Neljä nuorta suunnittelijaa raivasi tiensä Talentshopiin

Habitaren nuorten tulokkaiden alue Talentshop esittelee nousevia tekijöitä, jotka ovat vielä tuntemattomia suurelle yleisölle. Tänä vuonna mukana ovat Saija Halko, Tero Kuitunen, Erin Turkoglu ja Aoi Yoshizawa. 

Habitaren nuorten tulokkaiden alue Talentshop esittelee nousevia tekijöitä, jotka ovat vielä tuntemattomia suurelle yleisölle. Tänä vuonna mukana ovat Saija Halko, Tero Kuitunen, Erin Turkoglu ja Aoi Yoshizawa. 

Habitaren nuorten suunnittelijoiden Talentshop esittelee suomalaiselle ja kansainväliselle yleisölle uransa alkutaipaleella olevia kiinnostavia nousevia suunnittelijatähtiä.

Vuoden 2017 mukaan valitut suunnittelijat julkaistiin tänään. Mukana ovat Saija Halko, Tero Kuitunen, Erin Turkoglu ja Aoi Yoshizawa, joita kaikkia yhdistää korkealaatuinen työ ja tinkimättömyys.

Talentshop-näyttely järjestetään nyt kolmatta kertaa, ja vuosien aikana siellö on esitelty 18 nousevaa muotoilijakykyä. Jokainen Talentshopiin valittu saa käyttöönsä osaston The Block -alueelta, missä he voivat esitellä osaamistaan laajemmin.

Nuorten suunnittelijoiden alue The Block on kansainvälisesti katsottuna monipuolisin ja laajin suomalaisen nykymuotoilun ja muotoilijoiden esittelypaikka, jossa esittäytyvät myös prototyyppejä sisältävä Protoshop-näyttely sekä suomalaiset muotoilukoulut sekä yksittäiset nuoret muotoilijat.

The Blockin kokoaa Habitaren kanssa yhteistyössä Imu Design, joka tuottaa ja kuratoi alueelle Protoshop- ja Talentshop-näyttelyt. Imu Design on kolmen muotoilijan, Elina Aallon, Krista Kososen ja Saara Renvallin, vuonna 2002 perustama omaehtoinen näyttelyorganisaatio, joka on kasvanut opiskelijoiden sivuprojektista varteenotettavaksi asiantuntijaksi suomalaisella designkentällä.

Talentshopin nuoret suunnittelijat 2017:

Erin Turkoglu

Erin Turkoglu on helsinkiläinen, turkkilaissyntyinen muotoilija, joka inspiroituu kokeilemisesta ja uusista prosesseista. Materiaalien ja värien hienovarainen suhde sekä käsityön korkea laatu ovat tunnusomaista hänen materiaalilähtöisille töilleen.

Turkoglu työskentelee laajasti erilaisten materiaalien ja tekniikoiden parissa ja luo taiteen ja muotoilun rajapinnalle sijoittuvia kalusteita, astioita sekä tekstiilejä.

Kiinnostava tieto: ”Rakastan Aalto-yliopistoa. Jos vertaan sitä opintoihini New Yorkissa, täällä on paljon enemmän vapautta ja kaikkea pääsee kokeilemaan opintojen aikana.”

Tyyli kolmella sanalla: ”Tekijä, tarinankertoja, värittäjä”

Tero Kuitunen

Tero Kuitunen on helsinkiläinen muotoilija, jonka tyyliä voisi kuvailla skandinaaviseksi leikkisyydeksi. Töille tunnusomaista ovat vahvat värit, materiaalien ja muotojen leikki ja huumori.

Valinnoillaan Kuitunen haluaa herätellä katsojassa iloa, hämmennystä ja oivalluksia, ja häntä kiinnostaa erityisesti muotoilun haptisuus, eli koskeminen ja koskettaminen.

Kiinnostava tieto: ”Etsin materiaaleja, jotka kutsuvat koskettamaan. Esimerkiksi suunnittelemaani peiliin löysin hapsuja vanhasta tekstiilikaupasta Pohjois-Espanjasta. ”

Tyyli kolmella sanalla: ”Leikkisä, kokeilunhaluinen ja hands on”

Aoi Yoshizawa

Aoi Yoshizawa on helsinkiläinen, japanilaissyntyinen suunnittelija ja erikoistunut materiaali-, väri- ja pintasuunnitteluun. Hän on suunnitellut pintoja ja kuoseja muodin ja sisustuksen käyttöön. Hän arvostaa erilaisia valmistamisprosesseihin liittyviä tekniikoita ja ammattitaitoa ja omassa työssään etsii näiden hyödyntämiseen jatkuvasti uusia keinoja.

Hänen töissään abstraktit muodot ja värit yhdistyvät tunnelmiin, kokemuksiin ja muistoihin.

Kiinnostava tieto: ”Rakastan työskennellä käsilläni, en vain tietokoneella. Ja arvostan valtavasti käsityöläisyyttä.”

Tyyli kolmella sanalla: ”Materiaalit, värit ja pinnat.”

Saija Halko

Habitaren Talentshopin suunnittelijat on nyt valittu. Kuvassa on Saija Halkon Maja-vaasi.
Habitaren Talentshopin suunnittelijat on nyt valittu. Kuvassa on Saija Halkon Maja-vaasi.

Saija Halko on helsinkiläinen keramiikkaan ja lasiin erikoistunut muotoilija Aalto yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta.

Hän muotoilee arkeen sopivaa esineistöä, jossa yhdistyvät hiljaiset, pelkistetyt muodot ja laadukkaat materiaalit. Erilaisten valmistustekniikoiden ja materiaalituntemuksen avulla Halko luo uusia ideoita ja korostaa luonnon materiaalien tuntua ja kauneutta.

Kiinnostava tieto: ”Käytän tuotteissani Färsaarilta keräämääni tuhkaa, joista olen kehittänyt erilaisia reseptejä.”

Tyyli kolmella sanalla: ”Herkkä, tutkija ja pilkuntarkka.”

Suomen suurin huonekalu-, design ja muotoilutapahtuma Habitare järjestetään Messukeskuksessa Helsingissä 13.–17.9.2017.

habitare.messukeskus.com