Kiinan suurin muotoilupalkinto Hello Rubyn Linda Liukkaalle

130 000 euron arvoinen DIA Gold -palkinto on tiettävästi suurin suomalaisen koskaan voittama designpalkinto.

Hello Rubyn perustaja Linda Liukas on voittanut 130 000 euron arvoisen DIA Gold -palkinnon, joka on tiettävästi suurin suomalaisen koskaan voittama designpalkinto.

Lasten koodausta edistävä Linda Liukas on voittanut pääpalkinnon Kiinan suurimmassa muotoilukilpailussa.

Design Intelligence Awardin pääpalkinto DIA Gold myönnettiin Liukkaan Hello Rubylle, joka on lapsille suunnattu ohjelmointikirjasarja ja opetusfilosofia luovaan teknologiakasvatukseen.

130 000 euron arvoinen palkinto on tiettävästi suurin suomalaisen koskaan voittama muotoilupalkinto. Hello Ruby valittiin voittajaksi 2 700 kilpailutyön joukosta. China Academy of Art on jakanut palkintoja vuodesta 2015 saakka.

”Voitto on valtavan hieno juttu!”, Liukas kertoo New Yorkista.

Hänelle pääpalkinto oli täysi yllätys, ennen kaikkea siksi, että Hello Ruby ei edusta klassista teollista muotoilua.

”Pidin itseäni juuri ja juuri kuvittajana ja kirjailijana, en muotoilijana. Kilpailun aikana oivalsin, että Hello Ruby on oikeastaan koulutusmuotoilua: suunnittelen miten vanhempien ja koulujen tulisi kasvattaa lapsia yhä teknologistuvaan maailmaan”, Liukas kertoo.

Maailmanlaajuinen menestys

Arvostelussa painotettiin töiden sosiaalista vaikutusta sekä tulevaisuuteen ja ihmisyyteen sitoutumista. Liukaksen tavoite on tarjota luovia, laaja-alaisia ja lempeitä tapoja oppia teknologiasta.

”Eniten minua kosketti, kun nuoret kiinalaisnaiset tulivat onnittelemaan ja kokivat selkeästi voittoni omanaan. Haluan jatkossakin toimia roolimallina siitä, että teknologia-alalle mahtuu monenlaisia uria ja osaamista.”

Vuonna 2015 julkaistu Hello Ruby on maailmanlaajuinen menestys, jonka oikeudet on myyty muun muassa Australiaan, Japaniin ja Yhdysvaltoihin. Palkintorahat Liukas sijoittaa Kiinan markkinan kehittämiseen.

”Kiinankielinen versio ei olisi voinut saada vauhdikkaampaa lähtöä. Kiinnostus esimerkiksi Suomeen sijoittuviin, kiinalaislasten luovaan teknologiakasvatukseen keskittyviin kouluihin sekä opettajakoulutukseen on ollut iso.”

Pääpalkintoja jaettiin kaksi ja niistä toisen sai Zero Zero Robotics, jonka kehittämä Hover Passport on tekoälyllä toimiva, kuluttajakäyttöön tarkoitettu lentävä kamera.

© OTSO KAIJALUOTO

”Haluan jatkossakin toimia roolimallina siitä, että teknologia-alalle mahtuu monenlaisia uria ja osaamista”, Liukas sanoo. © HELLO RUBY

Toinenkin suomalainen voittoon

Kilpailussa menestyi myös toinen suomalainen.

DIA Innovation Award myönnettiin RePackille, joka on luontoa säästävä pakkaus verkko-ostoksille. Palkinnon sai kilpailussa 12 työtä.

Jonne Hellgrenin yritys syntyi halusta haluaa vähentää pakkausroskaa maailmasta luomalla uudelleenkäytettävän, pantillisen pakkauksen. Sen ovat ottaneet käyttöön muun muassa Filippa K, Finlayson ja Makia.

Muotoilualan ammattilaiset ovat voitoista innoissaan – ja syystä.

“Tämä on todella merkittävä saavutus. Kyseessä on ensimmäinen kerta kun suomalaiset menestyvät tällä tavoin suuressa kansainvälisen tason kilpailussa Kiinassa”, sanoo Taideteollisen korkeakoulun professori Yrjö Sotamaa.

Hän on edistänyt pitkään suomalaisen designin mahdollisuuksia Kiinassa. Finalistit valittiin hakemusten perusteella ja satojen asiantuntijoiden avulla.

Helsinki Design Weekin johtaja Kari Korkman oli mukana kilpailun tuomaristossa ja vaikuttui suomalaisten saamasta vastaanotosta.

”Oli hienoa saada jälleen todeta, että suomalaisella muotoilulla on alan ammattilaisten keskuudessa edelleen lähes tarunomainen maine ja huomattava asema”, Korkman sanoo.

“Tässä työssä on välillä tuntunut, että Suomi itse ei tätä meidän vahvuuttamme enää osaa arvostaa eikä hyödyntää. Hello Rubyn ja RePackin menestyminen erittäin korkeatasoisessa kilpailussa toivottavasti vakuuttaa epäilevät, ja saa Suomen panostamaan entistä enemmän tuotteiden ja palvelujen kilpailukyvyn kohottamiseen muotoilun avulla.”