Aittaelämys KOTI saapuu elokuussa Helsinkiin

Pariisin keskustassa viime kevään ajan yleisöä ihastuttanut aittaelämys KOTI saapuu elokuun puolessa välissä Helsinkiin. Luvassa on kaksi uutta tilaa.

Pariisin keskustassa viime kevään ajan yleisöä ihastuttanut aittaelämys KOTI saapuu elokuun puolessa välissä Helsinkiin. Luvassa on kaksi uutta tilaa.

KOTI-aittakylässä yhdistyvät taiteellisuus, kokeellisuus ja elämyksellisyys. Viime keväänä se oli auki 100 vuorokautta Suomen Pariisin instituutin näyttelysalissa, Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi. Päivisin KOTI oli avoinna yleisölle ja yöpymisvaraukset tehtiin Airbnb’n kautta, jotta vieraiden kirjo olisi mahdollisimman laaja. Näyttelyvieraita kävi yli 11 000 ja yöpyjiä oli yli 500. Yövieraiden antamat palautteet olivat ylitsevuotavia: niissä kiitettiin muun muassa kokemuksen ainutlaatuisuutta, suomalaista vieraanvaraisuutta, designia ja tunnelmaa.

”Yövieraina kävi niin pariisilaisia naapureita, aasialaisia matkailijoita, kansainvälistä design-toimittajia kuin uteliaita suomalaisia. Aittaöitä varattiin myös erikoispäivien juhlimiseen, aitoista heräsi kevään aikana vieraita niin syntymäpäivän kuin hääaamunkin viettoon”, kertoo Tytti Siukonen, KOTIn projektipäällikkö.

Installaation avautuessa mediassa oli pohdintaa siitä, herättävätkö ”äänieristämättömät mökit” negatiivisia tuntemuksia ulkomaisissa vieraissa.

”Kaikki pelko- ja riskiajatukset osoittautuivat olemattomiksi. Kyseessä on sosiaalinen kohtaaminen ja kuten ravintolassa, et oleta olevasi yksin. Monien mielestä on ollut lohdullista tuntea muiden ihmisten läsnäolo samassa tilassa”, sanoo suunnittelija Linda Bergroth, jolle projekti on ollut unelmahanke.

KOTI-installaation takana on suunnittelija Linda Bergroth.

Elämme jakamistalouden aikaa

Suunnittelijana Bergroth hakee paljon vaikutteita matkustamisesta ja elämästään useassa kulttuurissa. Suomalaisten voimakas kesämökkikulttuuri on hänen mielestään erikoislaatuista ja voimakkaasti tätä päivää.

”Kun monta sukupolvea viettää kollektiivisesti aikaa yhteisessä tilassa, hämärtyy, kuka on isäntä ja kuka vieras. Nyt elämme jakamistalouden aikaa ja mökkielämä tuntuu entistäkin ajankohtaisemmalta.”

Aitat ovat kautta aikojen edustaneet suomalaista vieraanvaraisuutta, nöyrää ja vaatimatonta. Aitassa on yövytty yksinkertaisissa olosuhteissa, mutta vieraat on otettu vastaan. KOTI-aitat suunniteltiin minimalistisiksi, mutta materiaaleiltaan laadukkaiksi. Aluksi ikkunaton puurakennus tuntui Bergrothin mielestä uhkaavalta, mutta toteutus oli elämyksellinen.

”Säleiden välistä pilkottaa valoa ja varustetasona on niukkuus. Kaikki asiat aitoissa ovat lähellä kehoa ja pienessä mittakaavassa. Harkittua, laadukasta ja esteettistä”, Bergroth kuvailee.

Pariisissa KOTI oli Suomi-kulttuurin vientihanke, kävijöillä oli tilaisuus vierailla ja yöpyä ”Suomessa.” Nyt Suomi saapuu Suomeen, ja kesämökkitunnelma kaupunkiympäristöön.

”Itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi instituutti esittäytyy ja esittelee poikkeuksellisesti myös kotikentälle työtään suomalaisen osaamisen ja kulttuurin kansainvälistäjänä ja vauhdittajana”, kertoo Suomen Pariisin instituutin johtaja Meena Kaunisto.

Elo-syyskuussa Helsingissä ovat käynnissä muun muassa Juhlaviikot ja Helsinki Design Week. KOTI avaa Sofiankadun jugendpalatsin ja tekee Torikortteleista 30 päiväksi tilapäisen ”kodin” vierailijoille. Elementit ovat samat kuin Pariisissa, mutta käytössä on nyt kaksi uutta tilaa. Yöpyjillä on myös tilaisuus saunoa Torikortteleissa.

© KOTI
KOTI Helsinki on auki 16.8. – 17.9. joka päivä klo 13-18 osoitteessa Sofiankatu 4. KOTI on Institut finlandais’n eli Suomen Pariisin instituutin tilaama ja tuottama immersiivinen kulttuuriprojekti, joka esittelee suomalaista muotoilua ainutlaatuisella tavalla. Se on osa neljän kulttuuri-instituutin Mobile Home 2017 -suurhanketta, joka tutkii kodin merkityksiä laajemmin ympäri Eurooppaa itsenäisyyden juhlavuonna.

Tallenna