Kolumni: Yksin emme ole mitään

Myötätunto on ihmisen suurin supervoima, kirjoittaa kolumnissaan tutkija Miia Paakkanen. Näillä viidellä tavalla voit lisätä omaa ja muiden hyvinvointia.

Näillä viidellä tavalla voit lisätä omaa ja muiden onnellisuutta, kertoo kolumnissaan myötätuntotutkija Miia Paakkanen. Kirjoitus päättää kolumnisarjan, jossa eri alojen taitajat tarkastelevat Helsinki Design Weekin 2016 teemaa Paremmin.

Veljelleni syntyi juuri esikoinen, terve tyttö. Hän lähetti minulle sairaalasta ihmettelevän viestin: kun yksi vauva alkoi itkeä, pian myös kaikki muut huoneen vauvat itkivät. Oliko kyse yhteenkuuluvuuden tarpeesta vai itsekkäästä huomionhausta?

Innostuin kysymyksestä, sillä tapaus on mainio osoitus ihmisen synnynnäisestä tarpeesta kokea yhteyttä. Jo vastasyntynyt reagoi toisen vauvan tunnetilaan empatiakykynsä ansiosta.

Empatian kyky ja myötätunnon tarve selittävät vahvasti ihmisen toimintaa. Kun ymmärrämme sen, ymmärrämme paremmin, mikä motivoi työntekijää, mikä palkitsee ihmistä, mitä on hyvä johtaminen ja mikä synnyttää onnellisuutta. Toisin sanoen ymmärrämme, miten toimia hyvin ja paremmin.

Helsinki Design Weekin 2016 teema Paremmin sytyttää minut. Tutkin aihetta työkseni: valmennan sitä organisaatioissa ja opetan yliopistolla positiivisen psykologian ja organisaatiotieteen kurssia siitä, kuinka toimimme kukoistaaksemme, eli sekä voidaksemme hyvin että menestyäksemme. Aihe on laaja ja vaatisi kirjan, mutta yksi näkökulma on erityisen tärkeä.

Yksin emme ole juuri mitään. Emme olisi lajina edes olemassa ilman yhteistyötä.

Subjektiivinen kokemuksemme siitä, että kuulumme joukkoon ja olemme rakkauden arvoisia, on hyvinvointimme ydin. Voimme valita, ruokimmeko sitä itsessämme ja muissa, työssä ja vapaalla. Jos haluan edistää omaa ja muiden hyvinvointia ja suoriutumista, en toimi välinpitämättömästi tämän tarpeen kohdalla.

Tässä on viisi vahvaa tutkittua vinkkiä paremmin yhdessä tekemiseen:

1. Hidasta.

Ota kylpy tai käy hieronnassa. Mielemme on vaikea rauhoittaa meitä stressin keskellä, mutta kehon kautta viesti kulkee aivoille tehokkaammin. Totuus on, että luovuutta ja tehokkuutta vapautuu levollisuuden myötä, vaikka kulttuurimme muuta väittääkin. Aivot eivät voi hyvin jatkuvassa saavuttamisen tilassa, joten hengitä tai lähde kävelylle.

2. Nostata muita.

Hienointa ja ihailtavinta on, kun työntekijä tai ystävä tekee toisen näkyväksi hyvässä valossa. Nostattaja nousee mukana ja ympärillä olevat ottavat helposti mallia jo pienestä lapsesta lähtien.

Tällainen elevaation tunne (kohottuminen tai moraalinen noste) on yksi arvokkaimpia tunteita, mitä yhteisö voi ymmärtää haluta. Se saa meidät tekemään enemmän hyvää toisillemme, mikä tarkoittaa parempaa asiakaspalvelua, sitoutumista ja tiimityötä. Puhu toisesta hyvää selän takana ja sano kokouksessa ääneen, kuinka työkaveri toimi esimerkillisesti.

3. Nojaa luottamukseen.

Haluamme lähtökohtaisesti luottaa toiseen, sillä se on meille elintärkeää yhteistyön synnyttämiseksi. Annatko toiselle mahdollisuuden luottaa? Hyvä keino on osoittaa oma haavoittuvaisuutesi esimerkiksi kertomalla jotain henkilökohtaista tai osoittamalla puutteellisuutesi. Edistät luottamusta jakamalla tietoa, olemalla läsnä, pitämällä lupauksesi ja antamalla kreditin sille, jolle se kuuluu.

4. Näytä esimerkkiä.

Tämä on jokaisen, ennen kaikkea johtajan, mittari. Halusit tai et, toimintaasi seurataan herkeämättä. Se määrittää, mikä on sallittua ja mitä arvostetaan. Ilmeesi ja eleesi kertovat, mitä ajattelet.

Huomiosi osoittaminen ja asiat, joista kyselet kiinnostuneena tai mitä kommentoit, ohjaavat ympärilläsi olevien ihmisten toimintaa. Ohjaa sitä arvoihin, jotka ovat toivottuja. Jokaisen meistä on hyvä aloittaa katsomalla peiliin.

5. Leiki.

Jep, pidä hauskaa myös työssä! Tämä on yksi keino edistää luottamusta. Aivan kuten lapsi, myös aikuinen haluaa leikkiä. Nauru lähentää ja leikki edistää palautumista. Siten myös opimme toimistamme ja koemme läheisyyttä.

 

Myötätunto on ihmisen suurin supervoima. Se on ollut sitä läpi historian, se on sitä nyt ja se tulee olemaan sitä tulevaisuudessa.

Tämä on hyvä pitää mielessä erityisesti nyt, kun Suomi valmistautuu juhlistamaan 100-vuotisjuhlaansa. Yhdessä paremmin on meille, 100-vuotiaan Suomen rakentajille, missio ja juhlan aihe.

”Paremmin” on Helsinki Design Weekin teema vuonna 2016. Eri kirjoittajat tarkastelevat teemaa kolumneissa pitkin vuotta. Sarja päättyy.