Näin syntyy designhotelli: Clarion Hotel Helsinki

Jätkäsaaren uuden tornihotellin sisustuksesta valtaosa on pohjoismaista designia ja uima-altaan pohjasta näkee maahan saakka.

Jätkäsaaren uuden tornihotellin sisustuksesta valtaosa on pohjoismaista designia ja uima-altaan pohjasta näkee maahan saakka. 

“Kuin äiti ja poika. Heidän tulee kunnioittaa toisiaan ja elää rinnakkain.” Näin kuvailee rakennuttaja Arthur Buchardt Clarion Hotel Helsingin 16-kerroksisia tornitaloja ja niihin yhteydessä olevaa vanhaa, matalaa makasiinirakennusta. On selvää, että kyseessä on Buchardtillekin ainutlaatuinen hotelliprojekti.

Helsingin Jätkäsaaressa sijaitsevan hotellin tornit lepäävät jalkojen varassa ja hotelli yhdistyy vanhaan Lars Sonckin suunnittelemaan makasiinirakennukseen, joka toimii kongressikeskuksena.

“Jätkäsaari on tärkeä paikka Helsingissä ja kaupunki on toiminut viisaasti ajatellessaan, että sinne tullaan sekä asumaan että viihtymään”, hän sanoo.

Vastikään avautunut designhotelli herätti suunnitelmillaan keskustelua heti projektin ensiaskelista lähtien. Alun perin 33-kerroksiseksi, pilviä hipovaksi tornihotelliksi ajateltu rakennus sai niukin äänin kielteisen rakennuspäätöksen. Suunnitelmia muutettiin, jotta toteuttaminen saattoi alkaa.

16 kerrosta ei sekään ole vähän Helsingissä: kirkkaalla säällä hotellin yläkerroksista saattaa nähdä Tallinnaan asti.

“Hotellin arkkitehtuuri ja julkisivu ovat todella tärkeitä kaupungille. Niiden täytyy kunnioittaa kaupunkia”, Buchardt korostaa. Hotellin suunnittelusta vastaavat Aki Davidsson ja Jaana Tarkela Arkkitehdit Davidsson Tarkela Oy:sta.

Sisustus skandinaavista ja suomalaista designia

Hotellihuoneiden ikkunat ulottuvat lattiasta kattoon. Sängyssä merelle päin loikoillessa voisi hyvin kuvitella olevansa veden päällä. Kalustuksessa löytyy tanskalaisuutta, ja jokaisessa huoneessa on oma Eamesin tuoli.

“Minä olen vastuussa sisustuksesta. Kyseessä on minun suunnitelmani ja minun makuni”, Buchardt kertoo.

Buchardt toteaa, että sisustus on “liiankin kallis”, mutta on ollut valmis maksamaan siitä. Hänen arvionsa mukaan 98 prosenttia sisustuksesta on skandinaavista ja suomalaista designia. Höysteenä on italialaisia klassikoita.

Kaikki valaisimet ovat Philip Starckin ja Flosin. Suurin osa huonekaluista on suomalaisia, mutta tanskalaisiakin huonekaluja löytyy. Ravintolassa on paljon Artekia. Seinillä huomion kiinnittävät Sami Lukkarisen kiehtovat pikselimaalaukset, joissa esiintyy niin tunnettuja suomalaisia kuin taiteiljan omia ystäviä.

Suunnittelija-rakennuttaja on selkeiden linjojen ihminen, joka ei pidä runsaista yksityiskohdista.

“Korkea laatu ja ajattomuus designissa, huonekaluissa ja taiteessa on minulle on henkilökohtainen ja tärkeä asia.”

Materiaaleista, väreistä ja valinnoista on keskusteltu yhdessä myös Davidsson & Tarkela Oy:n sisustusarkkitehti Liisa Viljakaisen kanssa.

© CLARION

Helsinki Design Week ja Clarion Hotel Helsinki tutkivat hotellin kehittämistä työpajassa la 6.5. kello 9.30–12. © CLARION

Arkkitehtuuri hakee eleganssia

Hotellissa sisääntuloaula on olennainen asia. Siitä – kuten monesta muustakin asiasta – arkkitehdit ja rakennuttaja ovat olleet yhtä mieltä. Aulatila kohoaa seitsemän metrin korkeuteen ja kaupunkiin päin avautuu täyskorkea lasiseinä.

“Kun asiakas tulee hotelliin, niin tilat nähdän yhtenä kerrostumana. Aulassa on tarkoitus vetää henkeä”, kuvailevat Davidsson ja Tarkela.

Vau-efektissä on vierailijan näkökulmasta onnistuttu, komea näkymä satama-altaan yli vyöryy tehokkaasti sisään.

“Tornit seisovat jaloilla, mikä antaa niille korostusta. Hotelli on rakennettu massoitteluratkaisun mukaan, jotta se näyttäisi mahdollisimman elegantilta. Se on jaettu kahteen aika siroon massaan, joiden välissä on lasinivel”, Davidsson kertoo.

Myös julkisivuun haettiin parhaita mahdollisia materiaaleja.

“Lasi on nykyään korkeateknologinen tuote ja julkisivuissa on komposiitti-alumiinipinta, joka on kiinni seinäelementissä. Materiaalina se ei loimota, vaan on täysin eksakti. Siitä arkkitehtuuri syntyy”, Davidsson toteaa.

Makasiinirakennus rikastuttaa kokonaisuuden

Makasiini tulee tornien alta esiin eleettömänä nivelenä. Arkkitehtien mukaan se rikastuttaa kokonaisuutta ja tuo mukaan “mehukasta sisältöä.”

“Makasiini oli kylmä, hieno runko, joka oli kaiken lisäksi erittäin syvä. Kongressitoiminta istuu syvään rakennukseen, jossa ei ole tarvetta suurelle määrälle ikkunoita. Punatiiliseen ytimeen meidän ei tarvinnut koskea olenkaan. Lisäsimme isoja aukkoja kahteen rapattuun lastausterassiin ja näin saimme hienot ikkunat ravintolaan ja aulaan merelle päin”, Davidsson kertoo.

Makasiiniksi nimetty tuhannen hengen tapahtumakeskus oli vaativa suunnittelutehtävä erityisesti ilmastoinnin näkökulmasta. Miten saada sovitettua 4500 neliömetrin kokoiseen rakennukseen Suomen rakennusmääräysten mukaiset ilmastoinnit?

“Sen raskaampaa ilmanvaihtoa ei varmasti voi rakentaa. Jätimme talotekniikkaa esiin, sillä se oli ainoa vaihtoehto. Varastokortteleiden nurkissa näkyvät pilarit, ja toimme takaisin myös makasiinin korttelinumerot.”

© CLARION

Uima-altaasta näkymä maahan asti

Clarion Helsingin tarina uutena designhotellina on vieraita ajatellen vasta alkanut, mutta arkkitehdeillä ja rakennuttajalla taivalta on takana jo useita vuosia.

“Meillä on ollut onnea matkassa. Arvokas kiinteistö pelastui hotellin makasiiniksi”, Davidsson sanoo. Alkuperäiset haaveet pilvenpiirtäjästä eivät tunnu Buchardtia enää mietityttävän.  Arkkitehdit toteavat, että torni olisi häirinnyt näkymiä “harvinaisen vähän”.

Ylhäällä sijaitsevasta Sky Room -baarista levittäyvät näkymät ympäri Helsinkiä saavat kuitenkin unohtamaan, että pitäisi olla enää yhtään korkeammalla. Uima-allasosasto työntyy julkisivusta jopa hieman ulos ja näköala altaasta ulottuu maahan asti, sillä osa uima-altaan pohjasta on lasia.

Taivaisiin voi vallan hyvin kurkottaa myös vähän matalammalta.

© CLARION

Mihin kiinnititte huomiota Clarion Hotel Helsingin suunnittelussa, arkkitehdit Aki Davidsson ja Jaana Tarkela?

1. Paikka. Rakennus seurustelee aina ympäristönsä kanssa. Ympäristö antaa suunnittelulle raamit ja vaikuttaa koko tunnelmaan.

2. Skandinaavinen coolius. Se poikkeaa voimakkaasti monesta design-hotellista ja on positiivisesti omaleimainen.

3. Vuorovaikutus ja materiaalit. Teollisuusrakennus on karkea. Sitä hienostettiin ja osa karkeudesta ulotettiin hotellin puolelle. Yksinkertainen, aito materiaali betoni toimii rinnastuksena, ikään kuin linkittäen rakennuksia keskenään.

Clarion Hotel Helsinki ja Clarion Hotel Airport avautuivat lokakuussa 2016. Clarion on Helsinki Design Weekin pääyhteistyökumppani.