Weekly Bubbling: Emmi Kainulainen

Emmi Kainulainen on sisustusarkkitehti, muotisuunnittelija ja malli, joka luotsaa omaa vaate- ja taidebrändiään CHAÎNE:a itsevarmoin ottein. Weekly Bubbling-sarja esittelee muotoilumaailman nousevia kykyjä. 

Emmi Kainulainen on sisustusarkkitehti, muotisuunnittelija ja malli, joka luotsaa omaa vaate- ja taidebrändiään CHAÎNE:a itsevarmoin ottein. Weekly Bubbling-sarja esittelee muotoilumaailman nousevia kykyjä. 

Emmi Kainulainen tekee uraansa epäsuomalaisen itsevarmasti. Helsingissä ja Minneapoliksessa asuva 26-vuotias on paitsi sisustusarkkitehti, myös kuvataiteilija, malli ja vaatesuunnittelija.

Viime syksynä hän perusti oman lifestylebrändin CHAÎNE:n, joka myy vaatteita, taideteoksia ja -asusteita. Kainulainen suunnittelee vaatteita, jotka sopivat niin kotisohvalle kuin punaiselle matollekin.

Hän on ollut mukana kehittämässä nuorten suunnittelijoiden IVALO-applikaatiota ja esitteli huhtikuussa New Yorkissa abstrakteja taideteoksiaan RAW artists -organisaation taidetilaisuudessa. Lisäksi Fondin malli stailaa kuvia muiden mallien portfolioihin.

Olet lahjakas tekijä monilla osa-alueilla. Miten hallitset ristiriitaisuudet eri alojen kesken? 

Innostun todella helposti ja useimmiten toteutankin ideani tavalla tai toisella. Haluan aina oppia uutta ja suhtaudun elämään positiivisen uteliaasti. Saan voimaa työn vaihtelevuudesta.

Mitkä ovat ammatilliset arvosi ja tavoitteesi? 

Haluan tuoda ihmisten elämään hektisyyttä tasapainottavaa hyvinvointia taiteen avulla. Suunnittelen ajan henkeä heijastavia vaatteita, jotka sopivat niin kotisohvalle kuin punaiselle matollekin. CHAÎNE tarkoittaa suomeksi ketjua. Jokainen brändini vaate linkittyy aiemmin suunniteltuun tuotteeseen, niin värisävyiltään kuin muotokieleltäänkin.

Ja vähitellen eri tuotteista syntyy modernien klassikoiden ketju, Myös maalausteni värisävyt linkittyvät aina aiempiin teoksiini.

Miten työskentelet?

Toimin pääasiassa Minneapoliksen kotitoimistostani käsin. Työpäiväni ovat hyvin vaihtelevia. Teen omille ja CHAÎNEn nettisivuille sisältöä, ompelen vaatteiden prototyyppejä, sekä piirrän ja maalaan töitä uusiin projekteihini. Työluvan saaminen Yhdysvaltoihin on vaikeaa, joten toistaiseksi toimin etänä Suomeen.

© EMMI KAINULAINEN
Turtleneck dress CHAÎNE classics -mallistosta © TANIA BLAK
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Osaat luontevasti tuoda itseäsi esiin, mikä on hyvin epäsuomalaista. Miten kannustaisit uransa alussa olevia nuoria tekijöitä vahvistamaan itseään siinä? 

Nuorten suunnittelijoiden kannattaisi ottaa mallia menestyviltä ruotsalaisilta ja jenkeiltä, jotka osaavat luontevasti promota itseään, sekä töitään. Suomessa taiteilijoiden brändääminen on ehkä koettu olevan jollain tavalla taiteen arvoa heikentävää, mutta mielestäni on tärkeää tuoda osaamistaan esille. Usein taiteilijat löytävät asiakkaansa somen avulla ympäri maailman.

Miten lapsuus on ohjannut ammatinvalintaasi?

Olen kasvanut maalla urheilullisessa perheessä viiden pikkuveljen ainoana siskona. Haaveilin jo silloin, että isona minusta tulee arkkitehti. Jo ekaluokkalaisena otin kavereiltani vastaan puukenkätilauksia, joita sitten itse valmistin pienessä puuvajassamme! Piirtelin muotokuvia ystävistäni ja pohjakuvia unelma-asunnoistani.

Onko sinulla taiteilija- tai arkkitehtiesikuvia? 

Käyttämäni värimaailma heijastelee sen hetkistä mielentilaani. Saan inspiraatiota maalauksiin niin auringonlaskuista kuin katukuvastakin. Taiteilijoista esikuviani ovat Clara Hallencreutz, jonka surrealistiset muotiaiheiset valokuvataideteokset ovat toinen toistaan lumoavampia ja Richard Haines, jonka lennokkaat muotikuvitukset inspiroivat minua päivittäin.

Sisustusarkkitehdeista diggaan Rose Uniacken ja Kelly Wearstlerin töitä. Arkkitehtina pyrin luomaan tasapainoisia tiloja ja yhdistämään taidetta niihin. Tulevaisuudessa olisi hienoa suunnitella boutique-hotelleja. Niiden mahdollistama yksilöllisyys julkitilassa kiehtoo.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

© EMMI KAINULAINEN
Ketä seuraat instagramissa? 

Seuraan useita inspiroivia yrittäjiksi ryhtyneitä malleja, sekä koru- vaate- ja sisustussuunnittelijoita kuten Kelly Wearstler, Helena Bordon, Nicole Trunfio, Erin Wasson ja Magdalena Frackowiak. Saan lisäenergiaa nähdessäni kuinka luovat voimakastahtoiset naiset pärjäävät bisnesmaailmassa.

Helsinki Design Weekin vuoden 2016 teema oli ’Paremmin’. Mitä ajatuksia se herättää sinussa? 

Kaiken suunnittelun ja tuotannon tulisi kehittyä entistä vastuullisemmaksi. Materiaaleja tulisi kierrättää tehokkaammin ja tuotteista pitäisi tehdä nykyistä ekologisempia ja kestävämpiä.

Jos kohtaisit Helsingissä turistin, minne arkkitehtuurisesti vaikuttavaan paikkaan veisit hänet? 

Menisimme syömään perinneruokaa Savoyhin ja kävelisimme kauniin Esplanadin- ja kaivopuiston läpi Löylyyn saunomaan ja uimaan.

© ANNA JULIA