Helsinki Design Weekin 2017 päätapahtumat julki

Helsinki Design Weekin vuoden 2017 päätapahtumat on nyt julkaistu. Luvassa on raitiovaunukeskusteluja, näyttäviä installaatioita ja vaikeita kysymyksiä.

Helsinki Design Weekin vuoden 2017 päätapahtumat on nyt julkaistu. Luvassa on raitiovaunukeskusteluja, näyttäviä installaatioita ja vaikeita kysymyksiä.

Tämän vuoden uutuuksia ovat esimerkiksi raitiovaunuissa käytävät muotoilukeskustelut, datan hyödyntämiseen kannustava Data-Driven Design Day ja kansainväliset muotoiluvaikuttajat ja suomalaiset toimijat yhdistävä World Design Weeks Summit.

Kolmen Sepän patsaan kuplalla viime vuonna kaupunkilaiset hurmannut HDW HOP -installaatiosarja tuo uusia teoksia ydinkeskustaan, ja leikkisä Design Diplomacy avaa ovet muun muassa Islannin, Itävallan ja Italian suurlähettiläiden residensseihin.

Vuoden teema Q&A teema korostaa, että hyvä design on ennen kaikkea hyvää ajattelua. Teema pureutuukin vahvasti yhteiskunnallisiin kysymyksiin, jotka vaikuttavat tulevaisuuteen. Miten muotoilulla voi rakentaa parempia kaupunkeja ja parempaa yhteiskuntaa? Miten muotoiluajattelu voi hyödyttää uusia aloja? Oleellista on, kysymmekö oikeita kysymyksiä ja ovatko vastaukset relevantteja yhä tulevaisuudessa. Lue lisää teemasta täällä.

Avoin haku itsenäisille tapahtumanjärjestäjille on auki vielä 26.5. asti, johon voi hakea mukaan täällä.

Koko ohjelma julkistetaan kesäkuussa.

Helsinki Design Weekin 2017 päätapahtumat

HDW HOP – Kaupunki-installaatioiden sarja

7.-17.9.2017
Helsingin keskusta

Facebook

Helsingin keskustan valtaavat suuret kaupunki-installaatiot toista kertaa. Installaatiot tarkastelevat kehittyvän kaupungin teemaa. Miten kaupunkien rakentaminen muuttuu tulevaisuudessa? Mitä uutta ja millaisia mahdollisuuksia yhteinen kaupunkitila voi tarjota asukkailleen? Installaatiosarja koostuu suomalaisten ja kansainvälisten muotoilijoiden ja arkkitehtien teoksista.

Installaatiot ottavat haltuunsa muun muassa Kasarmikadulla sijaitsevan Kaartin Maneesin edustan, jonne arkkitehtitoimisto Virkkala de Vocht suunnittelee tilallisen installaation. Maneesin lipan alle syntyvä väliaikainen kaupunkitila kutsuu kaikki yhteisen pöydän ääreen, saman katon alle keskustelemaan ja vaihtamaan ajatuksia. Teoksen tarkoitus on herättää keskustelua yhteisten kaupunkitilojen yhteisöllisestä hyödyntämisestä.

Keskuskadulle nouseva Growroom on tanskalaisen muotoilustudio Space10:n ja arkkitehtien Sine Lindholmin ja Mads-Ulrik Husumin suunnittelema viherhuone, joka demonstroi tulevaisuuden kaupunkiviljelyn mahdollisuuksia. Avoimen datan ja piirustusten johdosta kuka tahansa voi toteuttaa oman Growroomin.

Tiiviiseen asuinrakentamiseen ja katastrofialueiden rakennusratkaisuihin ottaa kantaa taiwanilaisen Hsieh Ying-Chun:in, Juhani Pallasmaan ja Chiu Chen-Yu:n suunnittelema pientalo.

Kaikki installaatiot ja niiden suunnittelijat esitellään Helsinki Design Weeklyssä kesäkuusta alkaen. HDW HOP -installaatiosarjan avajaisia juhlitaan kaikkien kaupunkilaisten kanssa 7.9.

Q&A-keskustelujen sarja

11.-15.9.2017
Raitiovaunut

Facebook

Verkkojulkaisu Helsinki Design Weekly, joka esittelee muotoilukentän ajankohtaisia ilmiöitä ja herättää keskustelua alan tulevaisuudesta, jalkautuu festivaalihumun keskelle raitiovaunukeskusteluiden myötä. Raitiovaunukeskustelut kytkeytyvät syvälle Helsinki Design Weekin tämän vuoden teemaa, Q&A, joka pohtii kaupunkien kehitystä, koulutusta ja oppimista, kestävää kehitystä, tiloja ja taloja sekä luovien alojen yrittäjyyttä ja yhteistyötä.

HKL:n kulttuurivaununa toiminut ratikka muuntautuu designin after work -vaunuksi, joka kulkee ympäri Helsingin kaupunginosia. Jokaisen päivän teemaa varten on ennalta suunniteltu ja sommiteltu reitti, joka täydentää ja tukee keskustelun aihetta.

Asiantuntijat koostuvat muun muassa muotoilijoista ja kaupungin työntekijöistä tutkijoihin ja räppäreihin.

© AINO HUOVIO

Design Diplomacy

7.-17.9.2017
Suurlähettiläiden residenssit

Facebook

Supersuositut Design Diplomacy -keskustelut saavat jatkoa myös tänä vuonna, kun 10 suurlähetystöä avaa jälleen residenssinsä ovet yleisölle. Joka maasta yksi muotoilun ammattilainen kohtaa suomalaismuotoilijan Design Diplomacy -korttipelin merkeissä. Mukana ovat Iso-Britannia, Ruotsi, Norja, Islanti, Hollanti, Belgia, Tanska, Itävalta, Italia ja Espanja. Vahvistuneita puhujia ovat muun muassa tanskalaisen Le Klintin toimitusjohtaja Kim Weckstrøm Jensen, ruotsalainen sisustusarkkitehti Joel Karlsson, Iso-Britannian suurlähetystössä kuulemme suunnittelijaduo Audrey Samsonia ja Francisco Gallardoa suunnittelutoimisto Fraudilta.

Home Revisited -näyttely

7.9.-22.10.2017
Iittala & Arabia Design centre

Facebook

Askon Säätiön 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi järjestetty Home Revisited -suunnittelukilpailu pureutuu tulevaisuuden kotiin ja sen muuttuviin tarpeisiin. Tämän kansainvälisen ja monialaisen kilpailun kymmenen finalistityötä esitellään prototyyppien ja miniatyyrien avulla Iittala & Arabia Design Centressä.

HDW Arkkitehtuurinpäivä

7.9.2017
Ateneum

Facebook

Arkkitehtuurimuseon Eero Saarinen -Honorary Lecture järjestetään jälleen osana HDW Arkkitehtuurin päivää. Luennolle kutsutaan nuori, kansainvälisesti menestystä saavuttanut arkkitehti kertomaan töistään, urastaan ja vaikutuksistaan. Lisäksi päivässä julkistetaan Ruukin Unbelievable Challenge 2017 -arkkitehtuurikilpailu. Tapahtumaan on avoin ja siihen on ennakkorekisteröinti.

© AINO HUOVIO
© AINO HUOVIO

Design Market

9.-10.9.2017
Kaapelitehdas
Facebook

Pohjoismaiden suurin varastomyyntitapahtuma Design Market aloittaa festivaalin valtaamalla jälleen Kaapelitehtaan. Design Market on varastomyyntitapahtuma, josta on mahdollisuus ostaa aikaisempien sesonkien tuotteita tai prototyyppejä edullisin hinnoin. Noin 200 myyjän lisäksi mukana ovat muun muassa Fredan Kukkaistori ja hävikkiruokaravintola Loop.

PechaKucha Night

12.9.2017
Valkoinen Sali
Facebook

20 kuvaa x 20 sekuntia – nopeatempoinen PechaKucha Night perustuu tokiolaisen Klein Dytham -arkkitehtitoimiston puhekonsepti ideaan, jossa puhujilla on käytössään ainoastaan 20 kuvaa ja 20 sekuntia jokaista kohden. Tänä vuonna Helsinki Design Weekin aikana nähdään jälleen mielenkiintoisia puheenvuoroja eri alan ihmisiltä.

Data-Driven Design Day

12.9.2017
Valkoinen sali

Data-Driven Design Day järjestetään tänä vuonna kolmatta kertaa ja ensimmäisen kerran yhteistyössä Helsinki Design Weekin kanssa. Tapahtumassa kuullaan näkemyksiä ja käytännön vihjeitä datan hyödyntämisestä suunnittelussa. Odotettavissa on inspiroivia tarinoita siitä, miten tuotteita ja palveluita kehitetään datan avulla asiakaskokemuksen ja liiketoiminnan hyödyksi. Tämän vuoden teema-alue on verkko- ja vähittäiskauppa. Ajatuksia löytyy myös data-vetoisten organisaatioiden johtamisesta ja siitä, miten data taipuu ohjelmallisen suunnittelun polttoaineeksi.

Showroom

13.-17.9.2017
Messukeskus
Facebook

Showroom on ammattilaisille suunnattu muotoilun, tilasuunnittelun ja valaistuksen tapahtuma, joka järjestetään yhteistyössä Habitaren kanssa Helsingin Messukeskuksessa 13.–15.9.

Tämän vuoden lavaohjelman teema on ‘Q&A’, jonka myötä ohjelmien puheet pyrkivät heijastelemaan ilmiöiden takana piileviä tarpeita ja odotuksia ja vastaamaan sitä kautta aiheesta kumpuaviin kysymyksiin. Lavalla nähdään niin kahden arkkitehdin välisiä dialogeja, keveitä lounaskeskusteluja kuin kansainvälisiä huippupuhujia. Keskusteluissa tarkastellaan kaupunkien tulevaisuutta, luonnon ja arkkitehtuurin suhdetta ja tuodaan uusia näkökulmia muotoiluun.

Tapahtuman näyttelyarkkitehtuurin toteuttaa tänä vuonna Avanto Arkkitehdit. Isot peilipinnat heijastavat osastoja moninkertaistaen niiden pinta-alan. Tapahtumassa mukanaolevat yritykset edustavat huonekaluja, tekstiilejä, valaistusta, materiaaleja, tarvikkeita ja palveluja.

Muoto-gaala

13.9.2017
Clarion Hotel Helsinki

Suomalaista muotoilua palkitseva Muoto-gaala on siirtynyt Helsinki Design Weekille. Gaala on 250 kutsuvieraan illallisgaala, joka järjestetään Clarion Hotel Helsingissä Jätkäsaaressa. Palkintoja jaetaan muun muassa vuoden tuotteelle, designteolle ja nuorelle lupaukselle.

WDW Summit

14.-15.9.2017
Clarion Hotel Helsinki

World Design Weeks on uusi kansainvälinen verkosto, joka yhdistää muotoilufestivaalit ympäri maailman. Helsinki Design Week isännöi verkoston ensimmäisen suurtapahtuman Clarion Hotel Helsingissä.

Muotoilufestivaalit ovat designmaailman hubeja, jotka tuovat yhteen niin yritykset, muotoilijat, museot, organisaatiot ja kaupungit. Nyt näitä yhteyksiä rakennetaan ympäri maailman uudessa World Design Weeks -verkostossa. Se kokoaa yhteen kasvavien metropolien luovat kaupunkifestivaalit ja niiden kumppanit. Liput tulevat myyntiin kesällä. Verkoston pääkonttori sijaitsee vuoteen 2020 asti Helsinki Design Weekillä ja sitä johtaa Kari Korkman.

Open Studios

14.-15.9.2017
Muotoilu- ja arkkitehtitoimistot
Facebook

Open Studios avaa ovet kiinnostavimpiin työtiloihin. Luovan alan ja arkkitehtuurin edelläkävijät avaavat toimistojensa ovet ja kertovat työstään Helsinki Design Weekin ja Arkkitehtuurimuseon Mushrooming-työhuoneverkoston järjestäminä iltoina. Luvassa luovia kohtaamisia ja monenlaista suunnittelijoiden järjestämää ohjelmaa kahden päivän ajan.

 

VIMMAn kampanjassa asiakkaat saivat itse päättää ostoksensa hinnan. © AINO HUOVIO

Lasten viikonloppu

16.-17.9.2017
Kattilahalli, Suvilahti

Facebook

Rakastettu koko perheen tapahtuma juhlistaa 5-vuotissyntymäpäiväänsä Kattilahallissa, Suvilahdessa. Tapahtuma on elämyksellinen minimaailma, jossa lapset pääsevät kokemaan muotoilua ja arkkitehtuuria eri työpajoissa. Syntymäpäiväjuhlien tilasuunnittelun suunnittelee muotoilija Tero Kuitunen. Työpajoissa kävijät pääsevät tutustumaan muun muassa luovaan ongelmanratkaisuun Fun Academyn Astronautti-työpajassa sekä sisustussuunnitteluun Silja Linen työpajassa. Hoksaus-tiedekerhon työpajassa mietitään, mitä yhteistä tieteellä ja muotoilulla on. Tämän vuoden uutuuksia ovat myös entistä suurempi Little Market ja keskustelusarja, jonka kiinnostavat puheenvuorot käsittelevät niin suomalaista lasten muotia, teknologiaa kuin ruokaa.

Lasten viikonlopun satelliittitapahtuma Habi Kids valtaa Habitaren 13.-17.9 Messukeskuksessa. Habitaren ja Suomen Muotoilukasvatusseura ry:n kanssa yhteistyössä toteutettu alue keskittyy tulevaisuuden kouluihin ja oppimiseen.

Uusia kumppanuuksia

Helsinki Design Week tekee yhteistyötä laajasti niin yritysmaailman kuin kulttuurialan instituutioiden ja muotoiluorganisaatioidenkin kanssa. Vuoden 2017 pääyhteistyökumppanit ovat suunnittelu- ja konsultointialan yritys Ramboll ja hotelliketju Clarion.

Uutena yhteistyökumppanina aloittaa Osuuspankin monessa Euroopan metropolissa suosittu DriveNow-palvelu. DriveNow tarjoaa kaikkien halukkaiden käyttöön autoja Helsingissä ja sen lähialueilla ajominuutteihin perustuvalla maksulla.

“Yhteiskäyttöautoilu kasvaa maailmalla nopeasti, ja uskomme sen suosion lisääntyvän myös Suomessa tarjonnan kasvaessa”, OP:n uusista liiketoiminnoista vastaava johtokunnan jäsen Harri Nummela sanoo. OP toimii Helsingissä DriveNow’n franchising-kumppanina.

Autopisteitä tulee Helsinki Design Weekin tapahtumien yhteyteen.

Muut vuoden 2017 yhteistyökumppanit ovat Tallink Silja ja ohjelmistoyritys Evermade.

Lisäksi festivaalilla on useita tapahtuma-, media- ja ohjelmakumppaneita. Tänä vuonna Rakennusyhtiö Fira tulee kumppaniksi HDW HOP -installaatiosarjaan, Aalto-yliopistoAteneum ja Designmuseoohjelmakumppaneiksi ja Basso mediakumppaniksi.

Kumppanit löydät täältä. Lisää kumppaneita julkaistaan kesän aikana.

Vuonna 2005 perustettu  Helsinki Design Week on Pohjoismaiden suurin muotoilufestivaali. Vuosittain syyskuussa järjestettävällä monialaisella festivaalilla näyttäytyvät muotoilun eri osa-alueiden lisäksi muun muassa muoti, arkkitehtuuri ja kaupunkikulttuuri. Helsinki Design Week järjestetään seuraavan kerran 7.–17.9.2017.