Suomalainen koulu esittäytyy Taipeissa Elina ja Klaus Aallon pörröisellä pienoiskaupungilla

Suomalainen koulu matkustaa tällä viikolla designpääkaupunki Taipeihin. Elina ja Klaus Aallon suunnittelema New School Helsinki -näyttely muuttuu kävijöiden käsissä pörröiseksi ja värikkääksi pienoiskaupungiksi. 

Suomalainen koulu matkustaa tällä viikolla designpääkaupunki Taipeihin. Elina ja Klaus Aallon suunnittelema New School Helsinki -näyttely muuttuu kävijöiden käsissä pörröiseksi ja värikkääksi pienoiskaupungiksi. 

Tällä viikolla Taiwaniin matkustaa pienoiskooste Helsingistä ja suomalaisesta koulutuksesta. Helsingin kaupunki, Finpro ja Helsinki Business Hub ovat luoneet yhteistyössä New School Helsinki -kokonaisuuden, joka esittäytyy Taipeissa tästä viikosta alkaen.

Taiwanin Taipei on tämän vuoden World Design Capital, ja osana WDC-vuoden perintöä Helsinki osallistuu sen ohjelmaan New School Helsinki -kouluteemalla. Helsinki oli maailman designpääkaupunki vuonna 2012.

New School Helsinki tarkoittaa uutta, innovatiivista tapaa tarkastella koulua. Se esittelee digitaalisen oppimisen ratkaisuja, älykästä rakentamista sekä helposti muuntuvia sisätila- ja sisäilman laatua parantavia ratkaisuja.

Yksi Taipein designpääkaupunkivuoden päätapahtumista on Adaptive City -näyttely, johon osallistuvat Helsingin lisäksi muun muassa Kapkaupunki (World Design Capital 2014) ja Mexico City (World Design Capital 2018).

Pörröinen ja värikäs pienoiskaupunki

Muotoilijat Elina ja Klaus Aalto ovat suunnitelleet sinne interaktiivisen näyttelytilan, jonka rakentamiseen myös vierailijat voivat osallistua.

“Kantava ajatus on, että Helsinki on kaupunki, jonka tekemisessä ihmiset saavat olla mukana.  Osasto onkin kuin pienoiskaupunki, jota kävijät rakentavat”, Elina Aalto kuvailee.

Osallistava työ rakentuu kolmesta palasesta: valkoisesta koulusta, oranssista metrosta ja vihreästä pensaasta. Ne on rakennettu erivärisestä verkosta, jonka päälle kävijät saavat punoa samanväristä räsyä. Näyttelyn alussa osasto on läpinäkyvä ja rationaalisen selkeä, mutta vähitellen muuttuu pörröiseksi, pehmeäksi ja värikkääksi.

“Se kuvaa sitä, että myös kaupungista ihmiset tekevät omannäköisensä”, Aalto sanoo.

Kansainväliseen näyttelyyn odotetaan 800 000–1 000 000 kävijää.

Näyttelytilassa pääsee kokemaan myös Kalasataman koulun ja oppimistilanteen virtuaalisesti. Virtuaalikokemus on helsinkiläisen startupin, Teatime Researchin, toteuttama. Suomalainen koulutus kiinnostaa maailmalla, ja Helsinki haluaa kasvattaa kansainvälistä tunnettuutta koulutuksen osaamiskeskittymänä.

Paikalla nähdään myös kaksi perinteistä videota, jotka kuvaavat koulupäivää ja turvallista ympäristöä sekä uutta opettusuunnitelmaa ja kouluarkkitehtuuria. Katso Aleksi Poutasen ohjaama Helsinki is my classroom -video täältä.

Lisäksi mukana on suunnittelutoimisto Werkligin toteuttama suomalaisen muotoilun aikajana. Se esittelee arjen paremmaksi tekemisestä konkreettisia esimerkkejä, kuten Fiskarsin sakset ja Löyly-saunan.

“Näyttely yhdistää hauskasti teknologian ja käsillä tekemisen. Uskon, että tästä tulee todella hieno”, Elina Aalto sanoo.

Myös Helsinki Design Week mukana

Suomalaisten yritysten vientiä tukeakseen Finpro järjestää yhdessä Helsingin kaupungin ja Helsinki Business Hubin kanssa New School Helsinki -yrityssatelliittitapahtuman 14. lokakuuta, jonka jälkeen Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen isännöi sidosryhmätilaisuuden kutsuvieraille.

Syyskuussa tehtävässään aloittanut Helsingin muotoilujohtaja Anne Stenros ja kaupunginjohtaja Pajunen pitävät yhteisen puheenvuoron Taipein Design Policy Conferencessa. Taipein näyttelykokonaisuuteen osallistuvien kaupunkien johtajat tapaavat myös Cities Meeting -seminaarissa.

Helsinki Design Weekin johtaja Kari Korkman edustaa Helsinkiä Taipein International Design Week Forumissa, jossa maailman designviikkojen johtajat kohtaavat.

International Design House Exhibition, 13.-30. lokakuuta 2016.

www.wdc2016.taipei