Muotoilutarinat: Raitioliikenteen tulevaisuus

Helsingin raitioliikenne muuttuu tulevina vuosina radikaalisti. Siitä pitää kertoa muutenkin kuin insinöörikielellä.

Helsingin raitioliikenne muuttuu tulevina vuosina radikaalisti. Siitä pitää kertoa muutenkin kuin insinöörikielellä. Helsinki Design Weekly tarjoilee joulupakettina palasia Muotoilutarinat.fi -verkkojulkaisusta.

Jos Helsingille pitäisi valita oma ääni, se olisi raitiovaunun kolina. Ensimmäiset ratikat kulkivat Helsingissä vuonna 1891 hevosen vetäminä.

Nykyään monet ilmoittavat asuntoa etsiessään haluavansa asua ratikkaverkon sisällä. Ratikkalinjat ovat parhaimmillaan helposti hahmotettavia ja luovat kaupunkiin vahvoja kulkureittejä, joita on helppo käyttää ilman karttaa.

Kaupungin vastuuseen kuuluu läpinäkyvyys ja kaupunkilaisten arvioitavana oleminen. Se edellyttää sitä, että kaupunkilaiset ymmärtävät mitä kaupunki aikoo tehdä. Siksi Kaupunkisuunnitteluvirasto on tuottanut informaatiomuotoilun ammattilaisten avulla visualisointeja, joilla kerrotaan kiinnostavasti uusista raitioliikennesuunnitelmista.

Ratikkaliikenteen uudistusten taustalla on valtava määrä teknisiä yksityiskohtia ja asiantuntijatietoa, mutta liikenneinsinöörit avaavat suunnitelmia visualisointien avulla ja kertomalla niistä yleistajuisesti.

“Samalla on tärkeää ymmärtää ja tulkita tietoa ihmisen mittakaavassa. Ei riitä, että tietoa vain visualisoidaan, vaan siitä pitää oivaltaa jotain merkityksellistä”, sanoo Aalto-yliopiston graafisen suunnittelun professori Zachary Dodson.

Kaupunkilaista ei ehkä kiinnosta se, että ratikoiden nopeuttaminen vaatii monenlaisia teknisiä uudistuksia radassa, liikennevaloissa ja katuympäristöjen jakamisessa. Kiinnostavaa on se, että hän on viisi minuuttia aiemmin perillä. Insinööri hoitakoon loput.

Zachary Dodson

Lue Annaliina Niitamon kirjoittama artikkeli kokonaan tästä. Kuvat Jyri Öhman, Mari Huhtanen & Vilja Pursiainen.

Muotoilutarinat.fi kertoo tositarinoita siitä, miten muotoilu auttaa kehittämään toimivia kaupunkeja. Julkaisun taustalla ovat Kansainvälisen designsäätiön Toimiva kaupunki -hanke ja Helsingin kaupungin elinkeino-osasto.