein?

Uuh, nyt on paha. Mutta koska äitini on tärkein, niin vastaan Katri Helenan ”Almaz – Onnen lapsi”. Äiti omisti laulun minulle, kun synnyin. Siitä asti olemme itkeneet yhdessä kilpaa aina, kun laulu soi radiossa.

Se on yhtä aikaa puhdistavaa meille ja kiusallista kaikille muille paikalla oleville.

Mitä tajunnan räjäyttävää Katti Meu tekee seuraavaksi?

Olen lähdössä pian haahuilemaan Berliiniin pidemmälle reissulle tanssijuttujen tiimoilta.

Kesäkuun ensimmäisellä viikolla julkaistaan kolmas sinkkuni, joka on sellainen tajunnan räjäyttävä potti. Kesällä on tulossa myös aivan mielettömiä yhteistöitä, joista en malttaisi olla kertomatta, mutta joudun pitämään ne vielä hetken salassa.

Haluaisin tehdä mahdollisimman erilaisia yhteistöitä, ottaa riskejä taiteen tekemisen kanssa, haastaa sisällöllisiä kelojani ja rikkoa niin monta rajaa ja laatikkoa kuin vaan mahdollista on.

Millaisen soittolistan saamme nyt kuulla ja miksi?

Tämän soittolistan tahdissa on pyöritty viime viikot niin tanssisalissa kuin elämässäkin häntää jahdaten. Aivan random kattaus, mutta niin on nyt hyvä.