Vuoden nuori muotoilija on Laura Väinölä

Graafista suunnittelua, markkinointia, designia ja luovia ideoita yhdistelevä Laura Väinölä on saanut Design Forum Finlandin Vuoden nuori muotoilija 2016 –palkinnon.

Graafista suunnittelua, markkinointia, designia ja luovia ideoita yhdistelevä Laura Väinölä on saanut Design Forum Finlandin Vuoden nuori muotoilija 2016 –palkinnon.

Muotoilija Laura Väinölä (s. 1982) on valittu Vuoden nuoreksi muotoilijaksi. Design Forumin Finlandin vuodesta 2000 saakka myöntämä tunnustus julkistettiin torstaina.

Vahva näkemyksellisyys ja määrätietoinen toteuttaminen ovat Väinölän valtteja. Lahden muotoiluinstituutissa 2010 valmistunut muotoilija on laajentanut toimintakenttäänsä graafisesta suunnittelusta kolmiulotteisiin tilasuunnitelmiin ja tapahtumatoimistoon. Hänen teoksiaan voikin luonnehtia moniaistisiksi.

Väinölän työura alkoi mainostoimistoissa ja kädenjälkeä on nähty huippubrändien, kuten Artekin, Iittalan, Marimekon, Ikean ja Stockmannin, markkinoinnissa. Grafia ry:n Vuoden Huiput -palkintoja on tullut useasti.

”Myyn ideoita ja tyyliä. Luovuus on ennen kaikkea uusia ajatuksia, kun taas tekemisen ja toteuttamisen tavat voivat vaihdella”, Väinölä kuvailee.

CV on kirjava: hän on stailannut lehtiin muotijuttuja, suunnitellut istuimen ja joulukalenterin ja perustanut Elsa Eventfu -tapahtumatoimiston. Hän toimii myös Pre Helsinki -muotiorganisaation brändijohtajana ja valokuva- ja videoagentuuri Duotonen luovana johtajana.


Laura Väinölä maalaa kukilla ja kasveilla. Materiaalina kukkaa pitää kunnioittaa ja sen elinkaari ottaa huomioon. © JUHO HUTTUNEN

Virtuaalinen kukkakauppa

Väinölä on ennen kaikkea tekijä, ei vain konseptoija. Selkeä vahvuus on brändikokemuksen johtaminen.

”Steiner-koulussa opin asioita tekemisen kautta. Kävimme katsomassa lampaita, karstasimme, kehräsimme ja lopuksi kudoimme villat itse. Luulen, että se on vaikuttanut tekemisiini.”

Lapsen maailma, sadut ja tarinat kiehtovat. Väinölän teokset ovatkin usein leikkisiä.

Tällä hetkellä tunnetuin projekti on virtuaalinen kukkakauppa Flora & Laura, jonka hän perusti 2013. Siinä Väinölä toteuttaa kolmiulotteista suunnittelua ja on tehnyt töitä useille lehdille, brändeille ja tilaisuuksiin.

Palkintonäyttely avautuu Kansalliskirjaston empire-tyyliseen Kupolisaliin 5. syyskuuta 2016.

”Se on taianomainen paikka. Teen sinne teoksen, jossa pääsee kurkistamaan eri maailmoihin. Tila merkitsee paljon, sillä se määrittää speksit, mutta arkkitehtuuri ja mitä siellä tapahtuu, ovat myös tärkeitä.”

Vuoden nuori muotoilija2016 -palkin­to­näyt­tely
5.—17.9.2016
Kansalliskirjasto, Unioninkatu 36

www.designforum.fi/vnm2016