Helsinki Design Week 2017 ilmeestä vastaa GRMMXI

Helsinki Design Weekin vuoden 2017 ilme sai inspiraatiota muun muassa paperimassasorsasta ja moniäänisyydestä.

Graafisen suunnittelun kollektiivi GRMMXI loi Helsinki Design Weekin 2017 ilmeen. Ota selvää, mistä ilme sai alkunsa ja mistä GRMMXIläiset löytävät inspiraation töihinsä.

Kuka tai mikä on GRMMXI?

(Samuli) “GRMMXI on vuonna 2011 Aalto yliopiston graafisen suunnittelun osastolla opintonsa aloittaneen vuosikurssin opiskelijoista muodostunut kollektiivi, jonka jäsen olen. GRMMXI ei ole yritys, eikä kukaan sen jäsenistä laske toimeentuloaan kollektiivin varaan. Tämä, ja osittainen anonyymiys, on mahdollistanut kollektiivin jäsenien hyödyntää GRMMXIä eräänlaisena laboratoriona kokeiluille, jotka eivät olisi mahdollisia varsinaisessa “työelämässä”.

(Kiia) Yks ihan kelpo kuvaus on ollut, että ollaan kaveriporukka tai ryhmä ihmisiä, jotka välillä tekee graafista suunnittelua yhdessä.

(Matts) GRMMXI ollaan myös joskus kuvailtu ihmisklönttinä, joka koostuu eroavaisuuksista ja yhtäläisyyksistä.

(Taru) laboratorio on hyvä määritelmä.

(Antti) Juurikin näin.

(Eevi)GRMMXI on hierarkiaton klöntti ihmisiä, se voi olla mitä vaan näiden yksittäisten ihmisten arvojen ja toiveiden puitteissa.

Helsinki Design Week 2017 ilme / GRMMXI

Miksi halusitte tehdä Helsinki Design Weekin vuoden 2017 ilmeen?

(Samuli) No, HDWhän otti meihin yhteyttä, että halutaanko tehdä… Mua ainakin kiinnosti, koska on kulttuurisektorin duuni ja HDW on suomalaisen muotoilun kentällä näkyvimpiä alan tapahtumia, nii kiinnostaa contribuuttaa. Ja sit toi Questions & Answers -teema resonoi hyvin tän meidän tekemisen kanssa.

(Kiia) HDW-projektin myötä oli motivoivaa palata yhteen hengailemaan säännöllisesti ja tekemään projektia samaan tilaan. Myös tää potentiaalinen yhteistyökuvio resonoi heti alun alkaen silleen ihan miellyttävällä tavalla!

(Matts) Helsinki Design Weekin alustus kuulosti hauskalta ja tälle ihmisklöntille aika sopivalta!

(Antti) HDW:n brieffissä taidettiin toivoa “ärsyttävää ilmettä”. Se rupesi kiinnostamaan.

(Eevi) On tietty aina hauskaa tehdä jotain, joka tulee näkymään koirankokosena katukuvassa! Varsinkin jos kyseessä on näinkin vapaamuotoinen briiffi, kuin joka nyt saatiin HDWltä. Musta GRMMXIn kanssa työskentelyssä kiinnostavaa on se, että voidaan ehkä vähän ravistella sitä, millaista graafista suunnittelua ihmiset Suomessa näkee ja tekee.

Mistä inspiraatio HDW 2017 ilmeeseen syntyi?

(Samuli) Kelattiin, että kysymys- ja vastaus -asetelmasta saa hyvän rakenteen tälle ilmeelle. On tasoja, jotka on eri äänisiä ja dialogissa toistensa kanssa, vähän niinku “kysymykset” ja “vastaukset” on 😀

(Kiia) HDW:n oma briiffi ja Kokoro&Moi:n tekemä graafinen ohjeisto ja aikaisempien vuosien ilmeet ohjasi siihen suuntaan, että haluttiin tehdä niiden puitteissa jotain tosi erinäköistä ja stressata olemassa olevia “sääntöjä”. Monessa mielessä lopputulos onkin ainakin meidän omalla skaalalla yllättävän konservatiivinen; visuaalinen ilme, jonka käytöllä on ohjeet, tietyt pysyvät elementit, fontit ja värit.

(Matts) Mua ainakin moniäänisyys inspiroi paljon :-3

(Eevi) Ilmeen piti myös olla ihan konkreettisesti dynaaminen, koska sen piti toimia digiscreeneillä. Oli kiinnostava haaste miettiä visuaalista ilmettä liikkuvan kuvan muodossa, varsinkin kun kellään meistä ei ole kovin paljon kokemusta animoinnista! Lopputuloksesta tuli mun mielestä sopiva yhdistelmä könöä amatörismiä ja slickiä suunnittelutoimistoa.

Design Museon näyttelyn Enter and Encounter seinät peittävä verho on GRMMXIN työ nimeltä ”Työ, Design ja Isänmaa”. © Paavo Lehtonen
© Paavo Lehtonen

Kertokaa sorsasta!

(Samuli) Sorsa on meidän väripaletti! Värimieltymyksiähän on yhtä paljon kuin on ihmisiäkin, niin päätettiin “ulkoistaa” värivalinnat ankaralle metodologialle. Tässä tapauksessa metodi oli se, että otettiin valokuva tällaisesta paperimassasorsasta, joka löytyi Kiian työhuoneelta, ja eristettiin photarissa siitä sen sorsan värityksestä tämmönen kiva syksyinen väripaletti.

(Kiia) Tavallaan tää on suunnittelussa samanlainen rajaus, kuin päätyä vaikkapa kuvittamaan tietyllä tekniikalla tai käyttää tiettyjä fontteja. Sopivan irrationaalinen soveltaa sorsavärejä ilmeessä helpotti kollektiivista työskentelyä ja on hyvällä tavalla ei-kenenkään, mutta kaikkien yhteinen valinta.

(Matts) Lisäksi; mikä varipaletti voi olla kauniimpaa, kuin luonnon itse valitsema?

(Taru) täytyy joskus käyttää myös omia kissoja väripalettina <3 . elmo ja nyyti on mukavan pastellisia.

(Eevi) Kukaan ei enää muista, kuka sen läpän keksi, joten konsepti on syntynyt meidän yhdessätekemisen ja hengailun ja hassuttelun kautta, eikä kenenkään subjektiivisen maun tai egon seurauksena.

Typografinen kuvitus koostuu tekemistänne, viimeistelemättömistä “epäfonteista”. Mikä niiden tarkoitus on?

(Kiia) Käytännössä tuotettiin ilmeeseen kuusi kustomoitua epäfonttia tuomaan moniäänisyyttä ja kontrastia HDW:n omien virallisten ja pieteetillä muotoiltujen kirjaintyyppien rinnalle. Typografiakin on siinä mielessä konseptin mukaista vuoropuhelua “virallisen” (HDW) ja “epävirallisen” (GRMMXI) muotoilun välillä.

(Antti) Käytännössä tää projekti alkoi sillä, että jokainen meistä teki yhden fontin. Se oli hauska alku koko projektille.

Teidät tunnetaan kumartelemattomasta ja kokeilevasta tyylistänne. Mistä se kumpuaa?

(Samuli) Kun ollaan tekemisissä asioiden kanssa, jotka ei oo kosmisessa mittakaavassa kauheen vakavia (fontti- ja värivalinnat, sommitelmat… mitä näitä nyt on) niin ei oo mitään syytä ottaa jotain typografisia “sääntöjä” kauheen tosissaan. Ois kivaa jos meidän duunit inspirois joitain ns. nuorempia graafikoita (ja miks ei vanhojakin) kokeilemaan tekemisensä rajoja, pitämään hauskaa ja veteleen vähän ronskimmalla otteella.

(Kiia) Edustetaan kaikki erilaisia etuoikeuksia ja toisaalta vähemmistöjä, kompleksisia ihmisolentoja kun ollaan. Semmonen solidaarisuuden tavoittelu ja vaikeista asioista keskusteleminen kiinnostaa, mut se ei tarkota et pitää olla aina super-vakava.

(Matts) Visuaalisen ilmaisun ei tarvitse seurata vanhoja konventioita ja sääntöjä.

(Taru) samalla kun meidän design on tosi epädesign, niin kyllä mekin kiinnitetään erityistä huomiota kernauksiin. 😀 tietyt asiat on katottuna vimosen päälle. Ehkä se on minimi mitä omasta ammattitaidostaan on pakko osoittaa, että typografiset säännöt on hallussa. Välillä kuulee epäilyjä ettei varmaan oikeasti osata tehdä mitään kunnollista 😀 .

(Antti) Kyllä me kiinnitetään paljon just suunnittelun perusasioihin huomiota, vaikka lopputulos saattaa jonkun mielestä näyttää päinvastaiselta. Mun mielestä kyse on rentoudesta pikemmin kuin siitä ettei välitä. Nutturat pidetään löysällä.

(Eevi) Sanoisin kuten muutkin, että meidän “tyyli” johtuu enemmän meidän jakamista arvoista kuin mistään formaaleista seikoista. Ilo, solidaarisuus, tasa-arvo, mitä näitä nyt on.

Mitä muuta teillä on parhaillaan työpöydillä?

(Samuli) Me taitetaan just Johannes Ekholmin esikoisromaanin “Rakkaus niinku” ruotsinkielistä versiota Förlagetille.

(Kiia) Lisäks mietitään ainakin yhtä näyttelyä ja syksyn apurahahakuja. Moni meistä tekee syksyllä töiden ohella jatko-opintoja. Osa meistä on lisäksi ollut myös mukana perustamassa Grafian alaisuuteen Kriittisen suunnittelun kiltaa, johon toivotetaan lämpimästi tervetulleeksi kaikki aiheesta kiinnostuneet!

(Taru) On meillä myös pieni tuolinäyttely kosmisessa elokuun lopussa. Haluttiin huviksemme suunnitella tuoleja koska tuolit ovat kalustemuotoilun “herralaji”, vähän niinkuin juliste graafisessa suunnittelussa joidenkin mukaan. Meillä on myös designmuseon enter and encounter näyttelyssä “työ, design ja isänmaa” -niminen teos.

(Eevi) Suomeen tarvitaan enemmän kriittistä keskustelua suunnittelijan mahdollisista rooleista, ja mun mielestä grmmxillä on paikkansa tässä diskurssissa.
Helsinki Design Week 2017 ohjelmaa jaetaan muun muassa Stockmannilla, Marimekon myymälöissä, Clarion Hotellissa ja Helsinki-infoissa.

 

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna