Samuji saapuu Amerikkaan

Samuji-brändi tähtää vahvasti Yhdysvaltoihin ja avaa syyskuussa uuden liikkeen New Yorkin Sohoon. Samu-Jussi Kosken rinnalle nousee lahjakas ja analyyttinen suunnittelija Jenni Väänänen.

Samuji-brändi tähtää vahvasti Yhdysvaltoihin ja avaa syyskuussa uuden liikkeen New Yorkin Sohoon. Samu-Jussi Kosken rinnalle nousee lahjakas ja analyyttinen suunnittelija Jenni Väänänen.

Samu-Jussi Koski ilmestyi aikaneen suomalaiselle muotikentälle kuin tilauksesta. Hän tuli julkisuuteen työskennellessään Suomen suurimman tekstiilialan yrityksen Marimekon suunnittelijana ja taiteellisena johtajana. Kosken menestys 2000-luvulla on ollut piristysruiske koko vaatealalle.

Alalla Koski tunnetaan poikamaisena ja hauskana viikarina. Olemukseltaan hän on mutkaton ja vaatimaton. Jo Marimekon aikana hän onnistui luomaan ympärilleen mediailmiön.

Oli silti sattumaa, että Koski päätyi vaatesuunnittelijaksi.

”Olin ajatellut pyrkiä valokuvauslinjalle, mutta en ollut varannut tarpeeksi pimiöaikaa itselleni. Vaatesuunnitteluosaston ennakkotehtävät pystyin piirtämään kotona yöllä.”

Vielä opiskeluaikanaan Koski työskenteli teatterissa avustajana ja esiintyi tv:ssä lastenohjelmassa, mutta eteni nopeasti päästyään Marimekon työharjoitteluun. Ensimmäinen oma mallisto esiteltiin yleisölle vuonna 2005. Jos legendaarinen Marimekko oli Koskelle onnenpotku, sitä Koski oli Marimekolle. Painokuoseistaan tunnettu yritys palasi trendilehtien sivuille ja alkoi taas kiinnostaa suurta yleisöä.

Kosken sympaattinen persoona ja menestys toivat eloa koko vaatealalle. Kaiken kaikkiaan Koski oli Marimekossa kymmenisen vuotta.

Hiljainen kauneus ja seesteinen tunnelma ovat osa Samujin tyyliä. ”En aina elä niin kuin opetan. Vaatealalla on jatkuva kiire”, Samu-Jussi Koski sanoo. © CHRIS VIDAL
Hiljainen kauneus ja seesteinen tunnelma ovat osa Samujin tyyliä. ”En aina elä niin kuin opetan. Vaatealalla on jatkuva kiire”, Samu-Jussi Koski sanoo. © CHRIS VIDAL
© ALEKSI NIEMELÄ

Samujia suurella sydämellä

Nyt Koski kuljettaa menestykseen omaa yritystään Samujia, jolla on meneillään seitsemän vuosi.

Se on saanut vaatealalta paljon tunnustusta, kuten Kultainen vaatepuu -palkinnon 2012, ja miehen estetiikan tajua kehuvat niin asiakkaat kuin kollegatkin.

Samujista on kasvanut lyhyessä ajassa kansainvälinen brändi, jolla on 90 jälleenmyyjää. Vuonna 2013 mukaan otettiin miesten vaatteet ja vuonna 2014 sisustustuotteet.

Uusin aluevaltaus nähdään syyskuussa, kun Samuji avaa New Yorkin Sohoon oman liikkeen.

”Meillä on ollut tuotteita siellä ja täällä, mutta nyt ihmisillä on mahdollisuus saada kokonaiskuva. Odotan että pääsemme näyttämään, mitä teemme ja osaamme. Onhan Samuji ennen kaikkea lifestyle-brändi.”

Samujissa laatu on kaikkein tärkeintä: tuotteen pitää kestää aikaa laadullisesti sekä fyysisesti että esteettisesti. Tuotteet valmistetaan pääosin Virossa ja Italiassa.

Samujin perusarvoja ovat ystävällisyys, kestävyys ja arjen välttämättömyys. © ALEKSI NIEMELÄ

Samuji elämäntapana

Kosken myymälät ja suunnittelutoimisto on sisustettu rennosti, mutta laatua arvostaen. On muhkeaa nahkasohvaa, puista Billnäsin hyllyä, kirpputorilta löytynyttä vanerista paperikoria, pehmeästi patinoituneita klassikkoja kukin. Esineet eivät huuda olemassaoloaan, mutta tuovat tilaan ja hetkeen aisteja virittävää herkkyyttä. Tyylia onkin luonnehdittu hiljaiseksi ja kiireettömäksi kauneudeksi.

Samujin Koti-mallisto syntyy useiden muotoilijoiden voimin. Painokuoseja ja sisustusesineitä ovat suunnitelleet esimerkiksi Erja Hirvi, Matti Pikkujämsä, Karoliina Hellberg ja Pasi Kärkkäinen. Osa suunnittelijoista on Kosken vanhoja tuttuja. Parhaillaan viimeistelyn alla on Koti-mallistoon kuuluva astiasto.

Miesten vaatemallisto on laitettu hetkeksi tauolle. Miesten vaatteet tulivat tuotantoon asiakkaiden toiveesta.

”Japanilaiset sisäänostajat alkoivat tilata isoja kokoja, vaikka yleensä Japanissa myydään vain kokoa 34. Kävi ilmi, että japanilaiset miehet halusivat ostaa esimerkiksi housuja.”

© SAMI REPO
© SAMI REPO

Muusasta suunnittelijaksi

Puhuessaan Samujista Koski kuulostaa idealistilta.

”Haluamme tehdä kunnolla sen mitä teemme. Se on Samujin DNA:ssa.”

Käytännössä se on tarkoittanut vastuun jakamista muille.

”En ole yksintekijä, mikä näkyy tässä yrityksessä. Olemme halunneet luoda työpaikkoja ihmisille”.

Naisten vaatepuolella onkin odotettavissa muutoksia. Kesäkuussa kauppoihin tulleen pre-fall -malliston suunnitteli Jenni Väänänen, Kosken hyvä ystävä ja opiskelukaveri jo Lahden muotoiluinstituutin ajoilta. He tutustuivat toisiinsa 20 vuotta sitten ollessaan junamatkalla taidekoulun pääsykokeisiin.

Jatkossa Väänänen saa enemmän suunnitteluvastuuta. Väänästä Koski kehuu lahjakkaaksi ja analyyttiseksi suunnittelijaksi.

”Jenni on ollut minulle muusa. Toki heitä on muitakin”, Koski sanoo.

Suunnittelija Jenni Väänänen ottaa Samujissa yhä vahvemman roolin. Kuvissa esiintyvä Resort -mallisto tulee myyntiin marraskuussa. © HELI BLÅFIELD

Inspiraationa baletti ja puutarhat

Väänänen itse kokee oman viitekehyksensä olevan pikemminkin muotoilu kuin muoti. Väänäsen tausta on vaatesuunnittelussa ja matkapuhelinten maailmassa. Opinnot jatkuivat Aalto-yliopistossa kestävän kehityksen parissa, jota Väänänen opiskeli Creative Sustainability -maisteriohjelmassa.

Työkokemusta hän hankki muotoiluyrityksessä, joka teki matkapuhelimien ja muun kulutuselektroniikan tuotekehitystä isoille brändeille. Se ruokki hänessä väri- ja materiaalisuunnittelua.

”Tuotteet olivat insinöörivetoista, ja tuotekehityssykli oli tosi pitkä. Oma työni oli prosessin alkupäässä ja lopullinen päätöksenteko oli isommissa käsissä, joten en nähnyt usein konkretiaa”, Väänänen kertoo.

Nyt on toisin.

”Kuluttajan ja muotoilutrendien ymmärryksen kautta pääsen käsiksi siihen, millaisista tuotteista ihmiset pitävät. Pyrin ennakoimaan sen tuotteen visuaalisuuta ilmettä konseptoidessani.”

Samujille hän teki ensimmäisenä suunnittelutyönään 2013 tummasävyisen bikinimalliston. 2016 kauppoihin tulleen pre fall -malliston inspiraation lähteenä oli tanskalaistaiteilija Vilhelm Hammershøin miljöömuotokuvat ja niiden viileän rauhalliset värit ja tunnelma. Paitsi taide, Väänästä elähdyttävät puutarhat, metsät ja uudelleen aloitettu balettiharrastus.

Samujissa hän pitää parhaimpana asiana tiimityöskentelyä.

”On ihanaa nähdä, miten printti- ja asustesuunnittelijat vievät omaa ideaani eteenpäin, miten asiat alkavat elää ja kokonaisuus alkaa muodostua. Palkitsevinta on tietenkin nähdä valmis vaate materialisoituneena ja asiakkaan päällä.”

Downshiftaamista vaatteilla

Samujin vaatteet ovat pääosin rauhallisia – vähän kuin slovareita. On tweedhametta, valkoista kauluspaitaa, poplaria, klassikkoneuletakkia ja niin edelleen. Koskella on taito saada puhallettua klassikkovaatteeseen katu-uskottavaa draivia ja antaa toisaalta boheemeille hipstereille hieman lisää toimistouskottavuutta.

Samaa hiljaista kauneutta on myös Samujin sisustustuotteissa. Mutta eihän pinnallisessa muotimaailmassa laatuklassikkoja valmistamalla voi menestyä, vai voiko?

”Me tykätään epätrendikkyydestä. Samujin tuote sitoutuu harvoin vain tiettyyn hetkeen, vaan on paremminkin irrallaan siitä”, Koski sanoo.

© SAMI REPO

www.samuji.com

Kuvissa esiintyvä Jenni Väänäsen uusin vaatemallisto Resort 2017 on kaupoissa marraskuussa.