HDW HOP 2017: Mikro-kerros­talo kuvaa tulevaisuuden asuin­ra­ken­ta­mista

HDW HOP -sarja esittelee installaatiot, jotka elävöittävät Helsingin keskustaa Helsinki Design Weekillä 7.−17.9.2017.

Helsinki Design Weekillä suuret kaupunki-installaatiot valloittavat kaupungin toista kertaa. Installaatiosarja koostuu suomalaisten ja kansainvälisten muotoilijoiden ja arkkitehtien teoksista, ja tarkastelee kehittyvän kaupungin teemaa.

Kaikki installaatiot ja niiden suunnittelijat esitellään Helsinki Design Weeklyssä. HDW HOP -installaatiosarjan avajaisia juhlitaan kaikkien kaupunkilaisten kanssa 7.9.

Seuraavana esittelyvuorossa on Marco Casagranden suunnittelema Tikku-installaatio, jonka  lähtökohtana on ollut toteuttaa parkkiruudun kokoinen, yhdessä yössä rakennettava mikro-kerrostalo. Keskuskadulle nouseva Tikku demonstroi tulevaisuuden tiivistä asuinrakentamista sekä kotimaista puurakentamista.

CLT-massiivipuurakenteesta toteutettu Tikku on rakennettu Kuhmon Woodpoliksessa, joka on puurakentamisen koulutus- ja tuotekehitysorganisaatio. Kaikki teoksessa käytettävät puumateriaalit ovat kestävästi hoidettujen metsien puusta valmistettuja tuotteita ja PEFC-sertifioituja. Sertifiointi varmistaa, että puutavaran kulku voidaan luotettavasti jäljittää läpi jalostusketjun.

Arkkitehti Marco Casagrande on suunnitellut Tikku-installaation.

Kaupunkitilaan rakennettava pientalo toimii Helsinki Design Weekin aikana työskentelytilana, kun talon toiseen kerrokseen rakentuu tulevaisuuden työtila yhteistyössä Spondan kanssa. Sponda omistaa Helsingissä useita tunnettuja toimitilakiinteistöjä ja kauppapaikkoja, muun muassa Makkaratalon, Fennia-talon ja Kauppakeskus Forumin.

“Tikku-installaatio ottaa kantaa kaupungistumiseen ja kaupunkien tiivistymiseen, millä on vaikutusta myös toimitilatarpeisiin ja niiden tarjontaan. Tulevaisuuden tiiviissä kaupungeissa tarvitaan entistä joustavampia työympäristöjä, jotka eivät välttämättä rajoitu enää neljän seinän sisälle”, kertoo Anita Riikonen, Spondan markkinointi- ja brändipäällikkö.

Talo on sisustettu yhteistyössä BoConceptin kanssa. Tikun sisustuksessa on isosti esillä muun muassa Karim Rashidin suunnittelema Ottawa-sohva. Kyseinen moduulisohva on suunniteltu niin, että se sopii erinomaisesti esimerkiksi nykypäivän erilaisiin työtiloihin. Kolmannen kerroksen viherhuoneen viherkasvit ja -istutukset toteutetaan yhteistyössä Plantagenin kanssa.

Q&A: Tikku

Kuka olet ja mistä aiemmista töistänne olet erityisen ylpeitä?

Olen Marco Casagrande, Casagrande Laboratorysta.

Minulle arkkitehtuurin ytimen ympärillä kieppuvat installaatiot ovat kaikki rakkaita; samoin puiset pientalot ja rauniot. Aikaisemmista töistäni hyönteisiltä opitut Bug Dome and Sandworm hengittävät heikkoa arkkitehtuuria. Nyt rakennettavat CLT-kerrostalot, jotka koostuvat ristiinliimatuista lautakerroksista, ohjaavat kohti tulevaisuutta. Kerroksilla saadaan aikaiseksi erittäin luja ja jäykkä rakennuslevy, joka on myös hyvin paloturvallinen. Paracity, eli modulaariseen laminoituun massiivipuurunkoon perustuva kaupunkirakennejärjestelmä, primääristruktuuri, johon kaupunkilaiset itse rakentavat omat kotinsa, yhteisönsä ja viljelyksensä, on mielenkiintoinen ja pakko rakentaa.

Mistä idea installaatioon syntyi?

Rakennamme CLT:stä tilamoduuleihin perustuvia kerrostaloja ja Tikku on periaatteessa pelkistetty niistä. Olen miettinyt tätä pidempään kaupunkiakupunktion kautta: autopaikkojahan täällä riittää, joten  niihin saisi paljon erityyppisiä Tikkuja, paljon kuntouttavaa akupunktiota teolliselle kaupungille.

Marco Casagranden ja Sami Rintalan yhteinen projekti Land(e)scape © NIKITA WU

Casagranden aikaisempi työ nimeltään Floating sauna © NIKITA WU

Kaikki installaatiot tutkivat kaupunkien kehittymistä. Mitä ajatuksia teillä on teemasta ja miten teoksenne tutkii sitä?

Kaupunkitila on mitoitettu autojen mukaan. Tikulla on mahdollisuus kalibroida tila takaisin ihmisen mittakaavaan. Tikku on tavallaan akupunktioneula teollisen kaupungin mekaanisessa kudoksessa – ohjaa kaupunkia kohti orgaanista.

Miksi kannattaa tulla katsomaan installaatiotanne?

Se haisee tulevaisuudelle.

Millainen on tulevaisuuden kaupunki? Mitä ei pidä unohtaa, kun kaupunkeja kehitetään?

Tulevaisuuden kaupunki on teollisen kaupungin orgaaninen raunio, rakenteellinen ihmisräme – itsestään kasvava massiivipuinen organismi… high-tech slummi.

Casagranden aikaisempi työ nimeltään Sandworm. © NIKITA WU

Tallenna