Aalto Design Factoryn Kalevi Ekman sai Maailman kulttuurineuvoston palkinnon

​Aalto Design Factoryn perustaja Kalevi Ekman tunnetaan visiniöörisistä ja inspiroivista ideoistaan. 20 vuoden uraauurtava työ on palkittu Jose Vasconcelos World Award of Education –palkinnolla. 

​Aalto Design Factoryn perustaja Kalevi Ekman tunnetaan visiniöörisistä ja inspiroivista ideoistaan. 20 vuoden uraauurtava työ on palkittu Jose Vasconcelos World Award of Education –palkinnolla. 

Maailman kulttuurineuvoston myöntämä Jose Vasconcelos World Award of Education –palkinto on myönnetty Aalto-yliopiston koneensuunnitteluopin professorille ja Design Factoryn perustajalle Kalevi Ekmanille.

Ekman tunnetaan visiniöörisistä ja inspiroivista ideoistaan.

Palkinto jaettiin juhlallisessa seremoniassa Riikassa tunnustuksena Ekmanin yliopistokoulutukseen tuomasta kansainvälisyydestä ja inhimillisestä lähestymistavasta. Hän on tehnyt 20 vuoden ajan uraauurtavaa työtä yrittäjyyteen kannustavien, ryhmätyötä tukevien ja opiskelijoita sitouttavien opiskelumenetelmien kehittämisessä.

“Totta maar olen iloinen! Tämä on monelle aaltolaiselle ja Design Factoryn pioneerille todella hieno osoitus siitä, että jotain on tehty oikein”, Ekman iloitsee.

Vuodesta 1988 saakka jaettu tunnustus on suunnattu tunnetuille koulutuksen asiantuntijoille ja lainsäätäjille, joilla on merkittävä vaikutus ihmiskunnan kulttuurin rikastamiseen.

Aalto Design Factory yhdistää opiskelijat, tutkijat ja yritykset. © DESIGN FACTORY

Ihmisten sekoittaja

Design Factory tuo yhteen opiskelijat, tutkijat ja yritykset Otaniemen kampusalueella. Kysessä on tuotekehityksen kaikille avoin tutkimus- ja oppimisympäristö.

Idea Design Factorysta syntyi Aalto-yliopiston työpajassa kesällä 2007, mutta taustalla vaikuttivat jo aiemmin käynnistyneet kolmen korkeakoulun väliset yhteistyöhankkeet. Design Factory yhdistää muun muassa konetekniikan, elektroniikan, liiketalouden, teollisen muotoilun ja vaatesuunnittelun.

Ekman onkin vahvasti sitä mieltä, että jos kilpailluilla aloilla löytyy vielä jostain käyttämätöntä potentiaalia, se löytyy nimenomaan eri alojen yhteistyöstä. Esimerkiksi Helsingin yliopistolta löytyy useita Ekmania kiinnostavia aloja, kuten maatalous, kognitiotiede, lääketiede ja oikeustiede.

Koska tieto on saatavilla silmänräpäyksessä, koulutuksen ydintä pitää jatkuvasti miettiä.

“Pitää opettaa tapoja, joilla työelämässä voi säilyttää terävyytensä. Hyvät työtavat ja asenteet, kyky paitsi ongelmien ratkaisemiseen, myös niiden tunnistamiseen, ja rohkeus testata ideoita varhaisessa vaiheessa. Nämä kaikki auttavat monialaisessa yhteistyössä”, Ekman summaa.

Ekman on huomannut tieteidenvälisyyden hyödyt etenkin insinööriopiskelijoiden kohdalla, jollainen hän itsekin aikanaan oli.

“Voin sanoa rehellisesti, että meihin insinööreihin on kaikkein eniten vaikuttanut yhteistyö Taikin ja nykyään tietenkin Aalto ARTS:in kanssa. Uskoakseni myös toisin päin! Kun eri alojen ihmisiä sekoitetaan, sillä on älyttömän jalostava vaikutus. Ja siihen pitää panostaa tulevaisuudessa vielä enemmän!”

Juuri ne taidot ovat auttaneet häntä omalla urallaan.

“20 vuoden aikana on ehtinyt tulla ja mennä monta tuhatta opiskelijaa, mikä on aika energinen ja positiivinen oravanpyörä. Koko ajan opittava uutta, etten jää itse kyydistä.”

© DESIGN FACTORY