Design-vinkit Helsinkiin

Helsinki Design Weekin muotoiluaiheiset vinkit Helsinkiin.

Helsinki Design Weekin muotoiluaiheiset vinkit Helsinkiin.

Jos rakastat designia ja etsit koettavaa Helsingissä, tässä ovat Helsinki Design Weekin vinkit. Katso myös vinkkimme Tallinnaan.

Arkkitehtuurimuseo

Suomen Arkkitehtuurimuseo on maailman vanhimpia arkkitehtuuriin erikoistuneita museoita. Vuonna 1956 perustettu museo keskittyy erityisesti 1900-luvun jälkeiseen arkkitehtuuriin. Näyttelyiden lisäksi museossa palvelee laaja yleisölle avoin alan kirjasto. Museo sijaitsee Designmuseon vieressä, joten kummassakin museossa on helppo vierailla samalla kertaa.

Arkkitehtuurimuseo
Osoite: Kasarmikatu 24
Avoinna: ti-su 11-18, ke 11-20
www.mfa.fi

Designmuseo

Designmuseo on suomalaisen muotoilun valtakunnallinen erikoismuseo. Museo esittelee muotoilua laaja-alaisesti, järjestää tapahtumia ja ylläpitää kokoelmia. Ohjelmaa järjestetään paljon myös lapsiperheille ja museon uudistettu kahvila on oiva paikka pysähtyä tauolle.

Designmuseo
Osoite: Korkeavuorenkatu 23
Avoinna: 1.9.-31.5. ti 11-20, ke-su 11-18
1.6.-31.8. ma-su 11-18
www.designmuseum.fi/

Finnjävel

Finnjävel-ravintolassa sisustus ja design ovat lähes yhtä suuressa roolissa kuin ruoka. Tuuli ja Kivi Sotamaa ovat suunnitelleet ravintolaa varten jokaisen huonekalun ja astian. Keittiöpäälliköt Henri Alén ja Tommi Tuominen ovat Suomen arvostetuimpia keittiömestareita, ja menu on kunnianosoitus suomalaiselle ruokakulttuurille. Ravintola avattiin huhtikuussa 2016 ainoastaan kahdeksi vuodeksi, joten tänne kannattaa kiiruhtaa ennen sen sulkeutumista.

Osoite: Eteläranta 16
Avoinn:a ma–la klo 18–23.30
www.finnjavel.fi

Helsinki Second Hand

Kattavan katsauksen suomalaisen muotoilun klassikoista voi saada myös vierailemalla Helsinki Second Hand –myymälässä, joka ostaa ja myy pääasiassa vanhoja huonekaluja, valaisimia ja muita kodin tuotteita.

Osoite: Korkeavuorenkatu 5
Avoinna: ma-pe 11-18, la 11-16
www.helsinkisecondhand.fi

Iittala & Arabia Design Centre

Iittala & Arabia Design Centre yhdistää Iittalan myymälän, vaihtuville näyttelyille ja työpajoille varatun tilan, Arabian Designmuseon sekä Arabian taideosaston taiteilijoiden studiot. Entisessä Arabian tehdasrakennuksessa yhdistyvät vanha ja uusi, kun samassa rakennuksessa sijaitsee Aalto-yliopiston  taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu. Vaikka tulevaisuudessa koulu muuttaa toisiin tiloihin, jo nyt ”luovaksi kaupunginosaksi” nimitetystä alueesta kehitetään entistä elävämpää ja koko Arabian kaupunginosa on muutosten alla.

Osoite: Hämeentie 135
Avoinna:
Lab & Designmuseo Arabia ti, to, pe 12-18, ke 12-20, la-su 10-16
Myymälä ma-pe 10-20, la-su 10-16
Kahvila ma-pe 8-17, la 11-15
www.designcentrehelsinki.com

Lokal

Gallerian ja myymälän yhdistelmä esittelee suomalaisen muotoilun ja taiteen tämänhetkisiä nimiä. Gallerian näyttelyt vaihtuvat muutaman viikon välein. Liikkeen omistaja on valokuvaaja Katja Hagelstam, joka on toiminut kuraattorina useissa muotoiluhankkeissa. Lokal avattiin vuonna 2012, jonka jälkeen siitä on kasvanut yksi parhaimmista suomalaisen muotoilun uusia kasvoja esittelevistä liikkeistä.

Osoite: Annankatu 9
Avoinna: ti-pe 11-18, la 11-16, su 12-16
www.lokalhelsinki.com

Löyly


© MIKKO RYHÄNEN/JOANNA LAAJISTO CREATIVE STUDIO

Vuonna 2016 avautunut yleinen sauna nousi arkkitehtuuriltaan lähes ilmiöksi ja noteerattiin laajasti myös kansainvälisessä mediassa. Puusaunan, savusaunan, ravintolan ja ison terassin yhdistävän rakennuksen ovat suunnitelleet Avanto Arkkitehtien Ville Hara ja Anu Puustinen. Sisustussuunnittelu on Joanna Laajiston käsialaa. Näkymät merelle ovat huikeat, ja kesällä terassi täyttyy kaikenikäisistä ja -kokoisista seurueista.

Osoite: Hernesaarenranta 4
Avoinna:
Ravintola:
Ma – To: 11-22
Pe: 11- 24
La: 10-24
Su: 10-21
Yleinen sauna:
Ma-Ke: 16- 22
To-La: 13- 22
La aamusauna: 7.30-10
Su: 13-21

Samuji House

Vaatesuunnittelija Samu-Jussi Kosken Samuji-merkki on yksi suomalaisen muodin suurista nimistä. Merkillä on kaksi liikettä Helsingissä, joista Erottajan liikkeessä myydään naistenvaatteiden lisäksi kodinsisustusmalliston tuotteita. Vaatteiden simppelit leikkaukset ja herkät kuosit ovat hurmanneet vannoutuneet fanit, ja merkin muhkeasta piposta on muodostunut IT-pipo Helsingin kaduille.

Osoite: Erottajankatu 9 B (sisäpiha)
Avoinna: ma-pe 11-19, la 11-17
www.samuji.com

Tislaamo Distillery Bar

Pieniä panimoita ja tislaamoja on lähiaikoina ilmestynyt Helsingin ravintolakartalle. Yksi uusimmista on Helsinki Distilling Companyn cocktail-baari ja ravintola urbaanilla Tukkutorin alueella. Jo pari vuotta samassa rakennuksessa on toiminut merkin oma tislaamo.

Osoite: Työpajankatu 2A R3
Avoinna: ke-to 17-24, pe-la 17-02
www.tislaamo.fi

TRE

TREssä on laaja valikoima suomalaista muotoilua huonekaluista vaatteisiin ja sisustustuotteista asusteisiin. Tuotteita voi ostaa myös verkkokaupasta. Myymälän yhteydessä sijaitsee kasviruokaan keskittyvä kahvila ja aika ajoin TRE:ssä järjestetään myös erilaisia tapahtumia.

Osoite: Mikonkatu 6
Avoinna: ma-pe 11-19, la 11-18
worldoftre.com

Varaa kesän matkat Tallink Siljan sivuilta. Tallink Silja on Helsinki Design Weekin yhteistyökumppani.