Siskotreffeillä Maija ja Martta Louekarin kanssa

Louekarin siskokset ovat designmaailman tehokaksikko. Martta ja Maija kertovat ammentavansa voimaa lapsuutensa hippikesistä Turun saaristossa ja toivovansa, että Suomen muotoilumaailma olisi enemmän ylpeä omasta tekemisestään.

Louekarin siskokset ovat designmaailman tehokaksikko. Martta ja Maija kertovat ammentavansa voimaa lapsuutensa hippikesistä Turun saaristossa ja toivovansa, että Suomen muotoilumaailma olisi enemmän ylpeä omasta tekemisestään.

Toimittaja Mimmi Pentikäinen haastatteli Helsinki Design Weeklyyn designmaailman tehokaksikon. Maija Louekari on 33-vuotias kuviosuunnittelija ja Martta Louekari 38-vuotias luova johtaja.

Hei siskot, mitä kuuluu?

Maija: Kiitos hyvää! Piha räjähti juuri kukkaan, joten mieli on iloinen.

Martta: Vauvani Pepe vaihtoi juuri kesätakkiin!

Olette molemmat olleet vahvasti edistämässä tahoillanne suomalaisen kulttuurin ja designin matkaa maailmalle. Mikä merkitys juurilla on siihen, miten sinusta tuli sinä ja hänestä hän?

Maija: Uskon todella paljon kasvatuksen voimaan. Hippikesät Turun saaristossa ja kylmät talvet Pohjolassa, sekä tietenkin paljon rakkautta, siinä juuret noin lyhykäisesti.

Martta: Meidän perheessä tuettiin vahvasti luovuuteen, toisten kunnioittamiseen ja unelmointiin.

Maija: Martta on ollut meistä sisaruksista aina se sosiaalisin ja jo pikkutyttönä hän oli luontevasti ihmisten kanssa tekemisissä. Martta loi puitteet seikkailuillemme ja opetti mielikuvituksen käyttöä. Saatoin aina luottaa, että hän huolehti minusta. Lapsena ei tunnettu tällaisia titteleitä kuten Creative Director, joten ajattelin, että siskosta tulee lääkäri.

Martta: Maija oli pienenä suurisilmäinen lapsi, joka tarkkaili hieman sivusta hiljakseen meidän isompien lapsien riekkumista. Kasvettuaan häneltä löytyi myös järjettömän hyvä huumorintaju. Lapsuuden hauskimmat jutut ja parhaat vitsit tulivat aina Maijalta. Nykyään Maija on lähes aina iloinen ja huolettomampi kuin nuorena.

Martta Louekari & Maija Louekari

Mitä projekteja teillä on tällä hetkellä työn alla?

Maija: Piirrän parhaillaan keksipaketin kuvitusta Japaniin. Työn alla on myös Marimekon Aw17 ja lasten kuoseja Vimmalle. Ja tietenkin vauva, joka täyttää kesällä vuoden.

Martta: Tällä hetkellä työpöydälläni on uusi muotitapahtuma Helsinki New Fashion Showcase. Ja Finnairin & Finavian Match Made in HEL, jossa on iso Aasian viestintäkulma. Lisäksi minua työllistävät Finpron muodinalojen valmennusohjelma ja suomalaisten merkkien esittäytyminen Soulin muotiviikoilla, Moskovassa ja Kiinassa, sekä arkkitehtuurin alan kokonaisuus Moskovaan ensi syksynä.

Juni Communications & Production tekee viestintää, tuotantoa ja PR:ää, ja olemme keskittyneet luovien alojen kansainvälistymiseen ja Aasiaan suuntautuviin vientihankkeisiin.

Miten työskentelette? Pyydättekö toisiltanne konkreettista tukea tai kannustusta omiin projekteihin?

Maija: Toisinaan kysyn luomisprosessin edetessä Martalta mielipiteitä. Hän on paljon paremmin kartalla siitä, mitä muotimaailmassa tapahtuu. Martalla on aina ollut hyvä trendivainu.

Työskentelen pääasiassa käsin piirtäen, mutta lasten kuoseja suunnitellessani pyrin luomaan myös uudentyyppisiä pintoja. Esimerkiksi Maailma muovautuu -kuosini syntyi tyttäreni muovailuvahaleikkien innoittamana. Siihen sisältyy myös merkityksellinen viesti siitä, kuinka tärkeää on, että lapsi saa muovailla oman maailmansa ihan itse.

Martta: Maija on harkitsevampi ja tiukempi, joten usein kysyn isoissa strategisissa päätöksissä konsultointia myös häneltä. Molemmilla meillä on hyvät verkostot. Maijalla on luovuuden lisäksi erityisen hyvää startegista ajattelukykyä.

Maija Louekarin Vimmalle suunnittelema printti Maailma muovautuu. © MAIJA LOUEKARI

Minkä ominaisuuden haluaisit siskolta itsellesi?

Martta: Maija on tosi diplomaattinen ja ymmärtäväinen. Kun Maija siirtyi yläasteelta toiseen lukioon, opettaja oli huolissaan, koska Maija oli sovitellut luokkansa kaikki riidat ja toiminut muutenkin tasapainottavana tekijänä.

Maija: Martta on empaattisin henkilö, jonka tunnen. Jos minulla on huolia, soitan aina hänelle. Sydämestäni tiedän, että hän on aina puolellani.

Mistä työstään siskosi on erityisen onnellinen?

Martta: Uskon, että monet Marimekon kangaskuoseista ovat hänelle tärkeitä. Niissä on mukana paljon meidän lapsuutemme paikkoja ja maisemia. Ne ovat tärkeitä myös hänen henkilökohtaisen elämänsä kannalta.

Maija: Tällä hetkellä Martta on taatusti onnellisin pojastaan Pepestä. Hän on myös onnellinen konkreettisista saavutuksistaan tehdä Suomi-muotia tunnetuksi maailmalla, vaikka tiedän, että tämä ei vielä riitä hänelle. Martta haluaa ja pitää huolen, että lahjakkuudet pääsevät vielä pitkälle!

Isä Lauri ja tyttäret Maija, Martta ja Meri © LOUEKARIEN PERHEALBUMI

Ketä seuraatte instagrammissa?

Martta: Vogue Vintagea. Rakastan pukuhistoriaa ja muotikuvia, tässä yhdistyvät ne molemmat. Seuraan myös Taika Mannilaa. Jos olisin nuori, haluaisin olla niin kuin Taika. Lisäksi seuraan Shanghaissa asuvaa design director ystävääni Jelenaevaa. Jelenan instagram-feedi pitää yllä Aasia-kuumettani nyt, kun en itse pääse matkustamaan sinne usein pienen vauvan vuoksi.

Maija: Adamdriverdailyä.

Missä kädenjälkeänne voi nähdä jatkossa?

Martta: Helsinki New Fashion Showcaseissa ja muodin alan Aasia-vientihankkeissa.

Maija: Toivottavasti kodeissa ympäri maailman.

Helsinki Design Weekin teema on tälle vuodelle Better/Paremmin. Mitä ajatuksia se herättää teissä?

Martta: Uskon, että parempi maailma syntyy muita ihmisiä kuuntelemalla ja ymmärtämällä. Se, että osaa katsoa maailmaa toisen näkökulmasta, on jo paljon. Ystävällisyydestä seuraa ystävällisyyttä, rakkaudesta rakkautta. Eriarvoisuutta ja epäoikeudenmukaisuutta ei saa hyväksyä.

Maija: Parempi maailma on suvaitsevainen kaikkia ja kaikkea kohtaan. Peace&love, ollaan kavereita.

Maija Louekarin Siirtolapuutarha-kuppi Marimekon syksyyn 2016. © MAIJA LOUEKARI