Syyrialaisnaiset punovat värikkäitä ryijyjä uudessa suomalaisprojektissa

Muotoilija Tuula Pöyhösen ja yrittäjä Martta Leskelän uusi projekti Ragamuf luo värikkäitä tuoliryijyjä, joita tekevät syyrialaisnaiset Turkissa.

Muotoilija Tuula Pöyhösen ja yrittäjä Martta Leskelän uusi projekti Ragamuf luo värikkäitä tuoliryijyjä, joita tekevät syyrialaisnaiset Turkissa.

Yhä useampi muotoilija etsii tapoja vaikuttaa pakolaiskriisiin. Helsinki Design Weekly kertoi aiemmin syksyllä Saana & Olli –suomalaismerkistä, joka palkkasi turvapaikanhakijan ompelijaksi uudelle tuotteelleen. Parempaan maailmaan pyrkii myös uusi suomalaisprojekti Ragamuf, jonka takana ovat muotoilija Tuula Pöyhönen ja yrittäjä Martta Leskelä.

Ragamufin päätuote on tuoliryijy, joka on venytettävissä erilaisten tuolien päälle. Ryijyn voi valmistaa kuka vain ja missä vain, sillä sen tekemiseen ei tarvita kangaspuita tai työkoneita. Tekemisen mielekkyyden kannalta olennaista on, että jokainen ryijyn tekijä saa itse suunnitella valmistamansa tuotteen valitsemalla siihen haluamansa värit ja kuviot. Raaka-aine on tekstiiliteollisuuden ylijäämämateriaalia.

Pöyhönen ja Martta ovat opettaneet ryijyjen valmistuksta syyrialaisnaisille Turkissa Syyrian vastaisen rajan tuntumassa, sekä syyrialaisleskien ja -orpojen keskuksessa että turkkilaisessa naistenkeskuksessa.

Nyt koe-erä Ragamufeja on valmis ja Tuula Pöyhönen kertoo, mistä on kyse.

Mistä kaikki sai alkunsa?

Olin toissa kesänä poikieni kanssa Taiken residenssissä Edinburghissa tarkoituksenani perehtyä upeiden skotlantilaisten neuleiden ja villakankaiden maailmaan ja kehittää omaa näkökulmaani niihin. Paikallisen kangaskaupan perimmäisestä nurkasta löysin pari pölyttynyttä verkkoneulospakkaa. Verkko oli epätavallisen isoreikäistä, mitä harvemmin enää näkee.

Mennessäni uudelleen kangaskauppaan mielessä pyöri näkymä pojista iPadien kanssa istumassa residenssimme rumilla sohvilla. Siinä hetkessä heräsi ajatus, että sohvat voisi pukea uudelleen. Päädyin ostamaan reikäneulospakan perinteisten skottikankaiden sijaan. Matonkuteet ovat minulle tuttu materiaali, samoin kuin sporttimatskut. Niiden yhdistämisestähän tässä on kyse. Matonkuteita solmitaan joustavaan verkkoon, joka on venytettävissä kolmiulotteisen kappaleen päälle.

Mitkä ovat tuotteen tavoitteet?

Ragamufilla voi antaa uuden elämän rumalle tai kuluneelle tuolille ja nojatuolille. Useinhan juuri se kulunein on se kaikkein rakkain. Tekniikka on armelias. Ryijyn pitkät hapsut saavat aikaan sen, että kuvio hajoaa, eivätkä liian tarkat yksityiskohdat tai virheeet erotu. Lopputulos on yhtä aikaa turvallinen ja sympaattinen pehmolelun ja lemmikin tapaan.

Miten päädyitte juuri tähän tuotteeseen?

Siinä yhdistyivät sekä minun että Martan intressit. Turkissa olevien syyrialaisten tilanne teki luontevaksi aloittaa työn sieltä. Martta asui perheineen Turkissa, joten hänellä oli sinne kontakteja sinne, ja entisessä työpaikassaan Kirkon Ulkomaanavussa humanitäärinen työ tuli hänelle tutuksi. Minun sohvaryijyideani taas tarvitsi mahdollistajaa ja toteuttajia. Kaikki vain loksahti paikoilleen.

Katso kuvat isoina niitä klikkaamalla:

Miten tuotteen valmistusprosessi käytännössä etenee?

Tuoliryijyn valmistustekniikka on yksinkertainen ja kuka tahansa pystyy siihen lähes missä vain olosuhteissa. Ragamufin yksi tärkeimpiä ajatuksia on, että jokainen nainen suunnittelee itse oman mallinsa. Siten työ muodostuu merkitykselliseksi myös tekijälleen. On jännittävää nähdä mitä naiset valitsevat ja miten heidän tekemisensä kehittyy. Verkko ja kuteet saadaan läheltä valmistuspaikkaa Turkista, joten ei synny pitkiä kuljetusmatkoja. Turkki on tekstiiliteollisuusmaa, ja käyttämämme kuteet ovat tekstiiliteollisuuden ylijäämämateriaalia.

Olitte Martan kanssa paikan päällä Syyrian rajalla, kun Ragamufien valmistusta aloiteltiin. Mitä matkalta jäi erityisesti mieleen?

Yksi muisto liittyy hetkeen, kun ajoimme autossa Sanliurfasta Diyarbakiriin. Martta ja kurdiystävämme Serhat lauloivat. Kiitollisuus kaikesta oli silloin se päällimmäinen tunne. Kuluneen viikon aikana olimme kokeneet yhdessä uskomattomia hetki ja tehty työ tuntui merkitykselliseltä. Oli isoja kontrasteja, mutta samalla valtavasti lämpöä ja huumoria.

Missä tuoliryijyä voi hiplata tai mistä sen voi ostaa?

Ne tulevat nettimyyntiin, jotta hinta ei karkaisi käsistä. Tämän päivän esilläolon muotoja ovat erilaiset happeningit, näyttelyt ja pop up storet.

Mitä Ragamuf tekee seuraavaksi?

Työstämme parhaillaan materiaalia Indiegogo-joukkorahoituskampanjaa varten. Kampanjan tarkoituksena on mahdollistaa toiminnan laajentaminen ja kansainvälinen näkyvyys, ja sitä kautta mahdollisimman monien naisten työllistäminen. Tähän saakka on vasta järjestelty edellytyksiä ja valmiuksia. Jatkossa Ragamufin yhteistyökumppani tulee olemaan naistenkeskuksen ohella International Middle East Peace Recearch Center (IMPR), joka auttaa löytämään ne taloudellisesti heikoimmassa asemassa olevat naiset, jotka yritys työllistää turkkilaisen tytäryhtiön kautta.

Jokainen tekijä suunnittelee itse oman mallinsa värit ja kuviot. © MARTTA LESKELÄ

Mikä on suunnittelijan urasi kohokohta?

Kyllä tässä projektissa on kaikki ainekset kohokohdalle. Ilman aiempia töitäni ei olisi tätä sellaisena, kuin se nyt on. Ammattitaito on kertyvää niin kuin matematiikka. Kokemus opettaa arvostamaan sellaisiakin näkökulmia, joita en urani alussa olisi tullut listanneeksi. Asiakkaille näkyy vain lopputulos. Itselle syntynyttä tuotetta tärkeämpää on se, miten ja kenen kanssa ja millaisilla arvoilla työtä tekee.

Minkä tekisit nyt toisin?

Tässä projektissa en olisi ehtinyt tekemään mitään toisin. Kohtasin Martassa vertaiseni. Olen aina kärsinyt odottelemisesta. Martan kanssa tätä ongelmaa ei ole ollut.

Mitä haluaisit sanoa nuorille tai ylipäätään suunnittelijan aluille?

Seuraa intuitiota. Se on suunnittelijan tärkein työväline.

Ragamufin takana ovat muotoilija Tuula Pöyhönen (kuvassa) ja yrittäjä Martta Leskelä. © TIMO JUNTTILA