Arkki­teh­ti­le­genda David Ajaye puhujaksi DesignCom­mon­siin

DesignCommonsin uusia puhujanimiä ovat maailmankuulu arkkitehti David Adjaye, Ikean muotoilijohtaja Marcus Engman ja Assemblen perustaja Paloma Strelitz. Osta liput nyt.

Helsinki Design Weekillä maailman ensi-iltansa saava DesignCommons on julkaissut uusia huippupuhujia.

Osana Helsinki Design Weekiä 14.9.2017 järjestettävä iltatilaisuus murtaa muotoilukonferenssien perinteitä. DesignCommonsissa muotoilun kansainväliset tähdet istuvat yleisön seassa ja nousevat vuorollaan puhumaan tämän hetken polttavimmista kysymyksistä.

Konseptin takana ovat Pohjoismaiden suurin muotoilufestivaali Helsinki Design Week ja Afrikan suurin muotoilutapahtuma Design Indaba. Osta lippusi Tiketistä.

Tutustu DesignCommons-puhujiin:

David Adjaye

Sir David Adjaye OBE tunnustetaan sukupolvensa johtavaksi arkkitehdiksi. Hänen töissään on vaikutteita nykytaiteesta, musiikista ja tieteestä afrikkalaisiin taidemuotoihin ja kaupunkilaistoimintaan. Hän perusti ensimmäisen toimistonsa vuonna 1994. Nokkelan materiaalien käytön ja veistoksellisuuden ansiosta hän sai mainetta taiteellisena ja visionäärisenä arkkitehtina.

Adjaye uudisti toimistonsa Adjaye Associates -brändiksi vuonna 2000 ja voitti heti monia merkittäviä toimeksiantoja. Yhtiöllä on toimistot Lontoossa ja New Yorkissa ja projekteja ympäri maailmaa. Adjaye tekee säännöllisesti yhteistyötä nykytaiteilijoiden kanssa taide- ja installaatioprojektien puitteissa.

Adjaye on toiminut opettajana entisessä opinahjossaan Royal College of Art -yliopistossa sekä Architectural Association Schoolissa Lontoossa ja hoitanut professuureja Pennsylvanian, Yalen ja Princetonin yliopistoissa. Hän toimii tällä hetkellä Harvardin yliopiston John C. Portman -design-kriitikkona.

Hän on saanut Englannin kuningattarelta ritarin arvon palveluksistaan arkkitehtuurin hyväksi sekä OBE-arvonimen vuonna 2007. Vuonna 2016 London Design Festival myönsi hänelle Panerai London Design Medal -mitalin eli alan arvokkaimman yksilötunnustuksen ansiokkaasta monivuotisesta muotoilutyöstä.

Marcus Engman

IKEAn suunnittelujohtaja haastaa perinteisten tuotteiden valmistustavat.

Marcus Engman on toiminut suunnittelujohtajana vuodesta 2012, mutta hänen historiansa IKEAssa juontaa vielä kauemmas. Engman syntyi vuonna 1966 Älmhultissa Ruotsissa, missä monikansallinen yhtiö perustettiin, ja oli koululomien aikana töissä paikallisessa IKEA-myymälässä.

1980-luvun puolivälissä hän toimi IKEAn sisustussuunnittelijan Mary Ekmarkin kodinsisustusapulaisena. Sittemmin hän toimi viestintä- ja sisustuspäällikkönä yhtiön Ruotsin liikkeissä ja kansainvälisen valikoiman strategina sekä Ruotsin vähittäismyynnin markkinointipäällikkönä.

Hän perusti oman vähittäismyyntiagentuurinsa Kollon vuonna 2000 ennen kuin siirtyi nykyisiin tehtäviinsä suunnittelujohtajaksi.

Nyt hän toimii pääkallonpaikalla päättämässä, kuinka kalustealan jättiläinen laatii tuotevalikoimansa ja suunnittelee tuotteensa. Hänen pitää olla kaikissa projekteissa utelias ja luova. ”Haastamme joka päivä vallitsevan tilanteen ja mahdollisuuksiemme rajat. Rakennan vahvaa luovien suunnittelijoiden verkostoa myös IKEAn ulkopuolella, koska on niin paljon, mitä emme osaa mutta haluamme oppia”, Engman selittää.

Engman lanseerasi IKEAn ensimmäisen Afrikan malliston Design Indabassa vuonna 2017. Projektin kuratoi Design Indaba. Sitä odotetaan kuluttajamarkkinoille vuonna 2019.

Paloma Strelitz

Assemble on arkkitehtuurin, muotoilun ja taiteen monialakollektiivi. Käytännölliseen yhteistyöprosessiin sisältyy muotoilua, mutta työ harvoin alkaa siitä tai päättyy siihen. Kollektiivi käyttää moninaisia menetelmiä sosiaalisesta infrastruktuuriseen luodessaan tiloja, jotka mahdollistavat itsenäisen työskentelyn, itse tekemisen, luovuuden ja erottautumisen. Vuonna 2015 Assemble sai Turner-palkinnon jatkuvasta työstään Liverpoolin Granby Four Streets -projektissa.

Paloma Strelitz on yksi Assemblen perustajista. Hän opiskeli arkkitehtuuria Cambridgen yliopistossa 2006–2009 ja suoritti maisterintutkinnon Royal College of Art -yliopistossa vuonna 2013. Strelitz suunnittelee parhaillaan Lontooseen nykytaiteen The Goldsmiths Centre for Contemporary Art -keskusta, joka avataan vuonna 2018.

Paloma on innokas arkkitehtuurin ja urbanismin puolestapuhuja ja esiintyy säännöllisesti niin Isossa-Britanniassa kuin kansainvälisissä yhteyksissäkin. Vuonna 2017 hänet nimitettiin Lontoon pormestarin Sadiq Khanin design-advokaatiksi tukemaan paikallista Good Growth by Design -manifestia.

Winy Maas

Winy Maas on arkkitehti, kaupunkisuunnittelija ja maisema-arkkitehti ja yksi globaalisti toimivan arkkitehti- ja kaupunkisuunnittelutoimisto MVRDV:n perustajista. Rotterdamissa Alankomaissa sijaitseva toimisto tunnetaan monista hankkeista, joita ovat Expo 2000, Grand Paris Plus Petit eli visio Suur-Pariisista ja Rotterdamin kauppahalli.

Maas on lisäksi professori ja The Why Factoryn eli vuonna 2008 TU Delftissä perustamansa tulevaisuuden kaupungin tutkimusinstituutin johtaja. Hän toimii parhaillaan vierailevana professorina GSAPP Columbiassa New Yorkissa ja IIT Chicagossa, ja hän on aiemmin toiminut Louvainin katolisessa yliopistossa Belgiassa, Hong Kongin yliopistossa, ETH Zurichissa, Berlage-instituutissa, MIT:ssä sekä Ohion osavaltion ja Yalen yliopistoissa.

Lisäksi hän suunnittelee lavasteita ja esineitä ja toimi Indesemin kuraattorina vuonna 2007. Hän kuratoi näyttelyitä, luennoi ympäri maailmaa ja osallistuu kansainvälisiin tuomaristoihin.

Vuonna 2013 Winy Maas liittyi EDBR:ään (Economic Development Board of Rotterdam). Vuonna 2012 hänet nimitettiin Almeren kaupungin kaupungistumisvalvojaksi, ja vuodesta 2003 hän on toiminut Bjørvikan kaupunkikehityksen valvojana Oslossa. Hän on julkaissut sarjan tutkimushankkeita sekä MVRDV:n että The Why Factoryn kanssa.

Chris Sheldrick

Chris Sheldrick opiskeli klassista musiikkia Lontoon King’s Collegessa sekä kuninkaallisessa musiikkiakatemiassa, mutta unissa kävellessä sattuneen onnettomuuden seurauksena häneltä vahingoittui vasemmasta käsivarresta kahdeksan jännettä, hermo ja valtimo, mikä merkitsi esiintyjäuran loppua. Hän jäi kuitenkin musiikkialalle ja perusti live-tapahtumia ympäri maailmaa järjestävän yrityksen. Hän havaitsi, että joka paikassa muusikoiden oli hankalaa löytää oikeaa osoitetta ja sisäänkäyntiä esiintymispaikalle.

Ollessaan kahvilla matemaatikkoystävänsä kanssa hän valitti, etteivät GPS-koordinaatit toimi kunnolla. Kaverukset alkoivat yhdessä miettiä keinoa nimetä kaikki maailman paikat niin, että ihmisten olisi mahdollisimman helppo löytää ne. He kirjoittivat what3words-algoritmin varhaisen version kirjekuoren selkämykseen.

Vuoden 2013 lanseerauksen jälkeen Chris on kasvattanut yrityksestä 35 hengen tiimin ja what3wordsistä on tullut viime aikojen palkituimpia konsepteja.

Marko Ahtisaari

Marko Ahtisaari on yksi musiikkia täsmälääkkeeksi kehittävän Sync Projectin perustajista ja hankkeen toimitusjohtaja. Hän on MIT Media Labin Director’s Fellow -jäsen ja kehittää siellä Open Music Initiative -hankkeessa uutta ”hajautettua tilikirjaa” eli lohkoketjujärjestelmää, jonka avulla tunnistetaan musiikin oikeuksien omistajia ja musiikin tekijöitä ja maksetaan heille korvauksia.

Vuodesta 2009 vuoteen 2013 Marko Ahtisaari toimi suunnittelujohtajana Nokialla vastuualueenaan laitteistot, käyttäjäkokemus ja pakkaussuunnittelu. Sitä ennen hän oli mukana perustamassa Dopplr-palvelua ja toimi sen toimitusjohtajana. Hän soittaa bassoa Construction-bändissä ja laulaa toisinaan Bocellia.

Swine

Studio Swine (Super Wide Interdisciplinary New Explorers) on japanilaisen arkkitehdin Azusa Murakamin ja brittitaiteilija Alexander Grovesinyhteistyöhanke.

SWINE luo monialaisia töitä tutkien paikallisidentiteetin ja resurssitulevaisuuden teemoja globalisaation kontekstissa. Töille on leimallista materiaalien ja modernin teollistumisen syvällinen tutkimus.

SWINEn filmejä on palkittu Cannesissa ja muilla elokuvafestivaaleilla ympäri maailmaa, ja kaksikon töitä on ollut laajalti esillä tunnetuissa paikoissa, kuten Lontoon Victoria & Albert -museossa, Pariisin Pompidou Centressä ja Venetsian taidebiennaalissa.

Cees van der Veeken

LOLA (LOst LAndscapes) on edistyksellinen maisema-arkkitehtuuritoimisto. Se tutkii ja muotoilee unohdettuja, rappioituneita, hylättyjä tai muutoksen partaalla olevia maisemia. Se lähestyy paikkoja optimismin ja käsitteellisyyden kautta uusia tilailmiöitä ihastellen. Tavoitteena on suunnitella ylevän kauniita, yllättäviä ja kukoistavia kohteita niin kaupunkiin kuin maaseudun laitamille.

Vuonna 2006 perustettu toimisto sijaitsee Hollannissa, mutta työskentelee kansainvälisesti hallituksille, kunnille, kansalaisjärjestöille ja hankkeiden kehittäjille. LOLA:n käsialaa on muun muassa Adidaksen Saksan pääkonttori, ja toimistolle on myönnetty muun muassa Rotterdam-Maaskant Prize for Young Architects -palkinto. Design Commonsissa puhuu yksi perustajista, Cees van der Veeken.

DesignCommons
14.9.2017
Clarion Hotel Helsinki
Liput 175 €/45 €
Osta liput täältä

www.designcommons.info

Tallenna