Kolumni: Muotoilukoulutuksen musta hevonen

Ensimmäinen Trojan Horse -kesäkoulu rantautuu elokuussa Bengtsårin saarelle. Kolumnissaan koulun perustajat Kaisa Karvinen ja Tommi Vasko kertovat, miksi muotoilun ja arkkitehtuurin koulutus kaipaa dynamiittia.

Ensimmäinen kesäkoulu Trojan Horse rantautuu elokuussa Bengtsårin saarelle. Kolumnissaan koulun perustajat Kaisa Karvinen ja Tommi Vasko kertovat, miksi muotoilun ja arkkitehtuurin koulutus kaipaa dynamiittia.

Olemme perustaneet uuden koulun. Viime elokuun auringossa totesimme, että paras tapa muuttaa suomalaista muotoilukulttuuria on luoda rakenteita, joita jäykkien ja vanhanaikaisten periaatteiden miellyttäminen ei voisi vähempää kiinnostaa. Kaipasimme keskustelua, jossa erilaiset oudot näkemykset muotoilusta ja muotoilijuudesta pääsisivät tasaväkisemmin esiin.

Elokuun puolivälissä alkava Trojan Horse -kesäkoulu kerää yhteen 20 eri muotoilu- ja suunnittelualojen opiskelijaa. Opiskelijoiden lisäksi kesäkouluun saapuu neljä kansainvälistä, kriittisesti orientoitunutta mentoria. Työpajoja vetävät muotoilija ja taiteilija Katharina Moebus, graafinen muotoilija Rasmus Svensson (PWR-studio), arkkitehti Markus Miessen sekä palvelumuotoilija Adria Garcia i Mateu.

Kymmen päivää kestävä koulu tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuden keskustella monialaisesti eri suunnittelualojen opiskelijoiden sekä mentoreiden kanssa. Tarkoitus on tarkastella muotoilijan työkaluja sekä tieteellisen argumentaation ja avoimen dialogin merkitystä.

Mentorit, järjestäjät ja opiskelijat rakentavat saarelle yhdessä telttakylän. Yhdessä työpajassa telttakylä voi simuloida yhteiskunnan ilmiöitä ja toisessa päivärutiinit muotoillaan uudelleen. Lounaan jälkeen järjestetään lukupiiri, jonka teemoista keskustellaan iltanuotion äärellä. Havaintojen, yhteenvetojen ja oivallusten pohjalta rakentuu prototyyppejä kesäkoulun päättävälle Trojan Horse -festivaalille.

Festivaalille ovat tervetulleita kaikki kesäkoulun ajatuksista ja saaresta kiinnostuneet. Sen muoto on meillekin vielä osittain arvoitus. Ainakin ruokailut, nuotiopiiri ja sauna sisältyvät festivaalilipun hintaan. Opiskelijat ja mentorit saattavat järjestää luentoja, performansseja, kajakkiretkiä, pimeässä hohtavan metsädiscon tai jotain, jota emme vielä osaa edes kuvitella.

Meille järjestäjille paremman muotoilun paremmuus tarkoittaa  ymmärrystä arvoista, joiden pohjalta muotoilun paremmuutta tai huonommuutta tarkastellaan. Kesäkoulun avulla haluamme luoda keskustelua niistä ajatusmalleista, jotka ohjaavat muotoilukoulutusta tai muotoiluopiskelijan työskentelyä sekä kysyä, mikä tai kuka määrittää paremman muotoilun paremmuuden.

 

”Paremmin” on Helsinki Design Weekin teema vuonna 2016. Eri kirjoittajat tarkastelevat teemaa kolumneissa pitkin vuotta.

Tommi Vasko ja Kaisa Karvinen tutustumassa saareen. © IDA KUKKAPURO

Kaisa Karvinen on helsinkiläinen arkkitehti yo, jota kiinnostavat julkisen tilan ilmiöt.

Tommi Vasko on Amsterdamissa ja Helsingissä toimiva graafinen muotoliija ja -tutkija, jonka työt käsittelevät lähitulevaisuuden muotoilupraktiikoita ja uusien teknologioiden ja ekologisen ajattelun väliltä nousevia visuaalisia ilmiöitä.

Kirjoittajien lisäksi kesäkoulun perustajiin kuuluu muotoilutoimittaja Ida Kukkapuro.

Kesäkoulun on mahdollistanut Grafia ry.

Trojan Horse Festival 26.-27. elokuuta Bengstårin saarella, liput 20-40 €.