Muotoilijat ratkovat kodin tulevaisuutta

Kotien tulevaisuus puhuttaa ympäri maailman. Tältä näyttää designpääkaupunki Taipeissa uusi suurnäyttely, joka yhdistää maan lahjakkaat muotoilijat ja arkkitehdit. Suomessa ideoita kerätään 30 000 euron suunnittelukilpailussa.

Kotien tulevaisuus puhuttaa ympäri maailman. Tältä näyttää designpääkaupunki Taipeissa uusi suurnäyttely, joka yhdistää maan lahjakkaat muotoilijat ja arkkitehdit. Suomessa ideoita kerätään 30 000 euron suunnittelukilpailussa.

Muotoilijoiden katse ympäri maailman on kääntynyt koteihin – eikä ihme.

Maailman suuret muutokset heijastuvat voimakkaasti myös asumiseen, mikä tarjoaa loputtomasti uusia mahdollisuuksia eri muotoilun aloille. Ilmastonmuutos, ikääntyminen, digitalisaatio, uudenlaiset perheet ja monikulttuurisuus ovat esimerkkejä muutoksista, joiden takia uusille ratkaisuille on kysyntää kaikkialla maailmassa.

Tämän vuoden kenties laajin näyttely aiheesta on avautunut designpääkaupunki Taipeissa. HOME2025–näyttely tutkii nimensä mukaisesti sitä, miltä kodit näyttävät vuosikymmenen kuluttua.

Kyse on mittavasta projektista, jossa vastauksia etsii 29 tiimiä muotoilijoita ja arkkitehtejä ja 20 huippuyritystä. He ovat ideoineet teemaa lähes puolitoista vuotta tarkastellen teeman sosiaalisia, taloudellisia ja ekologisia kysymyksiä. Työn lopputulos on visiönäärinen ja poikkitieteellinen näyttely, joka aukesi JUT Art Museumissa lokakuun lopussa.

Kuusi pääteemaa pitävät sisällään arkkitehtuuria, ekologisuutta, teknologiaa, julkisen ja yksityisen suhdetta, uutta ajattelua ja tunteita. Näyttely onkin samalla kiinnostava katsaus sekä Taiwanin muotoilukenttään että kodin mahdollisuuksiin ympäri maailman.

Näyttely koostuu 30 suuresta projektista, jotka sisältävät taidetta, liiketoimintamalleja ja valokuvia. Kuraattorit ovat Ching-Yueh Roan, Wei-Hsiung Chan ja Sotetsu Sha.

Tältä HOME2025 -näyttely näyttää:

Home2025-näyttely sisältää 30 erilaista projektia kotien tulevaisuudesta. © HOME2025

Wei-Hsiung Chan, Ching-Yueh Roan ja Sotetsu Sha ovat näyttelyn kuraattorit. © HOME2025

Näyttely levittäytyy sekä museon sisälle että edustalle. © HOME2025

Suomessa vastauksia etsii suunnittelukilpailu

Aihe on pinnalla myös Suomessa, sillä käynnissä on kansainvälinen kilpailu, joka etsii ratkaisuja tulevaisuuden kotiin. Kilpailun parhaat ideat nähdään näyttelyssä Helsinki Design Weekillä 2017.

Askon Säätiön 50-vuotisjuhlavuoden kilpailu Home Revisited etsii innovaatioita tulevaisuuden koteihin laajasti eri aloilta, kuten muotoilun, arkkitehtuurin, teknologian ja sosiaalitieteiden parista. Suunnittelukilpailu on auki sekä ammattilaisille että opiskelijoille. Ehdotus voi olla esimerkiksi palvelu, tuote, tekninen ratkaisu tai näiden kombinaatio.

Pääpalkinto voittajalle on 30 000 euroa ja kaikki kymmenen finalistia saavat 2000 euroa.

Hakuaika päättyy 31. joulukuuta 2016. Tutustu kilpailuohjeisiin ja jätä ehdotukseksi täällä.

Home2025 näyttely on auki JUT Art Museumissa 22.10.2016–15.1.2017. Sen takana on JUT Foundation for Arts and Architecture.

www.home2025.org.tw

Home Revisited -suunnittelukilpailun ensimmäinen hakuvaihe päättyy 31.12.2016. Voittaja julkistetaan Helsinki Design Weekillä 2017. Kilpailun tuottamisesta vastaa Helsinki Design Weekin takana oleva Luovi Productions Oy.

www.askonsaatio.fi/homerevisited