Showroomin lavaohjelman kuraattori Tuuli Sotamaa valitsi puhujat tinkimättä

Tapasimme muotoilija Tuuli Sotamaan, joka tunnetaan tinkimättömästä työstään muotoilun alalla. Hän hakee inspiraatiota pihansa peuroista ja japanilaisista yksityiskohdista. Parhaillaan hän kuratoi Showroomiin puhujia, jotka ovat tehneet häneen vaikutuksen.

Tapasimme muotoilija Tuuli Sotamaan, joka tunnetaan tinkimättömästä työstään muotoilun alalla. Hän hakee inspiraatiota pihansa peuroista ja japanilaisista yksityiskohdista. Parhaillaan hän kuratoi Showroomin ohjelmaan puhujia, jotka ovat tehneet häneen vaikutuksen.

Tuuli Sotamaa tunnetaan monipuolisena suunnittelijana.

Veljensä Kivi Sotamaan kanssa hänellä on yhteinen muotoilutoimisto Ateljé Sotamaa, jonka viimeaikaisia projekteja on ollut muun muassa Finnjävel-ravintola.

Muotoiluprojektiensa ohella hän on järjestänyt yli viisikymmentä muotoilun, arkkitehtuurin ja luovien alojen tapahtumaa Suomessa ja ulkomailla, koonnut seminaareja sekä kuratoinut näyttelyitä, kuten esimerkiksi Design Colours Life -kokonaisuuden Shanghain nykytaiteenmuseoon.

Syyskuussa hänen käsiensä jälki nähdään uudessa muotoilun ammattilaisille järjestettävässä Showroomissa, jonka toteuttavat yhteistyössä Helsinki Design Week ja Habitare. Muotoilun, tilasuunnittelun ja valaistuksen ammattilaistapahtuma järjestetään 7.-9. syyskuuta.

Helsinki Design Weeklyn haastattelussa Sotamaa kertoo omista inspiraation lähteistään ja kiinnostavia tarinoita puhujavalintojen takana.

Kaikki on taidetta

Sotamaat kasvoivat ympäristössä, joka oli täynnä muotoilua ja kokeellista taidetta. Isä Yrjö Sotamaa toimi Taideteollisen korkeakoulun rehtorina vuosina 1986–2008.

”Muotoilua on arvostettu koko elämämme läpi. Asuimme 1970-luvulla rakennetussa koetalossa, joka oli täynnä muotoilua, taidetta, veistoksia ja kaikkea mahdollista”, Sotamaa toteaa.

”Siitä juontaa varmaankin juurensa se, ettemme tee pesäeroa designin, arkkitehtuurin tai taiteen välillä. Käsittelemme kaikkea taiteena”, hän jatkaa.

Sotamaa asuu valtavan pellon laidalla, jossa voi nähdä peuroja, hirviä ja jäniksiä, sekä vuodenaikojen vaihtelun.

“Innostun joka päivä kotini edessä muuttuvasta maisemasta. Pyrin pitämään silmät koko ajan auki ja nähdä ja kuulla mahdollisimman paljon.”

Elämyksiä hän hakee eri ympäristöistä, arkkitehtuurista ja esimerkiksi japanilaisten kyvystä pienempienkin detaljien viimeistelyssä. Tieto ja uuden taidon oppiminen inspiroi, ja ehkä eniten Sotamaata sytyttävät ihmiset.

”Ihmisiä on kiehtovaa kuunnella. Esimerkiksi joku matemaatikko saattaa viedä ajatukset toisiin sfääreihin, mistä saan paljon energiaa.”

Showroomissa nähdään jopa 100 vuotta vanhoja taustakankaita ensi kertaa Kansallisteatterin ulkopuolella. © KANSALLISTEATTERI

Energisiä kohtaamisia

Uuden oppiminen ja ajattelun haastaminen ovatkin lähtökohtia myös Showroomin vieraslistalle. Ohjelman teema on Different thus Better, joka liittyy muun muassa kodin tulevaisuuteen, materiaali-innovaatioihin, johtamiseen, rahaan ja tarinankerronnan voimaan.

Kuraattorin työssä Sotamaan motivaationa on ollut mielenkiintoisten ihmisten tuominen Suomeen ja muotoilukeskustelun kehittäminen. Hän on valikoinut sellaisia ihmisiä, jotka ovat tehneet häneen vaikutuksen joko työllään tai sanomisillaan.

”Heitä yhdistää tekemisen asenne, valtava intohimo ja se, että he eivät tee kompromisseja – ihan sama mikä ala”, Sotamaa kuvailee.

Hän kutsuu paikalle erilaisia persoonia toivoen, että kun he tapaavat, voi syntyä jotain merkityksellistä.

”Odotan esimerkiksi muotoilija Fredrik Magnussonin ja Saas Instrumentin Håkan Långstedtin keskinäistä kohtaamista. Yhden seminaarini jälkeen Fredrik päätyi Iittalan muotoilujohtajaksi, kun Iittalan ihmiset istuivat yleisössä. He olivat paneelikeskustelun jälkeen Fredrikin kimpussa. Oli siinä varmaan muutama keskustelu välissä”, Sotamaa nauraa.

Magnussonia hän kutsuu ideasammoksi, joka poikkeuksetta haastaa niin yleisön kuin muut puhujat oivaltavaan keskusteluun. Långstedtia hän taas kuvailee näin:

”Mitä hullummasta ideasta on kyse, sitä todennäköisemmin hän siitä innostuu! Hänen kanssaan on myös mielenkiintoista keskustella siitä, miten asiakkaat saisi rohkaistua käyttämään räätälöityjä ratkaisuja ja uskomaan tunnelman merkitykseen.”

Islantilaisesta muotoilijasta Katrín Ólínasta Sotamaa käyttää adjektiiveja huikea, uskomaton, mystinen ja mielikuvituksellinen. Uuden teknologisen mytologian kielen luonut islantilainen Ólína on tehnyt häneen suuren vaikutuksen tarinankerronnallaan sekä täysin poikkeavalla tavalla rakennetuilla puheenvuoroillaan.

”Suomessa tällä hetkellä paljon aikaa viettävän Ólinan työskentely eroaa tyypillisestä suomalaisesta ajattelutavasta ja tavasta toimia. Hän osoittaa, mikä merkitys tarinankerronnalla on ja kuinka se kulkee käsi kädessä suunnittelun kanssa.”

Tapahtuman näyttelyarkkitehtuurin suunnittelee ALA Arkkitehdit. © ALA ARKKITEHDIT

Muita puhujia ovat esimerkiksi kulutustottumuksiin ja ihmisten käyttäytymismalleihin muotoilulla vaikuttava espanjalainen muotoilija Martí Guixé, moniaistisuuden merkitykseen uskova Innojokin perustaja Jukka Jokiniemi, kauko-ohjattavilla helikoptereilla ympäri maailmaa elokuviin kuvia tekevä Ville Hyvönen, unkarilainen valokuvan, muodin ja strategisen johtamisen poikkitaiteellinen tekijä Lili Zoe Ermezei sekä Hernesaaren Löylyn perustaja Antero Vartia.

Luovuutta käsitellään myös ruoan kautta, sillä puhumassa ovat suomalaisen sielunmaiseman ravintolaksi muuttanut kokki Henri Alén ja sokerista ja suklaasta taidetta tekevä kondiittorimestari Eero Paulaniemi.

”Seurasin Eeroa, kun hän muotoili suklaata. Ihan mieletön tekijä”, Sotamaa ylistää.

Uusien materiaalien mahdollisuuksista esitellään erityisesti nanoselluloosa, josta lavalla eri alojen asiantuntijat yhdessä innovoivat tulevaisuuden tuotteita.

”Isoin kysymys Showroomissa on, millä saadaan aikaan ilmiöitä ja kehitystä, jolla on oikeasti merkitystä ihmisille ja yhteiskunnalle. Se on suurin kiinnostuksenkohteeni tällä hetkellä”, Sotamaa summaa.

Tapahtuman näyttelyarkkitehtuurin suunnittelee ALA Arkkitehdit ja keskustelutilaisuudet moderoi yrittäjä ja designasiantuntija Katja Lindroos.

Showroom järjestetään Habitaressa 7.-9. syyskuuta 2016

www.showroomfair.com