Valotapahtuma tuo arkki­teh­tuu­rista esille uusia puolia

Guerrilla Lighting on tapahtuma, jolla halutaan kiinnittää huomiota kaupunkiympäristön valaistukseen ja näyttää kohteita uudessa valossa. Valotempaus on osa Helsinki Design Weekin ohjelmaa.

Guerrilla Lighting on Iso-Britanniasta alkunsa saanut konsepti, jolla on tarkoitus nopeilla valoiskuilla tuoda kaupunkia ja arkkitehtuuria esille uudessa valossa. Guerrilla Lighting -tapahtumalla pyritään kiinnittämään huomiota ympäristön valaisuun – siihen mitä valaistaan ja miksi, ja voiko kaupunkilainen itse vaikuttaa oman ympäristönsä valaisuun?

Guerrilla Lighting Jätkäsaari järjestetään 14.9. osana Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun Arkkitehtuurivalaistus -kurssia ja Helsinki Design Weekin ohjelmaa. Tapahtuman valaistuskohteiksi on valittu opiskelijoita inspiroineita paikkoja Jätkäsaaren ja Ruoholahden ympäristöstä.

“Varsinkin tällaisessa maassa, jossa puolet vuodesta on todella pimeää, valaistuksella on suuri merkitys. Jos siihen kiinnitettäisiin enemmän huomiota, siitä voitaisiin saada paljon enemmän irti ”, kertoo Teo Lanerva, Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun valosuunnittelun koulutusohjelmasta.

Uudenlaiset valaistukset toteutetaan pääasiassa Ruoholahden kanavan ja Crusellinsillan ympäristössä.
Uudenlaiset valaistukset  toteutetaan pääasiassa Ruoholahden kanavan ja Crusellinsillan ympäristössä. Tapahtumalla kiinnitetään huomiota valaistukseen ja sen mahdollisuuksiin luoda sosiaalinen ja inspiroiva kaupunkiympäristö.

“Kuka tahansa voi osallistua tapahtumaan valonkantajana tai tulla yleisöön nauttimaan elämyksestä”, sanoo Reija Pasanen, Teatterikorkeakoulun Arkkitehtuurivalaistus-kurssin ohjaava opettaja ja valaistussuunnittelija Ramboll Finland Oy:stä.

Tapahtuman toinen osa eli paneelikeskustelu järjestetään perjantaina 15.9. Messukeskuksessa osana Showroom-tapahtumaa. Paneelikeskustelussa pohditaan muun muassa sitä, miten valaistus voitaisiin tuoda lähemmäksi kaupunkilaisia ja miten valaistus voisi palvella vielä paremmin asukkaita.

“Paikkojen tunnistettavuus ja identiteetti ovat tärkeitä asioita myös kaupungille, ja niitä on helppo lisätä valaistuksen avulla”, Pasanen sanoo.

Tapahtumaan on ennakkoilmoittautuminen. Lue lisää täältä.

Guerrilla Lighting -tapahtuma 14.-15.9. osana Helsinki Design Weekin ohjelmaa.

Tallenna