Helsinki Design Week 2016 tavoitti ennätysmäärän kaupunkilaisia

Helsinki Design Week 2016 oli kaupunkilaisten juhla enemmän kuin koskaan. Kahdennentoista kerran järjestetty muotoilufestivaali tavoitti yhteensä 158 000 kävijää, mikä oli 38 000 enemmän kuin vuosi sitten. Seuraava festivaali järjestetään 7.-17.9.2017.

Helsinki Design Week 2016 oli kaupunkilaisten juhla enemmän kuin koskaan. Kahdennentoista kerran järjestetty muotoilufestivaali tavoitti 1.-11. syyskuuta yhteensä 158 000 kävijää, mikä oli 38 000 enemmän kuin vuosi sitten.

Helsinki Design Week 2016 oli suurempi kuin koskaan. Festivaali tavoitti 38 000 kävijää enemmän kuin viime vuonna, yhteensä 158 000 kävijää.

1.-11. syyskuuta järjestetty festivaali piti sisällään 256 muotoilun ystäville ja ammattilaisille suunnattua tapahtumaa, joita järjesti Helsinki Design Weekin itsensä lisäksi 150 itsenäistä tapahtumajärjestäjää.

Teema Paremmin/Better tutki sitä, miten muotoilu voi uusien tavaroiden tuottamisen sijaan keskittyä kehittämään palveluita ja yhdistämään ihmisiä. Aihetta tarkastelivat useat keskustelut, asiantuntijaluennot ja näyttelyt.

Helsinki Design Weekiä vietettiin saunoissa ja suurlähetystöissä

Tänä vuonna Helsinki Design Week siirtyi yksittäisestä päänäyttelystä Helsingin kaduille näyttävällä 11 installaation sarjalla. Se toi tapahtuman entistä laajemman yleisön tietoisuuteen ja herätti kiinnostusta ympäri maailman turistien ja Suomessa vierailevien medioiden keskuudessa.

HDW HOP -kaupunki-installaatioilla vieraili kymmeniä tuhansia ihmisiä. Pääteoksessa Kolmen Sepän patsaan kuplassa vieraili seitsemän päivän aikana 34 000 kävijää. Kuplasta muodostui kaupungin sydämeen väliaikainen olohuone, jossa tuntemattomat intoutuivat juttelemaan ja jossa kuunneltiin jazzia, nähtiin valoteoksia ja tanssahdeltiin dj:n tahdissa. Ohjelmassa nähtiin puheenvuoroja muotoilusta, graafisesta suunnittelusta ja muodista kotimaisten ja kansainvälisten puhujien johdolla.

Myös muut sarjan installaatiot esimerkiksi Keskuskadulla, Torikortteleissa ja Espan lavalla keräsivät kaupunkilaiset kokemaan muotoilua.

Kymmenestä päätapahtumasta puolet oli uutuuksia ja ne otettiin innokkaasti vastaan. Menestystarina oli etenkin Design Diplomacy -sarja, jossa kaksi muotoilun ammattilaista keskusteli suurlähettilään residenssissä uuden leikkisän korttipelin voimin. Täpötäydet illat tarjosivat sadoille ihmisille mahdollisuuden kurkistaa suljettujen ovien taakse ja keskustella muotoilun merkityksestä ja tulevaisuudesta yli maiden rajojen.

Mukana olivat muun muassa Islannin, Ruotsin ja Italian suurlähetystöt. Seuraavaksi konseptia lähdetään viemään maailmalle.

Sauna Talkseissa heitettiin löylyä viiteen kiinnostavaan puheenaiheeseen esimerkiksi Jaakko Blombergin, Aira Samulinin, Ilkka Haahtelan ja Rosa Meriläisen johdolla Löylyssä, Altaalla, Arlassa ja Hermannissa. Keskusteluissa syntyneistä oivalluksista kootaan pamfletti, joka julkaistaan Helsingin kaupungin ja Yhteismaan tuottamassa Sauna Day -tapahtumassa 29.10.

Habitaren kävijämäärä kasvoi 50 000 tuhanteen eli kasvua oli lähes 10 000 kävijää vuoden takaisesta. Ammattilaistapahtuma Showroom tarjosi yhdessä Kansallisteatterin 100-vuotiaiden freskojen kanssa komeat puitteet design- ja valaistusalan ammattilaisten tapahtumalle.

Design Market ja uusi New Market keräsivät Kaapelitehtaalle 25 000 muotoilun ystävää.

© SIMONE SERLENGA

Ensi vuonna suurfestivaali

Ensi vuonna Helsinki Design Week juhlistaa 100-vuotiasta Suomea. Merkittävässä roolissa on uusi kansainvälinen designviikkojen verkosto, jossa mukana on yli 50 design- ja kaupunkifestivaalia ympäri maailman.

Helsinki isännöi verkoston ensimmäistä suurtapahtumaa syyskuussa 2017. Tapahtuma pohtii designin itsenäisyyttä ja riippuvuutta muotoilun, tuotekehityksen ja talouden näkökulmasta. Se myös luo designtoimijoille puitteet vahvistaa kansainvälisiä verkostoja ja kehittää yhteistyötä ja innovaatioita. Sitä kautta se myös tukee suomalaisen muotoilualan vientiä.

Vuoden 2017 Helsinki Design Week järjestetään 7.-17.9.2017. World Design Weeks -verkoston ensimmäinen Summit 2017 -tapahtuma järjestetään osana Helsinki Design Weekiä 13.-15.9.2017.